IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха президентското вето за бюджета

Подкрепата за актуализацията на финансовата рамка дойде от парламентарната група на "Атака", които гласуваха "по съвест"

13:32 | 16.08.13 г. 30
Депутатите отхвърлиха президентското вето за бюджета

Със  130 гласа "за",  93 против и нито един въздържал се депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Заради проблеми с пултовете предложението беше прегласувано. Общо гласуваха 223-ма депутати. Цялата група на ГЕРБ гласува в подкрепа на акта на президента. 

За промените в Закона за бюджета обаче гласуваха депутатите от "Атака".

Дебатите преди гласуването протекоха без изненади, като бяха повторени мотивите за и против актуализацията на бюджета. В началото на извънредното заседание председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев призова да бъде отхвърлено ветото на президента.

Отхвърляне на ветото поиска и премиерът Пламен Орешарски. Той уточни, че 800-те млн. за зърнопроизводителите, за които беше емитиран външен дълг в началото на годината, са били върнати от Брюксел, но са във фискалния резер, защото през февруари той е бил под законовия минимум. 

От ГЕРБ също запазиха своята позиция. Менда Стоянова и Владислав Горанов призоваха промените в Закона за бюджета да бъдат преразгледани, за да бъде направена „смислена актуализация“. Горанов дори предупреди, че без промени може да се окаже, че правителството няма да може да се вмести само с една актуализация. 

По думите на лидера на БСП Сергей Станишев актуализацията на бюджета е стъпка за социална държава, предвидима държава, която се разплаща с бизнеса. Той открито нападна президента Росен Плевнелиев с думите, че ветото означава "ще преча на правителството на Пламен Орешарски с всички сили".

От „Атака“ критикуваха политиката на ГЕРБ по време на техния управленски мандат в социалната област. По думите на депутатът от партията Маргарита Николова цялата парламентарна група ще гласува по съвест. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че зад ветото на президента не стоят икономически аргументи, а целта е да бъде посочена "новата тройна коалиция". Той смята още, че актът на Росен Плевнелиев не е свързан с промените в бюджета, а е насочен срещу правителството. 

Финансовият министър Петър Чобанов отхвърли тезата, че промяната ще "промени траекторията на дефицита" с мотива, че при приемането на бюджета за тази година е бил предвиден 4 пъти по-висок дефицит, отколкото през 2012 година. 

Президентът Росен Плевнелиев не се отзова на поканата на председателя на парламента Михаил Миков и не присъства на дебатите. 

Извънредното заседание беше съпроводено от протести срещу и в подкрепа на правителството на Орешарски, които блокираха движението в центъра на столицата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 33
amanotumnici
преди 10 години
Плевнята в началото взе да го играе обединител. Постави Герб на равно с останалите партии. На нашия Бай *** Борисов не се хареса това нещо и веднага излезе предупреждение към него под формата на информация относно неговото участие в офшорки. Плевнята бързо се усети, че ще лъснат и другите му далавери и връзки и реши да смени посоката на действие. Затова сега е кривнал в посока на Герб. Почват да си регулират вътрешно сметките и с прокуратурата, защото нещо около Цецо Апартаменто заглъхнаха внесените обвинения. Има ли сключени политически сделки, за кого и срещу какво? Народът това не го знае и няма да го разбере, докато се въртят в крадливата система парите преди това откраднати от хората. Бай *** Борисов е развързал кесията и почнаха да заглъхват скандалите около него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 33
Ravon
преди 10 години
А ти замилял ли си се защо се налага БСП и ДПС да сменят хора в администрацията? Ако хората там си бяха експертите от времето на тройната коалиция, едва ли БСП и ДПС щяха да ги сменят сега. Просто смяната беше едно от първите неща които направи ГЕРБ като взе властта, сега БСП и ДПС връщат хора с опит, които бяха пометени от ГЕРБ преди 4г. Още повече, че не виждам нищо нередно в това, който управлява е в правото си да сложи своите си експерти, а не да остави чуждите да го саботират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 41
dakl
преди 10 години
Абсолютно нормално. Друго едва ли би могло до се очаква. А това че някой вече два месеца плаща на участниците и за инфраструктурата на Голямата лумпендиада София 2013 г . си остава за негова сметка. Прото Прокуратурата е крайно време да се самосезира и да започне разследване на далаверите на главния организатор на опита за преврат г-н Плевнелиев -Офшорлиев, а след това нека и съдебната система си каже тежката дума: кой е за затвора , а кой е за политиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 16
johnnyBravo
преди 10 години
А идеите на сегашните не са ли луди??? Я ми обясни твоето виждане за *** назначения които правят и смисъла на този заем??? ГЕРБ имаха само един мандат до момента в цялата жалка история на тоя преход докато БСП и ДПС са се доказали вече като некадърници и разсипници. Това ли защитаваш? Атака са жалки няма какво да ги обсъждаме, освен ако не те гризе съвестта, че си ги избрал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 21
data
преди 10 години
Това стани да седна в момента се провежда на 100 % от БСП и ДПС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 36
rtf
преди 10 години
А не мислиш ли, че ГЕРБ просто докара Атака до там, че не им остави друг избор освен да заемат разумната позиция по въпроса? Защото ГЕРБ просто играят сами луди срещу всички, реално никой не споделя лудите им идеи. Това че позицията на Атака не съвпада с тази на ГЕРБ не означава че Атака подкрепя БСП и ДПС, а просто че не подкрепят позицията на ГЕРБ. А и ГЕРБ все пак доста лошо се отнесе към коалиционния си партьор Атака миналия мандат, използва ги и им тегли една накрая, мислиш ли че има вариант пред Атака при който да подкрепят ГЕРБ след подигравката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 25
johnnyBravo
преди 10 години
... по съвест!@#$ WTF?????? тия *** от Атака имат ли такава? ок, ясно. Надупили са се 'щото са им обещали некви стинки... *** жалката картина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 48
Setver
преди 10 години
Беше очевидно, че президента го играе още като гербист, въпреки че е уж надпартиен и е уж "обединител" както се наричаше сам. Е сега се видя че никой друг, освен ГЕРБ, не споделя неговото мнение, т.е. президента ни защитава единствено идеите на ГЕРБ и е сам в това си начинание. Лошото е, че идеите на ГЕРБ се изчерпват само с една такава, нещо от рода Стани да седна, обаче в същото време има и една друга идея, нека някой друг да сърба надробената от нас попара, а после пак да сме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 24
Slavvi
преди 10 години
Ако и народа беше толкова единен, колкото тия крадци, щяхме да живеем друг живот....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още