fallback

Държавата ще регулира бързите кредити

До края на октомври в бюджетната комисия да бъдат внесени предложения за промени в сектора, посочи Йордан Цонев

08:15 | 14.10.13 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Планираме промени в Закона за потребителските кредити, които да регулират издаването на т.нар „бързи” кредити, коментира в ефира на „Нова телевизия” председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Той уточни, че от 2007 година фирмите, които дават такива кредити, са се увеличили тройно и вече са 157 на брой. Тези  фирми не са банкови институции и тяхната дейност не се контролира от Българската народна банка (БНБ), коментира още Цонев.

Кредитите, които отпускат тези небанкови институции, в повечето случаи не попадат под регулацията на закона за кредитите, защото сумата е малка – около 400 лева. За сметка на това обаче върху тези суми се плащат огромни лихви.

Цонев се ангажира до края на октомври в бюджетната комисия да бъдат внесени предложения за промени по отношение на дружествата. Той обясни, че вероятно ще се повишат изискванията за издаване на разрешително за работа, като например повишаването на изискванията за собствен капитал.

„Ще коментираме и възможността тези дружества да работят под шапката на БНБ, но трябва да внимаваме, да не сбъркаме нещо с директивите”, допълни още Цонев.

Той припомни, че в момента в комисията работят за регулацията на отношенията между банките и потребителите. Според икономиста Георги Ганев, който също участваше в дискусията, всяка регулация на държавата ще бъде напразна, „докато има хора, готови да се подпишат на празен лист”.

Той направи този коментар по повод разследване, показало, че за бързи кредити потребителите са подписвали документите без да им бъде представен крайният вариант на договора. Фирмите са обещавали, че документите ще бъдат изпратени по пощата, което в някои случаи не се е случвало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
fallback