IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Тренчев: Не вярвам на политиците

Западът няма да позволи формирането на коалиция с една от класираните партии

08:32 | 16.05.13 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на КТ &quot;Подкрепа&quot; Константин Тренчев.&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  Снимка: БТА

Очаквам, ако все пак нещо се сформира, да започнат огромни оправдания с миналото. Но безспорно този, който поеме властта ще трябва да каже – ето това са картите, с които разполагаме, те са безкрайно слаби, но наистина това трябва да се каже, за да няма излъгани очаквания.

- Коментират се различни сценарий за съставяне на правителство. Какви са вашите очаквания?

Не бих го казал, защото рискувам да вляза в тази формална математика и защото не мога да си позволя да кажа много задкулисни неща, за които знам и които пречат да решим нещата с математическа точност.

Очевидно ни чака нелек период на преговори между партиите - кога ще бъде съставен новият парламент?

Допускам, че ще се спазят привидно записаните срокове в закона и в Конституцията. Включително и разговори текат и в този момент – договорки, сметки и т.н., които остават тайна за обществото, но ви уверявам, че нещата текат и в момента и се правят сложни изчисления, поемат се ангажименти и т.н., което е скритата част на политическия живот, който познавам до болка.

Във всички случаи политиците, които и да са те в новия кабинет, трябва да знаят няколко прости неща. Първо да положат огромни усилия, за да подобрят поне малко социалното положение на огромна част от българите, защото мотивът на излезлите на улицата беше, че няма доходи за елементарни разходи за цивилизован живот, а това е мотив, който ще изкара всеки на улицата, говорим за неща на биологично ниво, за инстинктивно поведение. Така че повишаването на доходите и работните места трябва да е първи приоритет на всеки, който дойде на власт. Разбира се, много е лесно да се изнесе лозунгът за разкриване на 250 хиляди работни места, но не се казва как, а трябва.

- Какви трябва да са стъпките за повишаване на заетостта?

Как беше досега? Искаме да разкрием работни места, но да вземем пари отнякъде и да плащаме ниски заплати на някой, който да мете с метлата. Този човек не е качествен работник, а и не е мотивиран.

- Как може да се помогне на малките и средни фирми?

Да, безспорно малкият и среден бизнес е икономическата мрежа от субекти, която крепи заетостта, доходите и данъците в една държава. В България има остатъци от такъв, защото се постараха да го унищожат. Но ако погледнем неговия аналог в развитите демокрации, оказва се, че активите в едно предприятие в развитите демокрации са около 70% от така наречената интелектуална собственост, а в България е под един процент. С други думи ние въобще не полагаме основите на малък бизнес. Ако питате политиците дали ще насърчават процеса по развитие на интелектуална собственост, те дори не знаят какво им говорите. А срещу нея банките на Запад дават кредити, което у нас е непознато. Така че нещата у нас са много страшни и въпреки че звуча песимистично, но докато тази народопсихология на разединението и неуважение на мнението на другия, неистово желание да се облагодетелстваш чрез политиката, нещата няма да се подобрят.

- Като че ли бизнесът е замръзнал в очакване на кабинет...?

У нас ситуацията е такава, че бизнес средата е абсолютно непредвидима. И не трябва да се учудваме, че в банките има много пари, а и това не означава, че хората са много богати. Не, това са блокирани пари, последните пари на хората, скътани, които по никакъв начин не допринасят за развитието на икономиката. Другата пушилка е за така наречените нови милионери, които НАП отчита. Това са хора, които са ликвидирали бизнес за милиони и парите са депозирани в банка и тъй като банката отчита тази разлика, грешно се тълкуват като милионери, без да се отчита, че това са пари, които са били вложени в машини, заеми, работници и други. Но ние на такива милионери не трябва да се радваме. Разбира се, друга част от богатите са станали такива по криминален път, но някой име е позволил, създал условия за това.

- Какво ще посъветвате българския бизнес?

В бизнеса може да има конкуренция без унищожаване на конкурента. А ние, когато правим бизнес, искаме да задушим всяка конкуренция. Ако тези хора не го разберат и не обединят усилията си, не могат по никакъв начин да влияят на политиците, които взимат окончателното решение. Унищожавайки бизнеса, те ликвидират и работните места. Бизнесът не трябва да е толкова алчен, да не иска всичко веднага, да работи упорито, което е присъщо на дребния и средния бизнес, защото хората са заложили нещо лично. Докато при едрия нещата са доста размити. На следващо място бизнесът трябва да разбере, че е важна интелектуалната собственост иначе никога няма да е конкурентоспособен на своите западни аналози. Трябва да поставим акцента върху специфични наши неща, с които можем да бъдем оригинални навън, така че да направим впечатление. Не можем да впечатлим света с неща, които хората правят от десетки години и имат опит и традиции. Трябва да се позиционираме някъде. Бизнесът трябва и да воюва за правата си с политиците, а не да им плаща за прокарване на идеи чрез законодателството. Такива хора трябва да се изолират, трябва обществото да контролира парите, които харчи държавата. Тук са обществените поръчки и други. Но докато те се дават на приятелска основа, няма да има принципи и мир. Политиците днес толкова се заиграха и започнаха да контролират едни фирми за сметка на други, че не е изключено да има физическа саморазправа с политици.

Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
И вие не сте за вярване г-н Тренчев! Освен това, на този пост сте не само за да правите констатации! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
MVA123
преди 10 години
Брей да му се ненадяваш на този синдикалист. Получава 5 и половина от шест възможни. Само дето зацапва свещите и бърка много по въпроса с данъците. За останалото може да му се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
но аз не вярвам на политиците, защото почти сто процента с малки изключения мотивът им да са във властта е користен, мислят как да се облагодетелстват от нея, а не как чрез нея да подобрят живота на хората.и защото не мога да си позволя да кажа много задкулисни неща, за които знам и които пречат да решим нещата с математическа точност.договорки, сметки и т.н., които остават тайна за обществото, но ви уверявам, че нещата текат и в момента и се правят сложни изчисления, поемат се ангажименти и т.н., което е скритата част на политическия живот, който познавам до болка.Така че нещата у нас са много страшни и въпреки че звуча песимистично, но докато тази народопсихология на разединението и неуважение на мнението на другия, неистово желание да се облагодетелстваш чрез политиката, нещата няма да се подобрят.Добър или лош е г-н Тренчев, е субективно и не е от значение за целта на нашите разсъждения! За мен в горните четири цитата е казана много нелицеприятна истина и изводите, които можем да си направим не предвещават нищо добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
Освен на политиците, не вярвам и на синкалиститите и най-вече на Тренчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 4
rover
преди 10 години
Дянков, Милен Велчев, Никито Василев и разните калинки не бяха ли от младите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 5
nelva
преди 10 години
Несменяем лидер.Не го ли заболя з..... да търка столовете.Приказва за другите , а той не иска да си подаде оставката, или не можем и да помислим,че друг би застанал на поста му.23 г. едно си баба знае едно си бае.Никой не оспорва ,че е знаещ и можещ , но България ИСКА НОВИ НОВИ НОВИ ЛИЦА !!!СТАРИТЕ МУЦУНИ ДА ВЪРВЯТ В АРХИВ И ДА ПОМАГАТ НА МЛАДИТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Повечето така казваха, но не и аз!от 2008 казвам 2015! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
g5kov
преди 10 години
Всичко се крие в следните фрази на г-н Тренчев: " Не бих го казал, защото рискувам да вляза в тази формална математика и защото не мога да си позволя да кажа много задкулисни неща, за които знам и които пречат да решим нещата с математическа точност." и " ...Включително и разговори текат и в този момент договорки, сметки и т.н., които остават тайна за обществото, но ви уверявам, че нещата текат и в момента и се правят сложни изчисления, поемат се ангажименти и т.н., което е скритата част на политическия живот, който познавам до болка." Извод: Омертата е до безкрай и всичко продължава, както досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 4
data
преди 10 години
Голям борец е г-н Тренчев - много умело се нареди на държавната софра чрез синдикална защита на работещите в ДЪРЖАВНИТЕ предприятия . Не случайно рипа като ощипан за БДЖ и Мини Марица - аме нещо не го виждам да прави същото да кажем за мините на Ковачки например ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Тренчев е един ***, но не ми се казва какви са тези, които го наричат "комунист"! За разлика от повечето "капиталисти" в България, 10-ти ноември 1989 г. завари Тренчев в кауша на Главно следствено управление на ДС с обвинение за заговор срещу режима, а радио Свободна Европа започваше на всеки час новините си с неговото име! Първият човек, с когото се срещна държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър при спешното си посещение през декември 1989 г. в България беше К. Тренчев.Идеолозите на капитализма като Ив. Костов, Ст. Ганев, Ж. Желев, Н. Михайлова, Ил. Ешкенази, Ив. Куртев, Петко Симеонов, Ал. Йорданов и мн. др. в същото време лъскаха бюра на синекурни длъжности! Не ми се споменават още по-видни капитал-идеолози като Л. Хампарцумян, Вл. Каролев, В. Василев, Ал. Божков, Й. Цонев, юпитата на царя и др. къде са били, когато Тренчев ядеше дървото на милицията.Всичко това ви пиша за да се видите що за мозък носите и съответно, с него що за капитализъм се очаква да построите!Мерси! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още