IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Тренчев: Не вярвам на политиците

Западът няма да позволи формирането на коалиция с една от класираните партии

08:32 | 16.05.13 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на КТ &quot;Подкрепа&quot; Константин Тренчев.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  Снимка: БТА

Д-р Константин Тренчев е президент на Конфедерацията на труда "Подкрепа" от февруари 1989 г. През февруари 2009 г. синдикатът чества своята 20-годишнина, Тренчев продължава да е начело на организацията. Разговаряме с него за резултатите от изборите и възможните пътища оттук нататък.

- Господин Тренчев, какъв е вашият прочит на Избори 2013?

Аз съм най-малкото учуден от това, което става. Резултатите от проведените парламентарни избори недвусмислено показват, че българите искат промяна, но не знаят как да я постигнат, а причината е, че са безкрайно разединени. Ние сме едно утилизирано общество, в което всеки иска да ръководи, всеки счита, че знае всичко и че е прав, а това раздробява обществото. Това, което показаха резултатите, е една много сложна комбинация и аз считам, че при всички коментари и анализи, които текат по медиите, се прави една основна грешка – набляга се на математиката... а решението не може да бъде математическо. Класираха се четири политически субекта. И тъй като не взимам страна за нито един от тях, ще ви кажа, че пъзелът не може да се реши математически и давам веднага аргумент, без да назовавам нито една партия.

- Какъв е той?

С една от партиите коалиция е абсолютно невъзможна, поради простата причина, че ние не сме самостоятелна държава, която може да провежда собствена политика, а трябва да се съобразяваме с демократичния Запад, който просто няма да ни позволи да направим тази коалиция. Тоест, един от политическите субекти е невъзможен да бъде в коалиция, защото Западът няма да позволи, или по-скоро ще има много лоши последици за нас. И по тази причина не можем да не се съобразяваме с международното обществено мнение.

Другите комбинации са теоретично възможни. Но голямото предизвикателство на политиците ще бъде как да обяснят на техния електорат защо са направили тази комбинация. В политиката всичко е възможно, но трябва да обясниш на хората защо говориш едно, а после правиш нещо коренно различно. Макар че хората са се нагледали на политици, които забравят какво са казали и дори отричат, че са го казали.

Има още фактори, които могат да объркат много пъзела. Те са извън политиката, но са с много силни позиции, каквато е например прокуратурата. От нейните заключения ще зависи политическата кариера на някои важни политически личности. Не мога да се ангажирам в каква посока ще се развият събитията, но това ще има голямо отражение и върху партийната формация, която представят.

- А кое е най-притеснителното според вас?

Това, което най-много ме притеснява, е, че във всички тези сметки, които се правят сега, и невероятни комбинации да се състави правителство, на преден план излизат думи, които в общи линии звучат приемливо, но аз не вярвам на политиците, защото почти сто процента с малки изключения мотивът им да са във властта е користен, мислят как да се облагодетелстват от нея, а не как чрез нея да подобрят живота на хората.

А, че България безспорно се нуждае от стабилитет, от ясни визии как да се измъкнем от дъното, е безспорен факт. Но това може да стане само с организираната човешка дейност, с желанието на хората, с волята ако сме се договорили за нещо да започнем да го реализираме. Убеден съм, че всички некласирали се, без да коментирам доколко са били честни или не изборите, също няма да искат да чакат четири години и ще се опитват по всякакъв начин да нажежават обстановката. Нито един от проблемите, които изкараха хората на улицата не е решен, а напротив задълбочил се е. А решаването на тези животрептящи проблеми изисква търпение и решителни действия. Тоест ситуацията е много сложна и в никакъв случай не изключвам варианта нови избори, който ще е още по-лош, защото се губи историческо време, а лечението трябва да се прави веднага. Не съм убеден, че се знае рецептата за правилното лечение, нито че докторите, които го предлагат имат куража да го приложат и ако се отложи терапията и започнем да търсим нов лекарски екип, може и да е вече късно. Не желая да вземам ничия страна, защото не намирам нито една от тях достойна за някаква похвала.

Ние сме в много тежка духовна катастрофа без аналог в писаната ни история. Няма попътен вятър за кораб, който не знае накъде е тръгнал. Ние сме общество, което се лута и не може да се сплоти около никаква идея и поради това сме песимисти.

Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
И вие не сте за вярване г-н Тренчев! Освен това, на този пост сте не само за да правите констатации! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
MVA123
преди 10 години
Брей да му се ненадяваш на този синдикалист. Получава 5 и половина от шест възможни. Само дето зацапва свещите и бърка много по въпроса с данъците. За останалото може да му се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
но аз не вярвам на политиците, защото почти сто процента с малки изключения мотивът им да са във властта е користен, мислят как да се облагодетелстват от нея, а не как чрез нея да подобрят живота на хората.и защото не мога да си позволя да кажа много задкулисни неща, за които знам и които пречат да решим нещата с математическа точност.договорки, сметки и т.н., които остават тайна за обществото, но ви уверявам, че нещата текат и в момента и се правят сложни изчисления, поемат се ангажименти и т.н., което е скритата част на политическия живот, който познавам до болка.Така че нещата у нас са много страшни и въпреки че звуча песимистично, но докато тази народопсихология на разединението и неуважение на мнението на другия, неистово желание да се облагодетелстваш чрез политиката, нещата няма да се подобрят.Добър или лош е г-н Тренчев, е субективно и не е от значение за целта на нашите разсъждения! За мен в горните четири цитата е казана много нелицеприятна истина и изводите, които можем да си направим не предвещават нищо добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
Освен на политиците, не вярвам и на синкалиститите и най-вече на Тренчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 4
rover
преди 10 години
Дянков, Милен Велчев, Никито Василев и разните калинки не бяха ли от младите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
nelva
преди 10 години
Несменяем лидер.Не го ли заболя з..... да търка столовете.Приказва за другите , а той не иска да си подаде оставката, или не можем и да помислим,че друг би застанал на поста му.23 г. едно си баба знае едно си бае.Никой не оспорва ,че е знаещ и можещ , но България ИСКА НОВИ НОВИ НОВИ ЛИЦА !!!СТАРИТЕ МУЦУНИ ДА ВЪРВЯТ В АРХИВ И ДА ПОМАГАТ НА МЛАДИТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Повечето така казваха, но не и аз!от 2008 казвам 2015! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
g5kov
преди 10 години
Всичко се крие в следните фрази на г-н Тренчев: " Не бих го казал, защото рискувам да вляза в тази формална математика и защото не мога да си позволя да кажа много задкулисни неща, за които знам и които пречат да решим нещата с математическа точност." и " ...Включително и разговори текат и в този момент договорки, сметки и т.н., които остават тайна за обществото, но ви уверявам, че нещата текат и в момента и се правят сложни изчисления, поемат се ангажименти и т.н., което е скритата част на политическия живот, който познавам до болка." Извод: Омертата е до безкрай и всичко продължава, както досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 10 години
Голям борец е г-н Тренчев - много умело се нареди на държавната софра чрез синдикална защита на работещите в ДЪРЖАВНИТЕ предприятия . Не случайно рипа като ощипан за БДЖ и Мини Марица - аме нещо не го виждам да прави същото да кажем за мините на Ковачки например ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Тренчев е един ***, но не ми се казва какви са тези, които го наричат "комунист"! За разлика от повечето "капиталисти" в България, 10-ти ноември 1989 г. завари Тренчев в кауша на Главно следствено управление на ДС с обвинение за заговор срещу режима, а радио Свободна Европа започваше на всеки час новините си с неговото име! Първият човек, с когото се срещна държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър при спешното си посещение през декември 1989 г. в България беше К. Тренчев.Идеолозите на капитализма като Ив. Костов, Ст. Ганев, Ж. Желев, Н. Михайлова, Ил. Ешкенази, Ив. Куртев, Петко Симеонов, Ал. Йорданов и мн. др. в същото време лъскаха бюра на синекурни длъжности! Не ми се споменават още по-видни капитал-идеолози като Л. Хампарцумян, Вл. Каролев, В. Василев, Ал. Божков, Й. Цонев, юпитата на царя и др. къде са били, когато Тренчев ядеше дървото на милицията.Всичко това ви пиша за да се видите що за мозък носите и съответно, с него що за капитализъм се очаква да построите!Мерси! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още