IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Нивото на дълга не е притеснително

Бюджет 2014 трябва да подпомогне икономическия растеж, смята бившият заместник-министър на финансите

11:34 | 16.10.13 г. 6
Любомир Дацов: Нивото на дълга не е притеснително

„Благодарение на предишните правителства нивото на дълга е толкова ниско, че не е проблем България да взима дълг за около 30-35% от брутния вътрешен продукт. Което и да е правителство, ако излезе на международните пазари, може да намери ресурс и това не е притеснително“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него въпросът с доходността е политически, защото именно политическите решения, които се взимат изпращат едни или други сигнали към пазарите.

„В този ред на мисли е изключително важно как ще бъде структуриран бюджетът за 2014 г. Например, ГЕРБ имаха социален бюджет, на хартия разчетите бяха съвсем нормални, но на практика се изпълняваха за предимно социални плащания. Сегашното управление също тръгва в тази посока, което не бива да се прави, защото така не се изпращат коректни послания към инвестиционната общност“, обясни Дацов. По думите му на България и трябват пари за инвестиции. „Ако 80% от приходите отиват за социални разходи, няма как се излезе от тази спирала. Веднъж вдигната базата трудно може да бъде свалена“, поясни още той.

„След влизането ни в Европейския съюз (ЕС) сякаш всички, не само политиците, се успокоиха, все едно се удари спирачка на желанието за реформи. И тук държа да подчертая, че кризата е само оправдание, защото именно по време на кризи се правят реформи. Ето, реформата в образованието започна преди няколко години, но сега е на път отново да спре. Говоря за намерението да бъдат премахнати делегираните бюджети. Ако това стане, ще бъде една наистина груба политическа грешка“, твърди финансистът.

Той обясни още, че когато става дума за бюджета, е хубаво да се отбележи, че се правят послания за реформи, особено в здравния сектор. „Лошото обаче е, че много се говори, но на практика нищо не се прави. Според мен на първо място Бюджет 2014 трябва да подпомогне икономическия растеж. Акцентът трябва да бъде върху потребяването и разпределението на ресурсите, а не само в това да бъдат вложени едни средства в сектори, които биха подпомогнали икономиката. Повтаря се сценарият от 2010 г. Тогава, ако правителството на Бойко Борисов не беше толкова объркано, можеше да насочи икономиката на страната в съвсем друга посока, а не да се стигне до задълбочаване на кризата“, поясни Любомир Дацов и допълни, че ако ако бъдат заложени реални мерки сега, има големи шансове догодина да бъде постигнат ръстът от 1,8%, който премиерът Пламен Орешарски си пожелава. Очаквам, че нарастването няма да е с повече от 1,3%, прогнозира бившият заместник-министър на финансите.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Го'син Дацов... за мен пък нивото на дълга като се вземе предвид колко корумпиран псевдоруски протекторат сме е дооооооооооооооста притеснително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
няма мърдане - проводниците изпълняват планА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Тези същите неща ги приказва всеки един министър или зам. министър всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още