IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързите кредити - пример защо бедните стават много по-бедни, а богатите богатеят

Годишните проценти на разход по тях достигат до 3000%, което означава, че при максимума от 399 лв., за месец плащате 531 лв.

13:43 | 12.06.12 г. 41
Автор - снимка
Редактор
Бързите кредити - пример защо бедните стават много по-бедни, а богатите богатеят

Защо бедните стават по-бедни, а богатите по-богати? Всеки е чувал тази фраза. Практически примери лесно се откриват, но някои са особено фрапантни.

Бързите кредити от небанкови финансови  институции са идеалният пример. Сайтът „Моите пари“ публикува изследване, което показа, че годишният процент  на разходите (ГПР), а именно разходите  за лихви, такси и други, достига 2 964%. Максималната сума на тези кредити е 399 лв., защото кредитите над 400 лв. се регулират от БНБ.

Разбира се, от небанковите институции ще кажат „никой не ползва тези 399 лв. цяла година, най-много за 2-3 дни, докато му дойде заплатата да си плати  тока“. Друг ще каже, че ако не са законните "лихвари", ще дойдат незаконните  и те ще вземат още по-високи лихви. Чудно накъде повече от 2 964%. Да ползвате такъв кредит цяла година и да финансирате  лихвите с нов бърз кредит е  толкова скъпо, все едно да спите  в скъп хотел всеки ден или  да се храните само със скъпа храна, например с черен хайвер.

Всъщност ако изтеглите 399 лв. след месец ще трябва да върнете със 132 лв. повече и ако изтеглите сумата отново, за годината ще платите лихви в размер на 1 584 лв. над 399-те. Тази схема е напълно реалистична при т.нар. „заеми до заплата”. 

Някой може да каже, че 2 964% е най-скъпият вариант и че има доста по-евтини. По данни на „Моите пари“ обаче в сектора има още само 5 продукта, чиито годишни разходи по обслужването са съответно 1 171%, 1 221%, 2 317%, 2 377% и 2 598%.

Други аргументи "за" тези кредити са, че те се отпускат на хора, които банките не биха кредитирали (затова дайте да им съдерем кожата), че ползват малки суми от 20 до 100 лв., че се дават в рамките на минути и че всичко това си има своята цена.

Истината е обаче, че дори финансовият министър Симеон Дянков знае за проблема и предлага регулация и на кредитите до 400 лв. с цел намаляване на лихвите. Към Министерския съвет има работна група, която дискутира законовите промени, но няма информация докъде са стигнали експертите в дискусиите си и кога може да се очаква регулациите да бъдат готови.

Investor.bg писа и за заблудите при т. нар. „оскъпяване“ при покупка на стоки на лизинг. Обикновените потребители си мислят, че това е лихвата и ако оскъпяването е 10% си мислят, че сделката е добра, но лихвата всъщност се оказа 39,18%.

На практика, ползващите такива „услуги“ плащат твърде скъпо, с което няма шанс за инвестиции за подобряване  на жизнения стандарт.

На другият полюс са богатите, ако наричаме така тези, които просто имат някой лев в банката или  в инвестиция, която носи доход, например земеделска земя. Вместо да вземат кредит, при който ГПР ще е 2 964% за заети 399 лв., те например влагат на депозит при 6% лихва.

Контрастът е страшен. Единият  ще потреби стоки за 399 лв. и ще плати за удоволствието 300-400% годишна лихва (2964% ГПР), а за другият , тези пари ще си останат негови и догодина също ще му донесат доход.

Как да бъде регулиран проблемът с лихварството и в частност бързите кредити? Включете се в дискусията сред читателите на Investor.bg с позиция между 300 и 500 думи. Изпратете ни вашето мнение на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"Единият предлага, другият взима" - наистина изглежда просто. Въпроса е защо си принуден да вземаш. И тук нещата опират до държавата, като в принципното си изказване, не визирах конкретно българската държава - такава вече няма. Засега и за в близко бъдеще нашата истинска държава ще е ЕС. Нашата територия вече е "глобализирана" и изчакваме останалите също да се. Та от ЕС (когато бъде завършен) като тотална държава се очаква именно това (парите да не са стока) за да просъществува. Дотогова решение с "неолибералните" изкривявания няма да има. Това е лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Какъв е проблема? То си пише кви са условията, никой не те кара на сила да го вземеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
watergateory
преди 11 години
Какъв е проблемът с лихвите? Единият предлага, другият взима. Всеки си прави сметката! Онова, което може да направи държавата е да вкара таван от 100% например. Всеки си решава какво да прави, или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
alphaomega
преди 11 години
Пък аз си мислех че лихварството е забранено.......а то каква била работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
два са подходите - тотална държава(тоталитаризъм) или минимална държава (истинска пазарна икономика). В момента тези изкривявания идват от смесения тип устройство. И понеже света се е устремил към първото - глобализацията, държавата трябва да поеме тази отговорност без да се крие зад думите "пазарна икономика". Тотално криминализиране на частното лихварство е първото и най-малкото което тоталната държава трябва да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Raboti
преди 11 години
Хубава, ценна статия. Не са спестени и ударите по отговорните за това ... мародерство върху живи хора.Дянков предлагал, щял да ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 11 години
"А ти взе ли си Бърз кредит"? = Бърза финансова смърт.Пази боже да няма от кого да вземеш пари на заем и да опреш до 30 пъти лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още