IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2014 - с амбиция за ускорен икономически растеж

Кабинетът залага нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти на конкурентен принцип за 500 млн. лв.

14:20 | 30.10.13 г. 8
Бюджет 2014 - с амбиция за ускорен икономически растеж

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме законопроекта за държавния бюджет на България за 2014 г. Одобрена е и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г., която представлява мотивите към законопроекта, съобщи пресслужбата на кабинета.

Прогнозата на Министерството на финансите предвижда реалният растеж на икономиката през 2014 г. да бъде 1,8%, а брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне до 81,582 млрд. лева.

Очакваната през следващата година инфлация (хармонизиран индекс) е 1,8%.

Фискалните параметри предвиждат приходи в размер на 30 886 млн. лв. (37,9% от БВП, което е увеличение с 501,2 млн. лв. в сравнение с 2013 г.). Разходите са в размер на 32 358,3 млн. лв. (39,7% от БВП при ограничение от 40% от БВП, което представлява ръст от 380,1 млн. лв. спрямо 2013 г.).

Заложеният дефицит е 1,8% от БВП или 1 472,3 млн. лв. в номинално изражение. През 2014 г. се предвижда дългът да възлезе на 18 млрд. лв., което е изменение от 3,4 млрд. лв. спрямо очакваното ниво на държавния дълг към края на 2013 г. Размерът на дълга съществено ще намалее още в началото на 2015 г., предвид предстоящото пиково плащане от около 1,7 млрд. лева по емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари. Запазва се нивото на минималния размер на фискалния резерв към 31 декември 2014 г. от 4,5 млрд. лв.

Постигането на ускорен икономически растеж е основната цел на политиките, заложени в проекта. С Бюджет 2014 се реализира политика на стимулиране на икономическия растеж в средносрочен план и се променя наложеният през последните години макроикономически модел – растежът да се задържа чрез фискалната политика, пише  в решението на кабинета.

Прекратява се практиката всяка година да се добавя ограничен ресурс на всички ведомства, без това да е обвързано с реално постижим резултат. Оптимизирането на разходите на министерствата и ведомствата позволява насочване на финансов ресурс за реализиране на публична инвестиционна програма.

Придържайки се към националните приоритети от правителствената програма, в проекта на Бюджет 2014 са предвидени целенасочени мерки и механизми за въздействие върху няколко ключови политики.

Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж и повишаването на фискалната устойчивост в дългосрочен план. Чрез ефективни действия на приходните администрации се цели да се осигури ресурс за изпълнение на фискалната политика на правителството, подобряване на бизнес средата и стимулиране на икономическата активност, както и ограничаване на данъчните измами. Основният приоритет на данъчната политика за периода е запазване на ниските данъчни ставки за корпоративни данъци и тези на физическите лица като важен стимул за инвестиции, икономически растеж и заетост.

Намаляването на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите ще доведе до редица положителни средносрочни и дългосрочни ефекти, като бързо укрепване на малкия и средния бизнес, подобрена конкурентна среда и ускоряване на процесите на стартиране на бизнес и предприемачество.

Политиките в областта на образованието и ученето през целия живот са изведени като основен приоритет за 2014 г. С основен акцент върху стабилния и устойчив икономически растеж се явява реформирането на професионалното образование. Тук основният фокус е разширен не само към придобиването на специфични умения и способности у учениците, но и върху развитието на педагогическите кадри и внедряването на електронно обучение, което ще подобри едновременно качеството, достъпа и привлекателността на професионалното обучение.

 

Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Много точен коментар!С уважение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Амнбиция на мозък ,с тежко много тежко ментално и дори *** увреждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Вероятно, щеше да се поддаде вече и щеше да раздуе малко и дълг и дефицит, но не можем да гадаем, но другото разпределение ми е почти същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Едва ли щеше да увеличи дълга Дянков. Плюеха го за да му седнат на стола! Сега БВП -то ще го създават други кръгове! ;) Цялата дандания е за кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Пичаги, бюджета не е лош, нека да кажа що. То тва си е бюджет стил Монката, той щеше го напрви 1 към 1 или те даже са му копирали някоя чернова от МФ, но само ми е чудно защо деееба маааму деееба го псуваха 4 години тоз човечец. Са грешки правеше, то кой ли не е правил, ама не заслужи такова плюене. Само тряяше инфлацията да дигнат още малко за да може си продадем на по-голям кяр залежалото за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Правителството залага реализирането на Публична инвестиционна програма Растеж и устойчиво развитие на регионите в размер на 500 млн. лева."---------------Туй, горе-долу, половината на парите, които кихнаха на зърно-производителите, през зимата, Ако това им е големия коз в инвестиционната политика ... беден ми е речника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 6г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 9%, а депозити са на 3% тогава 6% марж*50 млрд=3млрд и за 6 години са 18 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
усещам, че ще излетим право в космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още