fallback

Независим фискален съвет ще следи за изпълнението на бюджетната политика

Становищата на съвета обаче няма да имат задължителен характер, предвижда законопроект

10:34 | 17.10.13 г.

Независим консултативен орган да следи изпълнението на финансовите политики, предлага проектът на Закона за фискалния съвет, публикуван за обществено обсъждане. Новата структура ще наблюдава и анализира спазва ли заложеното в Закона за публичните финанси и изпълнението на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси.

Задача ще бъде и повишаването на качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози. Сред основните цели на съвета ще бъде още повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната, е записано още в законопроекта.

Фискалният съвет ще изготвя още и становище и препоръки относно пролетните и есенните макроикономически прогнози на министъра на финансите, както и за законопроектите за държавния бюджет, бюджета на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

В закона обаче е записано, че тези становища няма да имат задължителен характер. Все пак, ако Министерският съвет не ги приема, писмено ще трябва да обясни мотивите си.

Членовете на фискалния съвет ще бъдат петима и ще се избират от Народното събрание, предлагат още вносителите на законопроекта.

Създаването на фискален съвет е ангажимент на страната, свързан с европейското законодателство в областта на бюджетното управление. В своя препоръка Съветът на ЕС поиска създаването на „независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

Обществените консултации за новия орган ще приключат на 30 октомври. Дотогава всички заинтересовани страни могат да дадат своя коментар по текстовете.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
fallback