IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Адемов: Готви се нов механизъм за размера на минималната работна заплата

Няма мина, в която Инспекцията по труда да не е открила нарушения, твърди социалният министър

08:56 | 05.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Х. Адемов: Готви се нов механизъм за размера на минималната работна заплата

Механизъм ще определя целите за размера на минималната работна заплата, съобщи в ефира на БНТ социалният министър Хасан Адемов. Идеята ще бъде дискутирана по време на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Адемов очаква до седмица да бъде подновена работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество, а основната тема за дискусиите ще бъдат доходите. В края на миналата седмица беше премахната поправката „Яне Янев” (според която и ръководствата на синдикатите и работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КНСБ, “Подкрепа”, КРИБ, БСК и БТПП, трябва да декларират имуществото си пред Сметната палата) и социалният министър смята, че работодателските организации ще се върнат в НСТС.

В механизма за минималната работна заплата ще има индикатори и критерии, като например инфлацията, линията на бедността и средната работна заплата. "Тези критерии са измерими и така правителствата няма да се изкушават да променят плановете за минималната работна заплата”, допълни още социалният министър.

Припомняме, че в предизборната си кампания БСП обеща минимална работна заплата от 450 лева в края на своя управленски мандат. Днес Адемов обясни, че да бъде изпълнено това обещание ще трябва да бъдат разработени цели и определени стъпки за достигане обявения размер. 

Социалният министър коментира още, че се правят максимални усилия и в края на годината да бъдат раздадени и коледни добавки за пенсионерите.

Няма мина, в която Главната инспекция по труда да не е открила нарушения на условията за безопасен труд, съобщи още Адемов. По негови данни през последните години на мина „Ораново” са правени 37 проверки, които са установили 199 нарушения.

На сектора се прави проверка на всеки три месеца, но явно това не е достатъчно, коментира още социалният министър. Той препоръча енергийният министър да свика браншовия съвет, за да бъдат подобрени условията на труд във всички мини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Какъвто и механизъм да се готви щом се прави от БСП и ДПС значи е прах в очите на хората. Българското общество умишлено се дължи в контролирана бедност независимо кое правителство ни управлява. Такава е волята и на императора на Русия и на комисаря на ЕС а на председателя на САЩ въобще не му пука за България и нейната нищета, само гледат да имат сгоден случай да ни изтъргуват по-изгодно на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още