IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите в бюджета за 2014 г.*

В целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на сектора чрез директни плащания

15:41 | 09.07.13 г. 3
73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите в бюджета за 2014 г.*

Парите за тютюнопроизводителите за 2013 г. в размер на 73 млн. лв. ще бъдат предвидени в бюджета за 2014 г., като се запазва размерът на подпомагането за сектора, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Тютюнопроизводителите получиха подпомагане за 2010, 2011 и 2012 г. по Схемата за национални доплащания в размер на около 73 млн. лв. Точно по тази причина министерството договори възможност за субсидиране на сектора и след 2014 г. под формата на национална помощ, посочват от ведомството.

Ежегодно МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта е да се запази размерът на подкрепата до 2020 г.

Колкото до спирането на европейските субсидии за тютюнопроизводителите след 2014 г., от министерството посочват, че този въпрос не засяга само България, а всички останали страни-членки на ЕС. Въпреки усилията на МЗХ и подкрепата на Европейския парламент, задължителният списък със сектори, които могат да се подкрепят със специални схеми, остава в регламента.

По този начин в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания и основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето. Точно по тази причина МЗХ ще прилага схема за национални доплащания. Причината е, че това е специфичен отрасъл за българското земеделие с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост за хората в определени райони на страната.

По-късно от земеделското министерство съобщиха, че на Консултативния съвет по животновъдство е решено секторът да получи същите субсидии, които са изплатени и през 2012 г. 

Въпреки че има намаления по линия на директните плащания (със средства от ЕС), това ще се компенсира с увеличение на националните доплащания (от държавния бюджет).  Изплащането на средствата ще започне през месец октомври, за когато са предвидени 45 милиона лева. През декември ще бъдат изплатени още 40 млн. лв., посочиха от министерството.

*Новината е актуализирана в 17.20 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
kaka_fire
преди 10 години
В Б-я стана практика на когото нещо не му изнася и да излезе на улицата, а очаквания сценарий е властта да клекне пред "исканията на народа". ББ поде този евтин популизъм, а народ като нашия много обича държавата да носи отговорност за неговото съествувавие. Вместо да се налива в тютюн и цигарена индустрия да се стимулира преориентирането на тези производители, 100% има шанс да гледат и други култури. Ама нали, пусто тр малко да се напънат да научат нещо ново, а това хич не е кеф, да те карат да се развиваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
parole, parole... хаха! Силни думи, комсомолски плам, ама ти е слаба сметанката, пич! ;)Всеки ден над 2.5 млн. пушачи в България плащат своите между 3 и 5 лв. за любимата си кутия цигари. Дали ядат нещо и какво, дали пият нещо или не, дали са нахранили и облекли или не децата си, но цигарите са купени! Това прави (грубо) 10 млн. лв/ден., 2/3 от които са данъци за държавата! Я сега сметни какво печели хазната от домати... хехе!Аз ненавиждам цигарите, но понякога си мисля, че без пушачите бюджетът е съвсем за мустака!А хорицата, дето го гледат този тютюн, са едни от най-трудолюбивите и добри граждани на тази държава, а тя за тях прави много малко! Нито пътища, нито болници, нито училища или някакви културни придобивки се случват в районите, където се гледа тютюн.Та полека с ракията... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
hagan
преди 10 години
Ето такъв позор няма със тези пари може да се гарантира фонд за минимална цена на домата краставицата картофа и чушката пълен позор забраняваме пушенето спонсорираме тютюна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още