IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводителите подготвят протести на три гранични пункта

Браншът иска финансовата рамка на Евросъюза за сектора да бъде предоговорена

14:44 | 10.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тютюнопроизводителите подготвят протести на три гранични пункта

Протести на три гранични пункта организира утре Националната асоциация на тютюнопроизводителите, съобщи председателят на организацията Цветан Филев. Това са ГКПП „Петко Войвода“, ГКПП „Илинден“ и Дунав мост – Русе.

Производителите са недоволни от решението на Еврокомисията, Европарламента и Съвета на министрите за Общата селскостопанска политика за следващия бюджетен период (2014 -2020 г.), според което не се предвиждат европейски субсидии за произведен в България тютюн.

„Протестът е икономически, а не политически. Ние сме дискриминирани, не желаем да бъдем втора ръка граждани на ЕС“, заяви Филев.

В ЕС тютюнопроизводителите от Франция, Италия, Унгария, Полша, Румъния и Гърция получават европейски субсидии, единствено в България не е така, каза зам.-председателят на организацията Асен Кичуков.

Българските производители не са съгласни за тях да има предвидено финансиране единствено от националния бюджет, както обяви земеделското министерство вчера – че ще получат 73 млн. лв., за 2013 г., като парите са предвидени в бюджета за следващата година. Според тях субсидиите за сектора трябва да са 160 млн. лв. годишно.

Земеделците посочиха, че благодарение на тютюнопроизводството в бюджета влизат 2 млрд. лв. годишно от акциз. Там, където е възможно, са преминали към алтернативни производства и заетите в сектора са намалели от 240 хил. на 200 хил. души, но в  Южна България и в Делиормана няма как да се премине към други култури.

Последният шанс да се предоговори финансовата рамка за тютюна е през септември, когато има заседание на Съвета на министрите, заяви Кичуков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още