IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Тегленият заем ще стои като буфер във фискалния резерв

Никой няма илюзия, че това правителството ще изкара пълния си мандат и дата за предсрочни избори ще бъде обявена, смята червеният депутат

09:10 | 12.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадиев: Тегленият заем ще стои като буфер във фискалния резерв

Всички са наясно, че актуализация на бюджета трябва да има, но това е трябвало да стане през октомври, заяви депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев в ефира на Нова ТВ.

В момента има неизпълнение на разходите от 400 млн. лева, но прогнозите са, че има риск от несъбираемост и за второто полугодие неизпълнението ще бъде в рамките на 550 млн. лева. Това налага теглене на заем, който да стои като буфер във фискалния резерв. Той ще бъде използван и в началото на следващата година - през февруари, например, за плащането на субсидиите за земеделците, които се връщат от ЕК, но в рамките на 45 дни, поясни още Кадиев. 

Опасенията за прекъсване на ваканцията на депутатите и за гласуване на актуализацията на бюджета беше дали ще можем да съберем гласовете на 121 депутати, при положение, че някои от депутатите не са в България, коментира още Кадиев. Той обясни, че не знае дали ръководството на БСП води преговори с Атака техните депутати да подкрепят мерките на правителството. 

Според него действително има неизяснени моменти и трябват още обсъждания по тази мярка. Кадиев коментира, че в момента има съгласие, че промяна на бюджета е нужна, коментарът е за каква сума става дума.

Ваканцията на парламента беше продиктувана от желанието да бъде успокоено напрежението в София и това имаше ефект – като го няма дразнителя, в случая депутатите, ситуацията се успокоява, смята червеният депутат.

"Не мисля, че е реалистично, че ще изкараме пълен мандат от четири години, рано или късно ще бъде обявена конкретна дата за предсрочни парламентарни избори", заяви още Кадиев. Той очаква засилване на протестите през есента, но заяви, че тогава не е време за нови избори. Според него реална дата би била май 2014 година.

Депутатът коментира още и предизборните обещания на БСП. За него всички заложени мерки са изпълними, с изключение на отпадането на плоския данък - заради липсата на желание от страна на ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
До studioaa:"финансови гурута като Милен Велчев"Милен Велчев може да е всичко друго но не и финансов гуру,да загуби $1.3 милиарда при смяна на дълг от $2.0 милиарда си е голям професионализъм,незнаех,че на това се казва ГУРУ.....за загубата от лихвите няма да говорим-от плаващ в $ във фиксиран 8-9% в евро.....то скоро наближава падежа май.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Лъжете едно и също поне, а не всеки каквото му падне. Чак толкова ли сте сигурни във фанатизма на избирателите си, че не ги удостоявате с поне сносни лъжи.От най-печените демагози, станахте посредствени лъжци, при тоя лекторат защо да се напъвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
studioaa
преди 10 години
Отлично решение господин Кадиев, теглим заем с 5% лихва, за да го държим в БНБ на 0.1% лихва. Похвално браво на БСП и финансови гурута като Милен Велчев биха завидели на такава мярка и биха се плеснали по челото с думите: "Аз как можах да не се сетя за това?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още