IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат 3% от подоходните данъци да остават в местните бюджети

Има нужда и от корекция на Закона за управление на отпадъците, смята директорът на сдружението на общините у нас Гинка Чавдарова

14:34 | 26.08.13 г. 2
Общините искат 3% от подоходните данъци да остават в местните бюджети

Три процента от данъка върху доходите да остава в общините, поискаха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). От организацията настояват още и за промяна на механизма за определянето на данъчната основа на имотите – това трябва да става на базата на стойността на имотите, без значение в кое населено място се намира.

Тези искания представи във Варна изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, пише БТА.

Целта на мерките е финансовата децентрализация на общините, обясняват още от сдружението. В момента в общинския бюджет директно влизат приходите от данъците върху имотите и превозните средства, както и от такса смет, таксите за други услуги от страна на местната администрация и туристическата такса.

Подоходните данъчни приходи влизат директно в републиканския бюджет, а след това се разпределят централизирано.

Гинка Чавдарова отбеляза още, че събираемостта на местните данъци и такси в общините в страната е много добра. Въпреки това обаче, общините изпитват финансови затруднения, тъй като не получават нормално трансферите от централния бюджет.

Общините настояват още и за корекция на Закона за управление на отпадъците. Според Чавдарова проблем е предвиденото повишаване на елемента от таксата за битови отпадъци за депонирането на боклуците.

От 3 лева тази част от таксата стана 15 лева, а от 2014 година ще скочи на 35 лева на тон отпадъци, каза Чавдарова. По думите й предложението на общините е сумата да се замрази на 15 лева, а през новия програмен период да се заложат серия от мерки за изграждане на сепариращи инсталации и депа в страната, което да предотврати санкциите за кметствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Наивник
преди 10 години
Национално сдружение на общините :) Събрали сме се чиновниците и сме решили да се сдружим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Perun
преди 10 години
Браво, добрее че вместо 50% от подоходните данъци да остават в общините, както Бойко каза навремето още като кмет, само 3% да остават. Така държавата ни ще има повече приходи и няма дирктно половината от подоходните данъци да остават в общините, както беше при Бойко, той така казваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още