fallback

Даниел Мичъл: Премахването на плоския данък би било грешка

Той е работещ модел, който се разпространява, а може да бъде и във вариант с необлагаем минимум, посочва изследователят от вашингтонския институт „Катон“

21:26 | 16.05.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

„Има 25-30 страни, в които се прилага плосък данък. Очевидно това е работещ модел и той се разпространява. Изключително важно е за страни като България, тази политика да не се променя, защото десятъкът е сигнал за стабилност и развитие. Би било грешка да бъде премахнат, защото българският пазар на труда е малък и е трудно да се привличат инвестиции“, коментира Даниел Мичъл, старши изследовател в института „Катон“ във Вашингтон. В интервю за предаването „Денят ON AIR” на телевизия Bulgaria ON AIR той обясни, че има много страни с плосък данък, които имат и необлагаем минимум. „Това е политическо решение, но този налог поддържа ниско нивото на облагане в една държава и дава възможност на хората да инвестират и да откриват нови работни места“, обясни експертът.

Според него данъчната хармонизация е заплаха за страни като България и Естония, защото ще създаде допълнителна административна и финансова тежест. Въпросът е дали ще бъде въведена задължително или доброволно, тъй като е ясно, че общата корпоративна данъчна основа ще доведе до по-малко приходи в бюджета, намаление на брутния вътрешен продукт и евентуално отлив на инвестиции, посочи Мичъл.

Относно икономическата криза, той коментира, че в момента централните банки на отделните държави създават ликвидност чрез политиката на финансови стимули, но има опасност страни като САЩ да „пренавият струните“. „Ако тези средства не могат да бъдат поети от реалната икономика, ще се стигне до сериозно повишение на инфлацията, което ще се отрази негативно на пазарите. Проблемите с европейската криза не са породени от валутни войни, а по-скоро от неефективни мерки за бюджетни съкращения и строги икономии“, обясни експертът по фискална политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
fallback