IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите кредити - пример защо бедните стават много по-бедни, а богатите богатеят

Годишните проценти на разход по тях достигат до 3000%, което означава, че при максимума от 399 лв., за месец плащате 531 лв.

13:43 | 12.06.12 г. 41
Автор - снимка
Редактор
Бързите кредити - пример защо бедните стават много по-бедни, а богатите богатеят

Защо бедните стават по-бедни, а богатите по-богати? Всеки е чувал тази фраза. Практически примери лесно се откриват, но някои са особено фрапантни.

Бързите кредити от небанкови финансови  институции са идеалният пример. Сайтът „Моите пари“ публикува изследване, което показа, че годишният процент  на разходите (ГПР), а именно разходите  за лихви, такси и други, достига 2 964%. Максималната сума на тези кредити е 399 лв., защото кредитите над 400 лв. се регулират от БНБ.

Разбира се, от небанковите институции ще кажат „никой не ползва тези 399 лв. цяла година, най-много за 2-3 дни, докато му дойде заплатата да си плати  тока“. Друг ще каже, че ако не са законните "лихвари", ще дойдат незаконните  и те ще вземат още по-високи лихви. Чудно накъде повече от 2 964%. Да ползвате такъв кредит цяла година и да финансирате  лихвите с нов бърз кредит е  толкова скъпо, все едно да спите  в скъп хотел всеки ден или  да се храните само със скъпа храна, например с черен хайвер.

Всъщност ако изтеглите 399 лв. след месец ще трябва да върнете със 132 лв. повече и ако изтеглите сумата отново, за годината ще платите лихви в размер на 1 584 лв. над 399-те. Тази схема е напълно реалистична при т.нар. „заеми до заплата”. 

Някой може да каже, че 2 964% е най-скъпият вариант и че има доста по-евтини. По данни на „Моите пари“ обаче в сектора има още само 5 продукта, чиито годишни разходи по обслужването са съответно 1 171%, 1 221%, 2 317%, 2 377% и 2 598%.

Други аргументи "за" тези кредити са, че те се отпускат на хора, които банките не биха кредитирали (затова дайте да им съдерем кожата), че ползват малки суми от 20 до 100 лв., че се дават в рамките на минути и че всичко това си има своята цена.

Истината е обаче, че дори финансовият министър Симеон Дянков знае за проблема и предлага регулация и на кредитите до 400 лв. с цел намаляване на лихвите. Към Министерския съвет има работна група, която дискутира законовите промени, но няма информация докъде са стигнали експертите в дискусиите си и кога може да се очаква регулациите да бъдат готови.

Investor.bg писа и за заблудите при т. нар. „оскъпяване“ при покупка на стоки на лизинг. Обикновените потребители си мислят, че това е лихвата и ако оскъпяването е 10% си мислят, че сделката е добра, но лихвата всъщност се оказа 39,18%.

На практика, ползващите такива „услуги“ плащат твърде скъпо, с което няма шанс за инвестиции за подобряване  на жизнения стандарт.

На другият полюс са богатите, ако наричаме така тези, които просто имат някой лев в банката или  в инвестиция, която носи доход, например земеделска земя. Вместо да вземат кредит, при който ГПР ще е 2 964% за заети 399 лв., те например влагат на депозит при 6% лихва.

Контрастът е страшен. Единият  ще потреби стоки за 399 лв. и ще плати за удоволствието 300-400% годишна лихва (2964% ГПР), а за другият , тези пари ще си останат негови и догодина също ще му донесат доход.

Как да бъде регулиран проблемът с лихварството и в частност бързите кредити? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
letty22
преди 11 години
В Наказателния кодекс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
barbaron
преди 11 години
В цивилизованите страни кредитите са регламентирани. Повече подробности - тук:http://***.banque-france.fr/economie-et-statistiques/changes-et-taux/taux-dusure.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Изобщо математиката в този сектор, се използва много. Да не говорим, че начина на изчисляване на вноските, също оказва влияние върху процента. Изчисленията са различни при анюитетни и при пропорционални вноски.И в тази връзка, всичко което си описал в пост 31.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
И трите неща, които си изброила, не променят СЪЩНОСТТА на услугата. "Пари назаем срещу престация". А дали е наречено кредит, лизинг, заем или к`вото и да е услугата си е една. Разликите са в регулацията от една страна и счетоводното отчитане от друга. А защо процъфтява? Едни пари трябва да се преперат на гърба на един обеднял народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
А дали е възможно в един пост да се напишат толкова недоразумения! "Задълбочения ти поглед" е бил насочен другаде! 1-во - небанковите финасови дружества подлежат НЕ на лицензионен, а на РЕГИСТРАЦИОНЕН режим, т.е. просто уведомяват БНБ, че ще дават пари на заем! 2-ро - пари се дават на ВСИЧКИ, без да се заобикаля етнос, пол, вероизповедание и прочие. А тази дейност е ПЕРФЕКТНАТА пералня!!! Много още мога да "дозадълбоча погледа ти", стига да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"БНБ консолидира данните и оповестява информацията..."-----------------Ъхъ! "Благодаря" ти, Христова. Когато нещо не трябва да се показва, то се обобщава и консолидира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
DimitrinaHristova
преди 11 години
http://***.bnb.bg/Statistics/StOtherFinancialInstitutions/StLendingCorporations/index.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 1
DimitrinaHristova
преди 11 години
Ricco, Небанковите финансови институции са задължени да подават в БНБ тримесечни финансови отчети, които също така съдържат подробна информация за структурата на портфейла. След като събере отчетите, БНБ консолидира данните и оповестява информацията чрез медиите, както и през уеб сайта. Пращам линк към последния обобщен отчет: Ricco, бизнес идеята на бързите кредити е, че това са "ПАРИ НАВРЕМЕ". Това е финансова услуга, която не е алтернатива на малък банков кредит, защото: * процедурата за отпускането * размерът на кредита* срокът за погасяването са изключително различни. Остани си със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
МОИТЕ ПАРИ
преди 11 години
Здравейте и от МОИТЕ ПАРИ,Във връзка със статията бихме желали да внесем още малко яснота относно как е изчислен показателят ГПР за тези продукти със следния пример:Ако потребител изтегли бърз кредит за 100 лв. и в края на месеца върне 130 лв., и ако повтори това действие 12 пъти в годината, ще е върнал общо 360 лв. такси или общо 460 лв. с първоначално заетите 100 лв. Изчислението на ГПР взема предвид капитализацията на лихвата на месечна база, т.е. изчисляваме 100 * 1.3 * 1.3 * 1.3 (така всеки месец). Във вид на формула изглежда така: ((1,3^12)-1)*100 = 2230%. Това, обаче, не означава, че практически клиентът ще върне 22230 лв. ГПР е резултатен показател и служи само и единствено за сравнения. Той поставя на една основа всички кредити и за това позволява да се правят сравнения между тях.Надяваме се, че тези пояснения ще внесат допълнителна яснота относно методологията на изчисляване на показателя и неговата интерпретация.Иван Стойков, МОИТЕ ПАРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Хайде да не сравнявате услугата "Кола под наем" с лихварството. При ползването на кола под наем, колкото по-дълъг е срокът, толкова по-ниска е дневната и общата такса. Стига се дотам, че някои фирми (примерно немската в която работя) нямат собствен автопарк, а са на абонамент към фирма за коли под наем. Това обаче няма нищо общо с лихварството, за което иде реч в статията. Има разлика между банкиране и лихварство и тя се мери в числа. Грубо казано, всеки заем с ГПР над 20% (което само по себе си също е доста високо) вече е в областта на лихварството, а то е извън закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още