IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон реже офшорните фирми от участие в обществените поръчки

Размерът на капитала на фирмите може да стане условие за участието им в обществените поръчки, според готвения нов закон

21:46 | 16.07.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Бобева представи в парламента икономическите приоритети на правителството. <em>Снимка: БТА</em></p>

Даниела Бобева представи в парламента икономическите приоритети на правителството. Снимка: БТА

Нов законопроект за икономическите отношения с юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони, б. ред.) може да забранени участието на регистирани там фирми  в търгове с бюджетни и европейски средства, съобщи председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев след съвместното заседание с икономическата комисия, цитиран от БТА.

„Така ще отговорим на нелоялната конкуренция, на изтичането на капитали, на прането на пари и на заобикалянето на данъчното облагане в страната и на европейските препоръки”, изтъкна Цонев част от аргументите за подготовката на проекта на нормативен акт.

Той съобщи, че работна група от финансовото министерство и бюджетната комисия до две - три седмици ще подготви законопроекта. По думите му в текстовете ще бъде описана забраната за участие на фирми от офшорни зони в обществените поръчки, а вероятно ще има и забрана за участие в приватизацията.

Вицепремиерът Даниела Бобева, която представи пред двете комисии икономическите приоритети на правителството, отбеляза, че „сред първите 20 фирми по брой и по обем, които са сключили договори за обществени поръчки, има само две публични дружества”. 

"Това е проблем, трябва да се насърчават прозрачните фирми", коментира Бобева.

Председателят на бюджетната комисия призова Комисията за финансов надзор да се съобрази с това, че продажбата на най-голямата пенсионно-осигурителна компания - пенсионния фонд "Доверие", не може да стане по непрозрачен начин, още повече, че регулаторните норми го изискват.

Бобева коментира и подготвяните промени в Закона за обществените поръчки. Тя каза, че премахването на бариерите пред малките фирми, за да могат да участват в търговете, е едно от основните изменения. Обръща се внимание и на подизпълнителите, посочи тя.

„Не може да не се разплащаш с подизпълнители и да отиваш да печелиш друга поръчка. Колкото повече бариери пред участието на малките и средни фирми се премахнат, толкова повече ще им се даде глътка въздух да оцелеят”, обобщи вицепремиерът.

Тя каза още, че в ЕС няма масова практика да се иска конкретен оборот от фирмите, за да бъдат допуснати до търговете. „Когато се оценява финансовото състоянието на фирмите, може да се поиска като ограничение например размер на капитала”, допълни тя.

Бобева съобщи, че се работи по създаването на помирителна комисия за решаване на спорове във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
до 10. Много си прав, а дано ама надали. Такива фирми са и АДтата с акции на приносител?! Такива фирми, поне не трябва да се допускат до ОП свързани със сигурността на държавата. Там е още по-неясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ПП: Под определя се кои фирми ще им се отреже правото на участие-нямам предвид, че се изброяват поименно. Примерно-прави се формулировка, за фирми, чиито собственик не е ясен(като физическо лице). И или се депозират собствениците, или се отказва достъп до обществените поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
за да реши законът какво е офошорна зона не е нужно да бъде наречено офошорна зона-това в предишният парламент беше проблем, юридическата школа беше на ниво първи курс. Просто се определя за кои фирми ще се отреже правото на участие до обществените поръчки, без да се наричат или не "офошорни". 2. Аз мисля, че и в момента всяка една офошорна компания трябва да регистрира дъщерна фирма. Но ключът е кой ще е вписан като собственик-по тоя критерии ще се гледа. 3. Тая офошорка където я разтягат в момента, мисля че е във Великобритания май. Не се опитват да им ограничат дейността освен да кандидатстват за обществени поръчки. А 4тото ...да така е вероятно-дай да не правим нищо по въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
mktmkr
преди 10 години
Нищо няма да спрат, нито източването, нито потенциален конфликт на интереси... Причините са много прости - 1. Няма единна дефиниция какво е офшорна зона (според някои дефиниции Австрия също е офшорна зона) 2. Всяка офшорна компания може да регистрира дъщерна фирма в България, която вече няма да е офшорна и съвсем законно да участва през нея 3. Много трудно ще се ограничи икономическа дейност на компании регистрирани ЕС (Австрия, Люксембург, Кипър, Малта и тн) и най-вероятно подобен закон ще противоречи на европейското законодателство 4. Твърдението, че голямата част от обществените поръчки се печелят от офошорни фирми е просто лъжа... печелят се от съвсем български "поставени" икономически субекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
sonka.74
преди 10 години
Крайно време беше да отрежат офшорките поне от обществените поръчки, защото не е ясно кой всъщност ги печели. И е потенциално изкушение за конфликт на интереси. Одобрявам инициативата на новите упправляващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
тия дни ме разплакваш от умиление...ползата от писанията ти е, че виждам как изглеждам аз от страни и си взимам поука:) Станишев и Доган бяха достатъчно време във властта, за да са си узаконили парите. Да не коментираме, че през всяко казино или по-голям ресторант(или хотел) можеш да изпереш на практика колкото си искаш-при техният размах ще трябват верига заведения или казина, но е просто въпрос на организация.Не съм чувал Пеевски да има "вериги"(макар и да заслужава, но не такива, каквито ти говориш:) ), но може и да бъркам-ще ме просветиш ли?А за закона-чудесно е, ако го приемат. Освен това, което снайпер е написал, мога да добавя-по-голяма прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Кумчо-Вълчо си "отрязал" сам лапичките в името на овцата? Със сигурност е истина, щом за овцата така е "по-добре"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Все едно да спрат китайските стоки със закон!Имаш свободни пазари!Ще изгонят ли ИКЕА? Или на Пеевски веригите, да не би да не са офшорки?Всички политици работят САМО така!Това е "тайната" на успеха им!Виж, ако искат да спрат "определени" опозиционни офшорки, разбирам напъните им!В момента са масови манипулации и популизъм в най-грозния му вид!А офшорките, не са нищо особено. Ние им даваме голямата тежест.Там са крадени пари. А не, че ги криели заради данъци.Къде са на България парите от приватизацията?Затова Станишев и Доган искаха властта на всяка цена, за да могат да узаконят парите си. Днес ще купят футболен отбор, утре някоя оперна сцена и така..... И мислят, че ще живеят с орлите! Да, но не сега и не тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
Искаш ли да се вържем? До 2 месеца този закон е факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Единственото идеално в случая, е масата!Вижте, колко е монолитна! Сигурно е дъбова!Това ще си остане законопроект!Докато сме под валутен борд, нямаме право да спираме когото и да е било! Офшорките затова са тук!Това е само евентуално предизборен трик, за щарани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още