IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Частично вето за Закона за бюджета не може да има

Актуализацията на бюджета ще гарантира социални плащания, определени със закон, обясни социалният министър Хасан Адемов

11:55 | 15.08.13 г. 4
Чобанов: Частично вето за Закона за бюджета не може да има

Частично вето не може да бъде наложено на промените в Закона за държавния бюджет, защото параграфите за приходите и разходите са обвързани и отпадането на някой от тях води до невъзможност за изпълнение на останалите.

Това коментира финансовият министър Петър Чобанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Пред социалните партньори той за пореден път обясни защо се предлага редакция на основния финансов закон.

40 млн. лева са необходими за социални плащания, иначе е под риск изпълнението на бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2013 година. Работниците и служителите няма да получат ваучери за храна в размер на 40 млн. лева. Безработните от уязвимите групи няма да получат допълнително 8 млн. лева за програми за заетост.

Без актуализацията държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса, блокира се и бюджетната процедура за следващата година, каза той.

Социалният министър Хасан Адемов допълни, че не става дума за още пари за социални разходи, а за това, че не достигат средства за социални плащания, които са гарантирани със закон.

„Вместо власт власт да възпира, власт опозиция подпира“, репликира Адемов думите на президента Росен Плевнелиев. Припомняме, че на специално свиканата пресконференция, на която обясни мотивите си за частично вето, Плевнелиев напомни, че в Конституцията е заложен принципът „власт власт възпира“.

Адемов също сравни настоящата актуализация на бюджета с направената от правителството на ГЕРБ през 2010 година. По думите му парите за резерв за непредвидени неотложни разходи тогава са увеличени 14 пъти - от 87 млн. лева на 1,23 млрд. лева. Министърът каза, че само 365 млн. лева са изхарчени по прозрачен начин, а останалите 783 млн. лева „незнайно как“ и по-точно с постановление на Министерския съвет.

Петър Чобанов допълни още, че фискалната политика, която се е водила до момента, има процикличен характер, води до допълнително свиване на потреблението и има негативно влияние върху и без това ниския икономически растеж.

От своя страна работодателите поискаха бюджетен дефицит срещу реформи, както и съкращаване на административните разходи. Синдикатите пък настояват за още 100 млн. лева за социални мерки и за ръст на минималната работна заплата от 1 октомври на 340 лева.

В сградата на Министерския съвет продължава заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се провежда под председателството на вицепремиера Зинаида Златанова. Това е първото заседание на тристранката след прекъсването на работата й в началото на годината.

Около половин час в началото тристранката обсъжда процедурни въпроси, като в крайна сметка днес ще бъде разглеждана само актуализацията на бюджета, а останалите точки от дневния ред бяха отложени по предложение на синдикатите.

Следобед върнатите от президента текстове по актуализацията на бюджета ще разгледа ресорната парламентарна комисия, а утре ще се състои извънредно заседание на Народното събрание, което прекъсва лятната ваканция на депутатите.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
vasil88
преди 10 години
Частичното вето звучи като полубременна жена, поредната нерепост на псевдо президента и отчаяният му опит да върне ГЕРБ във властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
deBill
преди 10 години
накрая ще пее те май пак партизански песни затворени в парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
LuckyYou
преди 10 години
Госпожа Президентката Плевнелиева се оказа най-слабият Президент от началото на прехода. Безспорно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
fortiss
преди 10 години
Монетата винаги има две страни.Досега правителството говори само за разплащания към някого.Дай да помислим и за тези като нас, които ще връщаме заема!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още