IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите кредити - пример защо бедните стават много по-бедни, а богатите богатеят

Годишните проценти на разход по тях достигат до 3000%, което означава, че при максимума от 399 лв., за месец плащате 531 лв.

13:43 | 12.06.12 г. 41
Автор - снимка
Редактор
Бързите кредити - пример защо бедните стават много по-бедни, а богатите богатеят

Защо бедните стават по-бедни, а богатите по-богати? Всеки е чувал тази фраза. Практически примери лесно се откриват, но някои са особено фрапантни.

Бързите кредити от небанкови финансови  институции са идеалният пример. Сайтът „Моите пари“ публикува изследване, което показа, че годишният процент  на разходите (ГПР), а именно разходите  за лихви, такси и други, достига 2 964%. Максималната сума на тези кредити е 399 лв., защото кредитите над 400 лв. се регулират от БНБ.

Разбира се, от небанковите институции ще кажат „никой не ползва тези 399 лв. цяла година, най-много за 2-3 дни, докато му дойде заплатата да си плати  тока“. Друг ще каже, че ако не са законните "лихвари", ще дойдат незаконните  и те ще вземат още по-високи лихви. Чудно накъде повече от 2 964%. Да ползвате такъв кредит цяла година и да финансирате  лихвите с нов бърз кредит е  толкова скъпо, все едно да спите  в скъп хотел всеки ден или  да се храните само със скъпа храна, например с черен хайвер.

Всъщност ако изтеглите 399 лв. след месец ще трябва да върнете със 132 лв. повече и ако изтеглите сумата отново, за годината ще платите лихви в размер на 1 584 лв. над 399-те. Тази схема е напълно реалистична при т.нар. „заеми до заплата”. 

Някой може да каже, че 2 964% е най-скъпият вариант и че има доста по-евтини. По данни на „Моите пари“ обаче в сектора има още само 5 продукта, чиито годишни разходи по обслужването са съответно 1 171%, 1 221%, 2 317%, 2 377% и 2 598%.

Други аргументи "за" тези кредити са, че те се отпускат на хора, които банките не биха кредитирали (затова дайте да им съдерем кожата), че ползват малки суми от 20 до 100 лв., че се дават в рамките на минути и че всичко това си има своята цена.

Истината е обаче, че дори финансовият министър Симеон Дянков знае за проблема и предлага регулация и на кредитите до 400 лв. с цел намаляване на лихвите. Към Министерския съвет има работна група, която дискутира законовите промени, но няма информация докъде са стигнали експертите в дискусиите си и кога може да се очаква регулациите да бъдат готови.

Investor.bg писа и за заблудите при т. нар. „оскъпяване“ при покупка на стоки на лизинг. Обикновените потребители си мислят, че това е лихвата и ако оскъпяването е 10% си мислят, че сделката е добра, но лихвата всъщност се оказа 39,18%.

На практика, ползващите такива „услуги“ плащат твърде скъпо, с което няма шанс за инвестиции за подобряване  на жизнения стандарт.

На другият полюс са богатите, ако наричаме така тези, които просто имат някой лев в банката или  в инвестиция, която носи доход, например земеделска земя. Вместо да вземат кредит, при който ГПР ще е 2 964% за заети 399 лв., те например влагат на депозит при 6% лихва.

Контрастът е страшен. Единият  ще потреби стоки за 399 лв. и ще плати за удоволствието 300-400% годишна лихва (2964% ГПР), а за другият , тези пари ще си останат негови и догодина също ще му донесат доход.

Как да бъде регулиран проблемът с лихварството и в частност бързите кредити? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
DimitrinaHristova
преди 11 години
Ricco, вземи разгледай компаниите за payday loans във Франция, Германия и Англия. Ползването на услугата "бърз кредит" е като да ползваш рент-а-кар 365 дни в годината или хотел за същия период. Както Шимон е написал по-долу, тези услуги се ползват за кратък период от време. Коректните клиенти получават изключително преференциални условия. За някои от тях финансовият ресурс е с по-ниска цена дори от цената на ресурса от кредитна карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"А инвестора да си пишат за най-голямата схема за обедняване в българия , а именно - капиталовият пазар и пародията БФБ."-----------------В днешно вреем от една фондова борса може да се заботее само ако към нея има вързана печатница на пари (или се наливат отвън). И понеже в България печатницата е спряна, затова и БФБ е в това състояние. Нещата не са такива каквито ги пише по разни книжки. Реалността е, че парите трябва да дойдат от някъде и това някъде е печатницата. Чудеса не се случват и безплатен обяд няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"е глупост това , че за 399 лв ще платите 12000лв , защото при сключване на договор за бърз кредит, то той се погасяват до 2-3 месеца"---------------Изобщо не е глупост! Да, вярно, че такова нещо не се случва с един човек, но както казах, ако вземеш 10-20 човека, които в течение на 1 година изплащат такива кредити и се получава точно това. Което може и да не изглежда много ако се разпредели на 10-20 човека, но сумарно погледнато си е обир. Или най-малко злоупотреба с положението на хора, които не могат да се контролират (в повечето случаи) и така стават жертва на финансови хищници. Ама какво да се прави, все пак, морала в нашата цивилизация (не само България) все още е на много, много примитивно ниво. Един уважаващ себе си, интелигентен човек не би злоупотребил със силата и възможностите си. Уви, "сериозните финансисти" практикуващи този "бизнес", явно все още имат мислене на неадраталци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
mkalyonski
преди 11 години
Ами схемата е ясна, щом има пазар , т.е хора отхвърлени от банките, които им трябват пари , то те ще ползват "скъпите, бързи кредити". С малко повече акъл и ако са си направили добре сметката ГПР-то няма да надхвърли 50%. А иначе е глупост това , че за 399 лв ще платите 12000лв , защото при сключване на договор за бърз кредит, то той се погасяват до 2-3 месеца , със седмични вноски. След изтичането на периода дължиш изтеглената сума + лихвите за този период , а не продължава да тече лихвата до края на годината. Допълнителни разходи по събираемостта на кредита обаче се начисляват при просрочени вноски и .т.н. Но пак схемата е прозрачна , говоря за големите "небанкови" институции , не за заложни къщи и т.н. А инвестора да си пишат за най-голямата схема за обедняване в българия , а именно - капиталовият пазар и пародията БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 11 години
Разграден двор, в който банкерите показват истинското си лице, необезпокоявани от липсващата държава. Измама и грабеж зад евфемизма "бързи кредити"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Хе-хе, щом е законно значи всичко е наред, така ли? Още ли минава тая тактика за отбиване на неудобни въпроси?! Чудя се, какво ли удоволствие може да изпита някой, от това, че е излъгал и окрал някой беден, глупав и необразован човек (законно разбира се)?! Ама явно в България е пълно с такива "умници". Че и за сериозни финансисти се имат даже. Боже, Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 12
DimitrinaHristova
преди 11 години
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е СЕРИОЗНА МЕДИЯ КАТО *** ДА ПУБЛИКУВА подобни ГЛУПОСТИ? По стила на писане и изведената фактология личи, че авторът на статията е абсолютен непрофесионалист, ЗАЩОТО: 1) Липсва информация за факта, че ограничен брой дружества в България, както и в чужбина имат възможността да предоставят потребителски кредити. Те подлежат на лицензионен режим , както и банковите финансови институции в България 2) Задълбоченият ми поглед върху този бизнес показва, че нито една от настоящите компании за бързи кредити не предоставя пари назаем на хора от ромски произход. Какъв е смисълът да се дават пари назаем на някой, който няма как да ги върне ???3) *** носи отговорност за всичко, написано в сайта. Надявам се да можете да докажете с документи всичко, написано в статията. В противен случай съм сигурна, че ще отблъснете като Ваши читатели сериозните финансисти в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Абсолютно точно! си отговорил. Не знам, кой умник е "цвъкнал" минусче, но като запознат с материята мога да кажа две неща. Първо наистина българина има слаба финансова и никаква потребителска култура.Продължават опитите за тежкарлък, като пример - заем за абитуриентски бал. Та кой западняк ще го направи, при условие, че вади евро х10 примерно. Второ "лихварите", защото те са си точно такива, си намират жертви и ги "закрепостяват" и колкото и да обясняват, става въпрос за "мутренско" дране на кожи. И в допълнение - яааако пране на едни кинти.......е, има и чадърче разбира се, платено.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
@Shimon, @Pan_Kovac"Тези кредити и на *** човек му е ясно че се теглят за кратък срок, в рамките на месец, най-много два. Все едно да караш рент-а-кар цяла година... :)"----------------Статията си е много точна! Да, вероятно повечето такива кредити се вземат за месец-два, но за сметка на това, когато се вземат от десетина човека, или десетина пъти в година и сумарният ефект е точно като че ли един човек е взел такъв кредит за година. Номерът, че като се раздроби изглежда по-малко и е приемливо, минава само ако не погледнеш цялата картина. А тя е такава, каквато е написана в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Ами, проблемът би бил много по-малък, ако държавата не защитаваше само лихваря, т.е., ако имаше законен начин да обявиш личен фалит. Тогава лихваря би се замислил повече, преди да дава кредит, особено необезпечен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още