IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващи и опозиция в спор за Бюджет 2014

Високият размер на дълга и дефицитът ще бъдат основна тема на предстоящите дебати за проектобюджета

10:00 | 17.10.13 г.
Управляващи и опозиция в спор за Бюджет 2014

Бюджетът за 2014 г. по процедура трябва да бъде внесен в парламента най-късно до 31 октомври. На 21 октомври той ще бъде съгласуван със синдикати и работодатели. Членовете на парламентарната бюджетна комисия -  депутатите Диана Йорданова от ГЕРБ и Лазар Попов от БСП, коментираха пред БНР очакванията в проектобюджета за следващата година.

„Бюджет 2014 ще бъде изцяло ориентиран към социалната сфера, образованието, подкрепата на местното самоуправление. Повече средства ще отделим и за здравеопазването”, каза Лазар Попов. Според него шансовете правителството да събере 1 млрд. лв. повече приходи от тази година са почти 90%. 

Това може да стане чрез оптимизиране на разходите и подобряване работата на приходните агенции и постигане на по-амбициозна приходна част, твърди той. Депутатът отчита, че „към средата на тази година цифрите никак не са добри”. Затова управляващите разчитали изцяло на кадровата политика в приходните агенции, „за да се оптимизират максимално приходите, които в последните години не бяха никак добри”.

Диана Йорданова определи амбициите на управляващите по отношение на приходната част на бюджета като краен популизъм. „Ако не могат да се съберат приходите тази година, въпросът е как следващата бюджетът ще издържи с още по-натоварена приходна и разходна част”, каза тя.

Лазар Попов обясни, че според предвижданията на управляващите се очаква бюджетните заплати да се увеличат с 10 на сто, а пенсиите - с 3% от юли 2014 г.

Диана Йорданова репликира с пример, че за най-ниските пенсии, които са 150 лева, увеличението с 3% е 4,50 лева, а "с тези пари не може да се купи и един аспирин". Според депутата от ГЕРБ високият размер на дълга и дефицита ще бъдат основна тема при предстоящите дебати по проектобюджета.

„От макроикономическа гледна точка трябва да се върви към намаляване на дефицита, така че да не се товарят бъдещите поколения с нови дългове. Това означава ефективно събиране на приходите и ефективни разходи. Според официалната прогноза на Министерството на финансите, ако правителството се задържи на власт, трябва да се осигури ново финансиране за 5 милиарда лева в рамките само на 15 месеца”, коментира Йорданова.

Лазар Попов предложи да се даде шанс на кабинета да покаже своите възможности. „Бюджетният дефицит няма да надхвърли рамките, поставени от ЕС. По отношение на минималните пенсии – още от Нова година те ще бъдат увеличени на 155 лева”, обещава социалистът.

В Бюджет 2014 се предлага сумите, предназначени за трите приоритета на управляващите – социална политика, икономически растеж и образование, да се извадят в два отделни фонда, или сметки, които ще обезпечават проекти от тези програми, а министерствата да се съревновават за тези пари. Това означава, че ще ги поставим на единна стартова позиция и в зависимост от техните резултати ще бъдат стимулирани финансово, обясни предложението Лазар Попов.

Диана Йорданова попита как ще се кандидатства и кой ще определя критериите. Според нея това предложение поражда съмнения за субективност. Така ще бъде по-лесно на управляващите да дават пари „на едни хора за едни неща”, зааяви народният представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още