IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Забавянето на правителството удря икономиката

Трябва нов подход към бизнеса, смята номинираният за премиер в евентуално правителство на БСП

14:22 | 13.05.13 г. 10
Орешарски: Забавянето на правителството удря икономиката

Забавянето на формиране на правителство ще задълбочи негативните тенденции по отношение на икономиката и финансите, коментира Пламен Орешарски пред телевизия Bulgaria On Air. Той сметна, че "дефицитът само за първите три месеца е 800 млн. лева", а фискален резерв практически няма или е много малко.

Припомняме ви, че към началото на април фискалният резерв беше в размер на около 4,7 млрд. лева, по думите на служебния министър Марин Райков. В него обаче влизат Сребърния фонд и фонд „Козлодуй“, които са целеви, обясни  днес бившият зам-финансов министър в кабинета "Костов".

Пламен Орешарски заяви още, че дългът расте, стопанската активност видимо се свива и нямаме много време, като общество. Първото нещо, което трябва да направи новото правителство е нов подход към бизнеса, категоричен беше той и допълни, че административно-силовият натиск, на който бяхме свидетели последните години доведе до проблеми при големите фирми, закриване на множество средни и малки предприятия и обезсърчи стопанската предприемчивост и инвестициите. 

С над 40 на сто са свити вътрешните инвестиции, при чуждите ситуацията също е изключително сериозна  - и те са на изключително ниско равнище.

Според кандидата за премиер на БСП правителство, което ще продължи досегашните политики, ще е пагубно за страната. "Ако не се смени подходът, то това ще задълбочи кризата", заяви Орешарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Това е типичен коментар на някой чиновник, който никога не е имал директен досег с реалната икономика и финанси.Истината е, че след мерките от т.1 и т.2 трябва директно да закрием държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Трябва нов подход към бизнеса, смята номинираният за премиер в евентуално правителство на БСП"Разбирай : Не трябва толкова стриктно държавата да следи за дължимото и от фирмите! Вместо това трябват нови подходи при стригането на овцете! Хубаво би било , продължава той, част от междуфирмената задлъжнялост да бъде прехвърлена като бреме на по много бройните овце. Те по лесно ще носят бремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Тялото
преди 11 години
Ако ти се изпълнят 1вото, или 2рото смятай че няма да остане 1 фирма в БГ.Невръщане на ДДС??? Разбираш ли нещо от данъци? Износ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
rover
преди 11 години
Все пак това е сайт за хора, които искат да правят пари, а не революционен кръжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
rover
преди 11 години
Все пак това е сайт за хора, които искат да правят пари, а не революционен кръжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Няма ли някакъв контрол на лудите, които превръщат Инвестора в лична изповедалня ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Точно така. Винаги ми е било чудно, защо нашите юристи ги е страх да се държат и като държавници.Оставили са ни в ръцете на лещоядите.С помощта на Юомразния дълг" САЩ просто си присвои всички активи на ИРАК и се отърва от негативите. Така и на България не бяха върнати милиардите, които Ирак дължеше на България.Затова пък пратихме наши момчета и колко загинаха там?Вкараха ни в голяма яма, голяма! А сега се извършва и преврат!Нищо ново. А народният съд е пак в действие но под друга форма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
georgi.benevolenet
преди 11 години
Цялото правитество и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същто важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-гупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продилжават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
ОРЕШАРСКИ,. Да проведе Трябват бързи реформи:1. Данъчни- плащане данък печалба при източника- изравняване на преки с непреки данъци- прогресивен данък за физическите лица от 0, 10, 20 и за доходи над 50 000 - 30%- ДДС от 10% и невръщането му на никой- дивидентите да се облагат като доход на физическо лице (10+27,5%)- за инвестирана печалба на Ю.Л. данък от 10%, за неинвестирана - 30%- премахване на ВСИЧКИ данъчни преференции2. Социални- семейно подоходно облагане- Мин. Заплата и необлагаем Минимум, равни на Социалния Мин. (566лв.)- Мин. Пенсия и макс. Социална помощ равни на жизнения Мин. (325лв)- майчински, според Конституцията, да се пращат само на пълнолетни майки- съотношението между ЕДНОКОМПОНЕНТНИТЕ държавни заплати 1:10- премахване тавана на осигуровките- само солидарна пенсионна система и плащане на инвалидните пенсии от здравните осигуровки3. Икономически- свирепи антимонополни регулации и публичен парламентарен контрол над регулаторите- за управление на държ. фирми въвеждане на задължителни менажерски договори, след конкурси- земеделски субсидии до 300 000 лв, за собственик на земя и отделно, до 300 000 за тон продукция на ратай/арендатор- заетост за необразовани безработни граждани на пълен работен ден, в общински нискотехнологични многофункционални фирми 4. Общополитически/Конституционни- Право на неотменимо вето за Омбутсмана над закони и решения на Независими регулатори.- собственост върху, до 1 000дк. земеделски земи и 500дк. върху гори, само за българи без двойно гражданство- забрана на анонимната, офшорната собственост и безименни ценни книжа- свиване на разходите за държавната администрация с 30% Но... Точно това олигархията, чрез плутокрацията НИКОГА няма да допусне ДОБРОВОЛНО... и все пак, "прага на търпимост" на народа е преминат и няма ли драстични промени... ще се лее кръв... Естествено тази на народа... Все пак - Аржентинска или Чилийска диктатура макар, че новите фашисти я искат, е изключена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА ОМРАЗНИ!!!ЗАТОВА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ДЛЪЖНО ДА ГИ ДЕНОНСИРА!!!ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговене на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА! И според международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните две условия и въпреки това са ги подписали...!СЪЩОТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ И БЪЛГАРИЯ С ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА!!!- Договорите са ТАЙНИ!- Сключени са във ВРЕДА на народа!- Подписалите ги знаят горните две неща!!!Правителството и Парламента трябва след конституирането им:. Да обявят КРИЗА С ЕНЕРГЕТИКАТА1. Да ДЕНОНСИРАТ всички договори в Енергетиката като ОМРАЗНИ.2. Да ЛИБЕРАЛИЗИРАТ енергийния ПАЗАР и със ЗАКОНА за енергетиката да разделят производители, преносители и търговци/доставчици!3. Да пуснат 3 и 4 блокове в Козлодуй и достроят АЕЦ Белене като държавен проект.. Да депозират всички пари на Държавните фирми в ББР и с допълнителен целеви заем от 1 милиард евро, тя да открие нисколихвени кредитни линии за среден и дребен бизнес в индустрията и отделно за земеделието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още