IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски изрази опасения от влошаващия се бюджетен дефицит

В отговор бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов заяви, че първите месеци на годината обичайно са натоварени с повече разходи

20:35 | 20.05.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Орешарски изрази опасения от влошаващия се бюджетен дефицит

Номинираният от левицата за бъдещ премиер Пламен Орешарски изрази опасения от влошаващия се бюджетен дефицит в страната. В интервю за предаването "Още от деня" Орешарски заяви, че страната е финансово дестабилизирана.

Бившият заместник-министър на финансите от кабинета Борисов - Владислав Горанов, заяви в отговор, че първите месеци на годината обичайно са натоварени с повече разходи. Горанов е по-оптимистично настроен, че може да се избегне актуализация на бюджета.

"Много се надявам чрез вътрешни размествания да успеем да приключим финансовата година, страхувам се обаче, че може да се стигне по-късната есен и до актуализиране на поне разрешения дефицит по закона. Тъй като вече има малко вероятности да се съберем в дефицита, който е гласуван - милиард и 100, след като за първите 3 месеца е 800 милиона." - смята Пламен Орешарски, номиниран за премиер от БСП.

"Лично аз, за себе си, като един от хората, съставили бюджета за 2013-та година, мога по-скоро да уверя г-н Орешарски, че така, както спомена - с вътрешни резерви и едни показатели за сметка на други, ще може да се балансира салдото, така че да не се налага актуализация на Закона за бюджета" - контрира Владислав Горанов от ГЕРБ.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Много ми е интередно колко малко хора разбират, че не икономиката зависи от държавата, а държавата зависи, при това изцяло и напълно от икономиката. Какво ще стане с държавата, ако икономиката вземе та се срине с 10 -15%? Какво ще стане със събираемостта на данъците, когато няма да има какво да се събира. Или ако покрай кризата в Европа вземе та ни налази някой лош туристически сезон? Което рано или късно ще се случи. Какво ще стане тогава с бюджета и от къде ще се вземат пари за помощи за нарастващите безработни, за пенсии, заплати на армията и полицията, държавните служители. А за здравеопазване и образование? Държавата се е наела със страшно много функции, а за пари се разчита само на работещите, които от ден на ден намаляват. Какъв ще бъде краят май е пределно ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
простичко казано-или си некомпетентен или лъжеш:) в края на 2010г. фискалният резерв е бил над 6 000 000 000, и тепърва почваше голямото харчене(над 3 милиарда още). за справка: http://***.minfin.bg/document/8854:1 И то след една година и половина некадърно управление-опитващо се да изкара дребният бизнес от сивата икономика...което е = вдигане на данъците. Доста *** начин да се бориш с кризата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
И не само - ако беше изпълнил бюджета за 2012 г. в смисъл че беше стигнал дефицита ГЕРБ едва ли щяха да имат проблеми със спечелването на изборите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
arco
преди 10 години
Големите разходи се получиха края на 2009-а (и бяха забавени от Дянков за 2010-a). На касова основа бюджетът може и да е бил добре, но по европейската методология дефицитът ни се оказа с около 1 милиард по-голям. Според мен Орешарски се беше справил много добре с бюджетите първите три години, но за 2009-а просто направи това, срещу което в момента вика. А реално Дянков направи много по-добър предизборен бюджет от Орешарски (почти без предизборни харчове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
я ми кажи какъв бюджет направи:) Според мен човека си се презастрахова, но колкото за да ти опресня паметта фискалният резерв не беше изцоцан от пожарникаря тогава. Разликата беше около 300 000 000 във второто шестмесечие, да-предизборно харчене малко, но пък можеха да си го позволят. А сега седи на 0та и ако недай си боже стане някакъв катаклизъм няма да има два лева да се покрие разликата и ще се взимат заеми. Както стана януари за земеделците. Но тогава никой не викаше срещу ББ, а срещу Орешарски ще се ореве орталъка-при все, че от двамата определено Орешарски е десният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
arco
преди 10 години
Не му прави чест на Орешарски, че така спекулира с бюджета, при положени е, че знае как се развиват приходите и разходите през годината. Още повече да не забравяма какъв бюджет направи той за изборната 2009-а (за който не си спомня бюджетът беше написан при очакван растеж на БВП от 4%, при после получил се 5.5% спад).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
be_google
преди 10 години
А офшорната *** трябва арест и затвора докато върнат парите обратно!!!! Никаква милост и пощада!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
be_google
преди 10 години
Ако продължат с ниската събираемост и проспиване на контрабандата дори в центъра на София ще дефолтнем, преди да сме се усетили! Доста средни фирми сдават багажа в момента.....Горанов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още