fallback

Кабинетът прие увеличение на минималната заплата и бюджета на ДОО за 2014 г.

Максималният осигурителен доход се повишава до 2 400 лева, запазват се минималните прагове за осигуряване на самоосигуряващите се лица

14:29 | 30.10.13 г. 1

Правителството одобри на днешното си заседание повишаването на минималната заплата до 340 лева от 1 януари. Минималната часова работна заплата ще бъде 2,03 лв., докато в момента е 1,85 лева, посочват от пресслужбата на кабинета.

Вчера на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество размерът на минималната работна заплата беше един от спорните въпроси. Работодателите се обявиха против увеличението с аргумента за съкращаване на работни места, а синдикатите подкрепиха ръста й, припомня Dnes.bg.

Министрите одобриха и проекта на закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г. Предвижда се запазване размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване. Запазва се и държавното участие във финансирането на фонд „Пенсии” - ще се осигурява трансфер в размер на 12 на сто от осигурителния доход за всяко осигурено във фонда лице.

Не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове, като те остават съответно 60 към 40 на сто.

Минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии нарастват средно с 2,6% за 2014 г. в сравнение с 2013 г. Договорени са по-високи прагове за 43 икономически дейности, а за останалите ще действат праговете за 2013 г. 

Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход за 2012 г., съответно 420 лв., 450 лв., 500 лв. и 550 лв., се запазва на нивото на 2013 г.

Максималният месечен размер на осигурителния доход става 2 400 лв. през 2014 г. Ефектът върху приходите на ДОО от увеличението на максималния осигурителен доход е около 36,9 млн. лева допълнителен приход от осигурителни вноски.

За 2014 г. не се правят вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“. Максималният размер на гарантираните вземания е 1 200 лева. Размерът на гарантираните вземания е шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 месеца.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на сто за сметка на осигурителя.

Запазват се възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране по чл. 68 от КСО на достигнатите нива от 2013 г. - необходимата възраст е 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете, а необходимият осигурителен стаж за трета категория труд е 34 г. и 8 м. за жените и 37 г. и 8 м. за мъжете.

Осъвременяването на пенсиите се извършва от 1 юли на съответната година с процент, равен на 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от нарастването на средния осигурителен доход през 2013 г.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се променя по правилото на осъвременяване на пенсиите. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход и се променя от 1 юли 2014 г.

Вдовишката добавка се запазва в размер на 26,5 на сто от пенсията/пенсиите на починалия съпруг или съпруга.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 7,20 лева, и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа.

Запазва се периодът, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност – 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица – 24 месеца.

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност съгласно чл. 40, ал. 5 на КСО - първите три работни дни се изплащат от осигурителя в размер 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, а от 4-ия ден на настъпване на неработоспособността - от държавното обществено осигуряване.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане на 410 дни. Увеличава се обаче размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст на 340 лева. Запазва се и размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице – 540 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 11.09.22 г.
fallback