IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се нов модел на финансиране на висшите учебни заведения

Парите да се отпускат за брой реализирани студенти, а не за брой приети, планира просветното министерство

16:37 | 25.07.13 г.
Обмисля се нов модел на финансиране на висшите учебни заведения

Висшите учебни заведения да се финансират по нов модел - на базата на реализираните студенти, а не както е сега - на брой приети се обмисля в Министерство на образованието. Това каза в Пловдив министър Анелия Клисарова, съобщи БТА.

Според Клисарова идеята на просветното министерство е новата система да даде възможност за по-добро планиране, което постепенно ще регулира приема. Засичането на данните ще става чрез НАП, а не с помощта на кариерните центрове на висшите училища, както е сега.

При финансирането на университетите ще се има предвид и научната им продукция, а не само рейтинговата им система, коментира проф. Клисарова.

Тя уточни, че целта е новата система да започне да работи от следващата учебна година, като към 2020 година в страната да има между 30 и 32% висшисти, като 90 на сто от тях да бъдат реализирани на пазара на труда.

Проф. Клисарова посочи, че през следващата година няма да се наложи нулев прием за отделни специалности или университети. Тя допълни, че постепенно ще се редуцира броят на отпадналите ученици до 11 на сто, като в момента отпадащите са между 18 и 26% в зависимост от региона, а най-често това става между четвърти и осми клас.

Според Клисарова Законът за предучилищното и училищно образование е готов и до края на годината трябва да бъде обсъден на първо четене в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още