IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анелия Клисарова: Финансирането на училищата ще е според постиженията

Политиката ще е насочена към преминаване към дуалната система, коментира образователният министър

21:18 | 12.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
 Анелия Клисарова: Финансирането на училищата ще е според постиженията

Финансирането на училищата ще става по нов принцип - според тяхната принадена стойност, заяви в ефира на Bulgaria On Air министърът на образованието Анелия Клисарова.

Тя обясни oще, че чрез досегашния модел на делегираните бюджети повече пари са отивали при по-големите училища и там, където има повече ученици. В същото време на заден план са оставяни училища, които работят при по-трудни условия, от малки населени места, с ученици със специални нужди и т.н. Затова новият критерий за разпределение на парите ще е според приноса за учениците, обясни Клисарова. Той ще бъде изчисляван чрез специален коефициент, според който и ресорното министерство ще преразпределя парите за училищата.

Частните училища няма да получават субсидии от държавата, категорична е още Клисарова.

Тя дообясни, че чрез Закона за училищното образование ще бъдат промени и държавните изисквания и програми. Още в първите дни след встъпването си в длъжност образователният министър обяви като приоритет приемането на такъв закон, а проектът за него ще претърпи промени.

По-строг контрол ще има и върху учебното съдържание, което ще бъде може да бъде променено с измененията на учебните планове, обясни Клисарова.  Тя допълни, че образователната политика ще е насочена към преминаване към дуалната система, според която бизнесът и образованието са в тясна връзка.

Друг приоритет на новото министерство връщането на лекарите в училищата. „Изключително важна е профилактиката в училищата. Всички се борим със затлъстяването, с гръбначните изкривявания. Необходимо е да се прилагат и ваксини в определи случаи“, коментира Клисарова.

На въпрос за бъдещето на БАН, образователният министър заяви, че „трябва да има българска наука. Има много институти, които печелят добре. Но има институти, които са ключови за науката, за развитието на страната, на икономиката, и нямат добри приходи. При тях трябва да има субсидиране. Ако резултатите им обаче бъдат внедрени в бизнеса, сами ще започнат да получават поръчки и средства“, коментира Клисарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Четох частта на плана Ран Ът за образованието, като този план е направен от някаква си госпожа от колидж в Индиана.Е, успяха, сринаха образованието ни с помощта на гъзоподавци като приятелчето на Орешарски, как беше оня варненец, министър на образованието, дето сега е с Кунева.Все повече се убеждавам, че политиците еднодневки са най-голямата напаст за всяка една държава. А у нас е пълно с такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още