IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ отчете бюджетен излишък от 332 млн. лв. през май

За първите пет месеца на годината излишъкът е 45,5 млн. лв., спрямо 67,4 млн. лв. за същия период на миналата година

13:42 | 01.07.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
МФ отчете бюджетен излишък от 332 млн. лв. през май

Излишък от 45,5 млн. лева по Консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа отчитат от Министерството на финансите (МФ) към края на май. Бюджетното салдо се формира от излишък по националния бюджет в размер на 71,8 млн. лева и дефицит по европейските средства в размер на 26,2 млн. лева, сочат данните на ведомството.

За сравнение, за същия период на 2012 г. излишъкът бе в размер на 67,4 млн. лева, като се формира от излишък по националния бюджет в размер на 334,5 млн. лева и дефицит по европейските средства в размер на 267 млн. лева.

Само за месец май е отчетен излишък в бюджета от 331,9 млн. лева при 284,6 млн. лева през май миналата година, сочат още данните на министерството.

Постъпилите приходи и помощи на консолидирано ниво към края на месец май са в размер на над 11,8 млрд. лева, което е 38,6% от разчетите за 2013 г. Съпоставени със същия период на 2012 г. приходите и помощите по консолидираната фискална програма към май 2013 г. бележат номинален ръст от 7,2%, отчитат от министерството.

Данъчните постъпления до края на май са в размер на близо 9,19 млрд. лева, което представлява 39,3% от планираните за годината. Изпълнението на данъчните приходи за същия период на 2012 г. бе 40,3% от разчетените със закона за бюджета, допълват от финансовото ведомство.

Постъпленията в хазната от преки данъци възлизат на над 1,913 млрд. лева, което е 46,3% от разчета за годината, от косвени данъци – над 4,57 млрд. лева, или 37% от планираното, в т. ч. малко над 3 млрд. лева от ДДС и близо 1,48 млрд. лева от акцизи.

Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 390 млн. лева, което е малко над 45 на сто от годишните разчети.

Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски към края на май възлиза на над 2,315 млрд. лева. Неданъчните приходи и помощите са в размер на близо 2,613 млрд. лева.

Разходите в бюджета до края на май възлизат на близо 11,757 млрд. лева. Спрямо края на месец май 2012 г. общо разходите по консолидирания бюджет са по-високи със 7,4%. Текущите нелихвени разходи са в размер на близо 9,939 млрд. лева, капиталовите възлизат на 991 млн. лева, а лихвените плащания са 361,7 млн. лева.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена за петте месеца на 2013 г. от централния бюджет, възлиза на 465,3 млн. лева.

Фискалният резерв към края на май е 5,8 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Цитирам премиера Тъпанарски от преди месец: "Финансите на държавата са в колапс! Положението за последните 23 години на преход никога не е било по-зле!"Тази новина казва: Г-н Тъпанарски, за първото лъжете!#извинисебетъпанарскиВторото изречение какво да го коментирам. Я по-добре недоразумението jelenski да се изцапа за пореден път тук и го коментира! Айде, капацитет, огрей ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Бруля орехи - всека вечер, а понякога и сутрин...А желенски по доле- ДГД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 28
jelenski
преди 10 години
Време е правителството да функционира, за да осигури оцеляване на обикновените хора. Сега протестите са финансирани от от монополистите и ГЕРБ, на които сега им се нарушават потоците за крадене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
rogers
преди 10 години
Ти пък що за въпрос задаваш - естествено, че ще са техните фирми - вече двайсет години да са направили нещо добро тези? Принципа им е да откраднем от средната класа - да дадем малка част на простаците и *** и другото за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Ама и аз какво съм парче. Исках да кажа че изкараха държават на плюс :) Ама нищо де, малко излагация. :) Да живее комсомола, добре че само до синя връзка стигнах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Ей големи сте пламодии червени. Дойдохте на власт и изкарахте държавата на власт. Хвала и преклон, *** и цървулите ви смачкани.Винаги сте били и ще си останете ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 0
sdk
преди 10 години
нали положението никога не е било толкова зле. този човек тотално ми падна в очите. не заслужава никакво доверие да си върви веднага и нови избори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 0
TGV
преди 10 години
Орешаро иска Насърчителната банка да раздаде 1 млр. на дребния и среден бизнес, като тези пари ще дойдат от заем. Интересно ми дали тези фирми няма да се на "нашите" червени хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 0
absfresh
преди 10 години
Ха, а Орешака кво лъже, че бюджета издънен. Те приходите са същите като миналата година. 2 милиарда дупка, освен разходите драстично да се вдинат от 6-и месец до края на годината. И то за какво, вместо да ги набутат в инвестиции, ще ги налеят в еднократни социални помощи. Кажи им комунисти, повече не е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още