IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха президентското вето за бюджета

Подкрепата за актуализацията на финансовата рамка дойде от парламентарната група на "Атака", които гласуваха "по съвест"

13:32 | 16.08.13 г. 30
Депутатите отхвърлиха президентското вето за бюджета

Със  130 гласа "за",  93 против и нито един въздържал се депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Заради проблеми с пултовете предложението беше прегласувано. Общо гласуваха 223-ма депутати. Цялата група на ГЕРБ гласува в подкрепа на акта на президента. 

За промените в Закона за бюджета обаче гласуваха депутатите от "Атака".

Дебатите преди гласуването протекоха без изненади, като бяха повторени мотивите за и против актуализацията на бюджета. В началото на извънредното заседание председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев призова да бъде отхвърлено ветото на президента.

Отхвърляне на ветото поиска и премиерът Пламен Орешарски. Той уточни, че 800-те млн. за зърнопроизводителите, за които беше емитиран външен дълг в началото на годината, са били върнати от Брюксел, но са във фискалния резер, защото през февруари той е бил под законовия минимум. 

От ГЕРБ също запазиха своята позиция. Менда Стоянова и Владислав Горанов призоваха промените в Закона за бюджета да бъдат преразгледани, за да бъде направена „смислена актуализация“. Горанов дори предупреди, че без промени може да се окаже, че правителството няма да може да се вмести само с една актуализация. 

По думите на лидера на БСП Сергей Станишев актуализацията на бюджета е стъпка за социална държава, предвидима държава, която се разплаща с бизнеса. Той открито нападна президента Росен Плевнелиев с думите, че ветото означава "ще преча на правителството на Пламен Орешарски с всички сили".

От „Атака“ критикуваха политиката на ГЕРБ по време на техния управленски мандат в социалната област. По думите на депутатът от партията Маргарита Николова цялата парламентарна група ще гласува по съвест. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че зад ветото на президента не стоят икономически аргументи, а целта е да бъде посочена "новата тройна коалиция". Той смята още, че актът на Росен Плевнелиев не е свързан с промените в бюджета, а е насочен срещу правителството. 

Финансовият министър Петър Чобанов отхвърли тезата, че промяната ще "промени траекторията на дефицита" с мотива, че при приемането на бюджета за тази година е бил предвиден 4 пъти по-висок дефицит, отколкото през 2012 година. 

Президентът Росен Плевнелиев не се отзова на поканата на председателя на парламента Михаил Миков и не присъства на дебатите. 

Извънредното заседание беше съпроводено от протести срещу и в подкрепа на правителството на Орешарски, които блокираха движението в центъра на столицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 3
WarrenBuffett
преди 10 години
Добре са направили депутатите.Президента ви обаче е на нивото на повечето драскачи тук - няма аргументи. Не ви помага, а ви пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
http://***.razkritia.com/wp-content/uploads/2013/08/%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Станишев е бил стипендиант на програмата Chevening, с чиято помощ той е изкарал като слушател в London School of Economics известно време. (Там е учил и синът на Муамар Кадафи! Да имате нещо да кажете?) Сега обърнете внимание на детайлите. Програмата се управлява от британското министерство на външните работи. Ами защото така британското външно разузнаване има пряк достъп и влияние върху новоизгряващите политически звезди в третия и втория свят. Освен това Станишев е бил слушател и на Московското училище за политика. То е основано през 1992 г. с цел да подпомогне изграждането на демократични ценности в Русия на Джордж Сорос. Няколко години по-късно Станишев се оказва в настоятелството на Училището за политика в България. У нас, освен чрез всякакви международни грантове, то се ползваше и с подкрепата на "Отворено общество" и фондация "Америка за България". Тоест може да се каже, че лидерът на БСП е бил служител на Сорос или по определенията на неговите политолози - оригинален ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 12
NickyDickinson
преди 10 години
Едно допълнение. Може ТРОЙНАТА ШАЙКА БАНДИТИ да са сменили междувременно тактиката. Защото при всичките им популистки напъни, никак не е гарантирано участието им в следващата власт, дори напротив. Затова сега е моментът да се обере каймака от дълга, да одарят кьоравото, както се казва. Те са специалисти по тия работи от край време. Струва ми се дори, че ще стигнат още по-далеч. Сега ще се развихри още по-голяма контрабанда, покровителствана от тях, и ДДС-то и акцизите няма да излязат. Накрая наистина няма да се изпълни приходната част, но не защото е бил лош бюджетът, а защото ТРОЙНАТА ШАЙКА БАНДИТИ са го окрали. Но нали се сещате, че ще обвинят предишните за това. Ще кажат, че тези подводни камъни са им били заложени от Б.Б. и те не са имали време да го предотвратят. Вариациите по темата са многобройни. Предстои да ги видим нагледно. НЕ ВЯРВАМ В ДОБРИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА ТРОЙНАТА ШАЙКА БАНДИТИ. Пътят към Ада е постлан с добри намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 12
NickyDickinson
преди 10 години
Ето продължението. Най-голямата далавера и най-сладкият "бизнес" винаги е бил да натовариш някоя държавна единица с безумни разходи, т.е. да прибереш огромен пай от раздутите цени. Лично познавам хора, които така са направили кинтите си. При това един от тях с гордост разказва какви схеми и с кого ги е прилагал. Дотам стига наглостта на хората, които са научени да блажат от държавната софра. Края на историята с дълга е следния. Идва края на финансовата година и ТРОЙНАТА ШАЙКА БАНДИТИ(това е техен "патент" - нарича се Орешарски) гордо заявяват, че има излишък в бюджета. Но видите ли, той бил защото НИЕ направихме данъчната и митническата администрация ефективни в събираемостта. А истината е, че реално бюджетът преди актуализацията просто се е изпълнил в приходната част. Ето вторият популистки момент. НИЕ РАБОТИМ ПРЕКРАСНО И В ИНТЕРЕС НА НАРОДА. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАС. That's it, както се казва някъде на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 12
NickyDickinson
преди 10 години
Б.Б. няма да го коментирам, той е ясен. ГЕРБ също няма да ги коментирам, и те са ясни. Ще коментирам твоето изказване. Отвсякъде ти личи, че си "червена калинка", но без точки. Ако въобще работиш в ЕК, вероятно някой от ТРОЙНАТА ШАЙКА БАНДИТИ те е назначил. Вероятно и конкурсът ти е бил стъкмен по мярка. Предлагам на всички в този, а и не само, форум да не взимат политическа страна, а да използват икономически аргументи. Аз ще кажа следното. Каква е врътката с дълга при актуализацията? Умишлено "подценяваме" приходната част на бюджета и казваме, че няма да бъде изпълнена, затова ни трябва дълг. Той ни трябва допълнително, та дори най-вече, заради популистки подбуди, за да подхвърлим краткосрочно къшей хляб на баламите, които се надяваме догодина да гласуват за нас. Междувременно схемата е такава, че значителна част от кеша по емитирания дълг ще го излапат едни тарикати, които са истинските виновници за неговото емитиране. Така е ставало винаги. Следва продължение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 8
serafima
преди 10 години
Не зная какво видяхте, но безсилието на ГЕРБ беше замайващо. Бях се подготвила да гледам неутрално. Мендичка, счетоводителката на Цар Киро (това е нивото й), се обръщаше да декларира, че тя е най-малко конфликтния човек. *** та вдлъбната. Това качество за шеф на финансова комисия, която е направила този бюджет ли е? ББ беше откровено смешен, та и съдбата му "помогна", като дори с това ниво на иновации не се справи при гласуването. А глупости ръси, колкото си може. Дори децата виждат, че нищо не разбира от финанси. Не му стискаше и да излезе при протестиращите, но злобееха, че други излизат. Нали бяха страхливи тези от БСП и ДПС. Само се заяжда и търсеше клюката между Станишев и Първанов. А забравя каква е одисеята между него и Офшорко, когото той предложи за президент, защото и "магаре да беше сложил, щяло да му пази мястото до 2015 г." Работя като експерт към ЕК и ме е срам с културното и ментално ниво на този човек (пазвантин и мутра, което държи да демонстрира непрекъснато).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 16
nikol89_
преди 10 години
Много ясно, че ще се отхвърли това смешно вето на Плевнята ни. Да ходи да си пасе овцете на село и да не ни показва лудостта си, а и манията за величие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 13
Сините камъни
преди 10 години
Ако някой се стряска от думата евреин, моля, моите еврейски приятели ми разказват много по-силни вицове, сами за себе си. Така, че , ако на някой нещо не му харесва и го обявява за антисеметизъм, първо да види, какво е семит, после да почете малко повече, и дано разбере, че и това е игра на политиците с антисемитизма. Като казва един мой приятел палестинец, работи на бензиностанцията до нас, аз казава съм семит, защо и това крадат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 16
Сините камъни
преди 10 години
- Събрали се един украински евреин, един болен и един кърджалия...- И какво?- Направили българска тройна коалиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още