IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки

От бюджета се покриват вноските на около 4 млн. души, коментират пациентски организации

17:14 | 25.10.13 г.
Държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки

Държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки - около тази теза се обединиха председателите на четирите национално представени пациентски организации по време на форум, посветен на финансиррането на здравната система през 2014 година, пише БТА.

Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, обясни, че държавата плаща здравните осигуровки на деца, на пенсионери, на държавни служители, на военни, на полицаи, на работещите в съдебната система и др., като не плаща пълния размер на осигуровката.

Каква е причината държавата да покрива вноските на част от тези групи не е ясна, смята Хасържиев и зададе риторичния въпрос дали заплатата на тези работещи е толкова ниска, за да се налага държавата да плаща вместо тях.

Държавата покрива здравните осигуровки на около 4 милиона като плаща средно по 20 лв. на месец, а останалите плащат по близо 60 лв. на месец, посочи още Хасърджиев. За последните 4 години непрекъснато се увеличават здравните вноски, направени от работодатели и граждани, а държавата плаща една и съща сума.

Увеличаване на вноските, плащани от държавата и намаляване на броя на здравнонеосигурените са двата начина да се осигурят пари в системата. От началото на тази година лицата, които не плащат редовно здравни осигуровки се увеличават с 35 хил., посочи още Хасърджиев. 

Пациентите изразяват тревогата си, че ако липсва актуализация на бюджета на НЗОК за тази година и ако не се
увеличи бюджетът за следващата, системата ще "катастрофира и ще стигне до крах". При сега предлаганите суми и при липса на актуализация се очаква за тази и за следващата година дефицитът да достигне 322 млн.лв. според пациентите.

От 2014 г. НЗОК ще трябва да плаща и за лечение в чужбина, като за това не са предвидени средства, каза Асен Георгиев, адвокат от Български пациентски форум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още