fallback

Нов закон реже офшорните фирми от участие в обществените поръчки

Размерът на капитала на фирмите може да стане условие за участието им в обществените поръчки, според готвения нов закон

21:46 | 16.07.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нов законопроект за икономическите отношения с юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони, б. ред.) може да забранени участието на регистирани там фирми  в търгове с бюджетни и европейски средства, съобщи председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев след съвместното заседание с икономическата комисия, цитиран от БТА.

„Така ще отговорим на нелоялната конкуренция, на изтичането на капитали, на прането на пари и на заобикалянето на данъчното облагане в страната и на европейските препоръки”, изтъкна Цонев част от аргументите за подготовката на проекта на нормативен акт.

Той съобщи, че работна група от финансовото министерство и бюджетната комисия до две - три седмици ще подготви законопроекта. По думите му в текстовете ще бъде описана забраната за участие на фирми от офшорни зони в обществените поръчки, а вероятно ще има и забрана за участие в приватизацията.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която представи пред двете комисии икономическите приоритети на правителството, отбеляза, че „сред първите 20 фирми по брой и по обем, които са сключили договори за обществени поръчки, има само две публични дружества”. 

"Това е проблем, трябва да се насърчават прозрачните фирми", коментира Бобева.

Председателят на бюджетната комисия призова Комисията за финансов надзор да се съобрази с това, че продажбата на най-голямата пенсионно-осигурителна компания - пенсионния фонд "Доверие", не може да стане по непрозрачен начин, още повече, че регулаторните норми го изискват.

Бобева коментира и подготвяните промени в Закона за обществените поръчки. Тя каза, че премахването на бариерите пред малките фирми, за да могат да участват в търговете, е едно от основните изменения. Обръща се внимание и на подизпълнителите, посочи тя.

„Не може да не се разплащаш с подизпълнители и да отиваш да печелиш друга поръчка. Колкото повече бариери пред участието на малките и средни фирми се премахнат, толкова повече ще им се даде глътка въздух да оцелеят”, обобщи вицепремиерът.

Тя каза още, че в ЕС няма масова практика да се иска конкретен оборот от фирмите, за да бъдат допуснати до търговете. „Когато се оценява финансовото състоянието на фирмите, може да се поиска като ограничение например размер на капитала”, допълни тя.

Бобева съобщи, че се работи по създаването на помирителна комисия за решаване на спорове във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback