IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Тренчев: Не вярвам на политиците

Западът няма да позволи формирането на коалиция с една от класираните партии

08:32 | 16.05.13 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на КТ &quot;Подкрепа&quot; Константин Тренчев.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  Снимка: БТА

Д-р Константин Тренчев е президент на Конфедерацията на труда "Подкрепа" от февруари 1989 г. През февруари 2009 г. синдикатът чества своята 20-годишнина, Тренчев продължава да е начело на организацията. Разговаряме с него за резултатите от изборите и възможните пътища оттук нататък.

- Господин Тренчев, какъв е вашият прочит на Избори 2013?

Аз съм най-малкото учуден от това, което става. Резултатите от проведените парламентарни избори недвусмислено показват, че българите искат промяна, но не знаят как да я постигнат, а причината е, че са безкрайно разединени. Ние сме едно утилизирано общество, в което всеки иска да ръководи, всеки счита, че знае всичко и че е прав, а това раздробява обществото. Това, което показаха резултатите, е една много сложна комбинация и аз считам, че при всички коментари и анализи, които текат по медиите, се прави една основна грешка – набляга се на математиката... а решението не може да бъде математическо. Класираха се четири политически субекта. И тъй като не взимам страна за нито един от тях, ще ви кажа, че пъзелът не може да се реши математически и давам веднага аргумент, без да назовавам нито една партия.

- Какъв е той?

С една от партиите коалиция е абсолютно невъзможна, поради простата причина, че ние не сме самостоятелна държава, която може да провежда собствена политика, а трябва да се съобразяваме с демократичния Запад, който просто няма да ни позволи да направим тази коалиция. Тоест, един от политическите субекти е невъзможен да бъде в коалиция, защото Западът няма да позволи, или по-скоро ще има много лоши последици за нас. И по тази причина не можем да не се съобразяваме с международното обществено мнение.

Другите комбинации са теоретично възможни. Но голямото предизвикателство на политиците ще бъде как да обяснят на техния електорат защо са направили тази комбинация. В политиката всичко е възможно, но трябва да обясниш на хората защо говориш едно, а после правиш нещо коренно различно. Макар че хората са се нагледали на политици, които забравят какво са казали и дори отричат, че са го казали.

Има още фактори, които могат да объркат много пъзела. Те са извън политиката, но са с много силни позиции, каквато е например прокуратурата. От нейните заключения ще зависи политическата кариера на някои важни политически личности. Не мога да се ангажирам в каква посока ще се развият събитията, но това ще има голямо отражение и върху партийната формация, която представят.

- А кое е най-притеснителното според вас?

Това, което най-много ме притеснява, е, че във всички тези сметки, които се правят сега, и невероятни комбинации да се състави правителство, на преден план излизат думи, които в общи линии звучат приемливо, но аз не вярвам на политиците, защото почти сто процента с малки изключения мотивът им да са във властта е користен, мислят как да се облагодетелстват от нея, а не как чрез нея да подобрят живота на хората.

А, че България безспорно се нуждае от стабилитет, от ясни визии как да се измъкнем от дъното, е безспорен факт. Но това може да стане само с организираната човешка дейност, с желанието на хората, с волята ако сме се договорили за нещо да започнем да го реализираме. Убеден съм, че всички некласирали се, без да коментирам доколко са били честни или не изборите, също няма да искат да чакат четири години и ще се опитват по всякакъв начин да нажежават обстановката. Нито един от проблемите, които изкараха хората на улицата не е решен, а напротив задълбочил се е. А решаването на тези животрептящи проблеми изисква търпение и решителни действия. Тоест ситуацията е много сложна и в никакъв случай не изключвам варианта нови избори, който ще е още по-лош, защото се губи историческо време, а лечението трябва да се прави веднага. Не съм убеден, че се знае рецептата за правилното лечение, нито че докторите, които го предлагат имат куража да го приложат и ако се отложи терапията и започнем да търсим нов лекарски екип, може и да е вече късно. Не желая да вземам ничия страна, защото не намирам нито една от тях достойна за някаква похвала.

Ние сме в много тежка духовна катастрофа без аналог в писаната ни история. Няма попътен вятър за кораб, който не знае накъде е тръгнал. Ние сме общество, което се лута и не може да се сплоти около никаква идея и поради това сме песимисти.

Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 9
george_tn
преди 10 години
Зомби, плоския данък би бил справедлив само в утопичен вид обществен строй в който индивида е в "джунглата"(анархия, няма общи правила, данъци - нула) или максимално приравнен(комунизъм, тотална държава). В обществен строй основан на правови взаимоотношения, регламентиращи нивото на мотивиращо неравенство, плоския данък може да е полезен само в отделни преходни корекционни моменти (за възбуждане или охлаждане на икономиката). Именно регламента на неравенството изисква неплосък данъчен подход (в посока на корекционната нужда).Също така плоския данък е само привидно справедлив, защото при плоско облагане покупателната способност спада (или нараства) експоненциално(неплоско).Друг е въпроса какви ще са стъпките на прогресивното облагане и оценката на оптималните им нива в конкретния момент. Но при почти мъртва икономика каквато е българската, каквито и данъци да въведеш те няма да помогнат - защото демографията ни и глобализацията не позволяват автономно съживяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 2
993
преди 10 години
Другарю Тренчев, не им вярваш, но им приемаш парите с усмивка... За 30 сребърника си продавате душите, нали другарю?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 10 години
Повечето прогнози бяха че от средата на 2013 ще започне обръщане на тренда . Иначе Трейдара е прав - колкото по слабо правителство толкова по слаби : Агенция по храните , НАП , ДАИ и други глупави агенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
Tony
преди 10 години
Съгласен съм със Supertrader!Независимо от правителствата кризата ще свърши 2015-2016г.Не ни трябва силно правителство, защото то защитава интересите на мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 8
deBill
преди 10 години
г-н Тренчев е един от малкото които по комунизма дръзна да се опълчи на власта и да поиска независим синдикат. Но последните години явно уморен да се бори с безхаберието на българина и и да блъска глава в стената стана част от тази стена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
lewis
преди 10 години
А на теб кой ти вярва, другарю? Пазарът на труда е на това дередже от години именно заради тези подобия на синдикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 8
i_ivanov80
преди 10 години
Този гнусен комунист, ако си мисли, че на него някой му вярва, се лъже жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
data
преди 10 години
Абе най-важното е да не пипате държавните предприятия който ни плащат членски внос - да си кажем истината г-н Тренчев .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 9
studioaa
преди 10 години
Е аз пък не вярвам на Тренчев. Тоя *** е един дърт комунист, ползвал привилегиите на същата тая власт, на която уж не вярвал. Е не на мен тия мишок, скрий се някъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 10
Gold Zombie
преди 10 години
Бла-бла... нищо ново не казва или пък нещо, което да не е ясно на всички. И с мнението си за плоския данък, продължава да показва, че бленува пролетарски мокри сънища. Плоският данък е най-справедливия данък. Да твърдиш, че равен данък за всички е несправедливо просто издава липса на логика и желанието да няма замогнали се хора. И не говорвя за престъпни богаташи - те данъци не плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още