fallback

Депутатите отхвърлиха президентското вето за бюджета

Подкрепата за актуализацията на финансовата рамка дойде от парламентарната група на "Атака", които гласуваха "по съвест"

13:32 | 16.08.13 г. 30

Със  130 гласа "за",  93 против и нито един въздържал се депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Заради проблеми с пултовете предложението беше прегласувано. Общо гласуваха 223-ма депутати. Цялата група на ГЕРБ гласува в подкрепа на акта на президента. 

За промените в Закона за бюджета обаче гласуваха депутатите от "Атака".

Дебатите преди гласуването протекоха без изненади, като бяха повторени мотивите за и против актуализацията на бюджета. В началото на извънредното заседание председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев призова да бъде отхвърлено ветото на президента.

Отхвърляне на ветото поиска и премиерът Пламен Орешарски. Той уточни, че 800-те млн. за зърнопроизводителите, за които беше емитиран външен дълг в началото на годината, са били върнати от Брюксел, но са във фискалния резер, защото през февруари той е бил под законовия минимум. 

От ГЕРБ също запазиха своята позиция. Менда Стоянова и Владислав Горанов призоваха промените в Закона за бюджета да бъдат преразгледани, за да бъде направена „смислена актуализация“. Горанов дори предупреди, че без промени може да се окаже, че правителството няма да може да се вмести само с една актуализация. 

По думите на лидера на БСП Сергей Станишев актуализацията на бюджета е стъпка за социална държава, предвидима държава, която се разплаща с бизнеса. Той открито нападна президента Росен Плевнелиев с думите, че ветото означава "ще преча на правителството на Пламен Орешарски с всички сили".

От „Атака“ критикуваха политиката на ГЕРБ по време на техния управленски мандат в социалната област. По думите на депутатът от партията Маргарита Николова цялата парламентарна група ще гласува по съвест. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че зад ветото на президента не стоят икономически аргументи, а целта е да бъде посочена "новата тройна коалиция". Той смята още, че актът на Росен Плевнелиев не е свързан с промените в бюджета, а е насочен срещу правителството. 

Финансовият министър Петър Чобанов отхвърли тезата, че промяната ще "промени траекторията на дефицита" с мотива, че при приемането на бюджета за тази година е бил предвиден 4 пъти по-висок дефицит, отколкото през 2012 година. 

Президентът Росен Плевнелиев не се отзова на поканата на председателя на парламента Михаил Миков и не присъства на дебатите. 

Извънредното заседание беше съпроводено от протести срещу и в подкрепа на правителството на Орешарски, които блокираха движението в центъра на столицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
fallback