IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2014 - с амбиция за ускорен икономически растеж

Кабинетът залага нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти на конкурентен принцип за 500 млн. лв.

14:20 | 30.10.13 г. 8
Бюджет 2014 - с амбиция за ускорен икономически растеж

 

Важен момент е интегрирането на учебния процес с професионалния и практически опит чрез обвързването на професионалните училища с бизнеса. Предвиденият нов механизъм за допълнително финансиране в размер на 100 млн. лв. в системата на образованието ще повиши квалификацията на работната сила в дългосрочен план с положителен ефект върху нарастването на производителността на труда.

Социалната политика и мерките за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване са друг ключов приоритет на проекта на Бюджет 2014. Чрез него ще се осъществи една от основните социални функции на държавата – превенцията от изпадане в състояние на бедност и намаляване на хората в бедност.

Този приоритет ще бъде реализиран с пакет от социални мерки, насочени в подкрепа на няколко целеви групи – децата и семейството, хората в неравностойно положение, възрастните хора и домакинствата и бизнеса.

Сред мерките са включени увеличаване на месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете на 340 лв., разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи. Ще бъдат предоставени допълнително и 2 млн. лв. по бюджета на МТСП за услугата „Обществени трапезарии“.

В Бюджет 2014 се възстановява осъвременяването на пенсиите по „швейцарското правило“. Това ще доведе до увеличение на пенсиите от 1 юли 2014 г. с 3%, за което са предвидени допълнителни 120 млн. лева. В законопроекта е предвидено и увеличаване на тавана на пенсиите от 1 юли 2014 г. от 770 лв. на 840 лева. В областта на пенсионната политика се запазва възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране по чл. 68 от КСО на достигнатите през 2013 г. нива.

Реформата в здравния сектор е друг приоритет на правителството, реализирането на който започва през 2014 г. В областта на здравното осигуряване реформата е свързана с усъвършенстване на законовата рамка с оглед оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване. В системата на Министерството на здравеопазването е осигурено финансирането за провеждането на реформи в спешната медицинска помощ. Предвидени са и средства по линия на укрепване на човешкия капитал чрез увеличаване на заплащането на медицинския персонал.

Правителството залага реализирането на Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер на 500 млн. лева. Тя представлява нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип, чрез който разходите ще се обвържат по-тясно с поетите в управленската програма ангажименти. Въвеждането на този механизъм ще стимулира активността на министерствата и местните власти и ще допринесе за повишаване качеството на бюджетните им предложения.

Взаимоотношенията с местните власти са акцент и приоритет на правителството в средносрочен план. С Бюджет 2014 са създадени предпоставки за осигуряване на приоритетна национална подкрепа за секторните политики в областта на образованието, здравеопазването, социалните дейности и културата, които се реализират с участието на местните власти. Осигурено е финансиране за подобряване на общинската инфраструктура и за изграждане на общински пътища.

Ще се търсят механизми за оказване на финансова подкрепа на общини в затруднено финансово състояние, което не им позволява да изпълняват основните си ангажименти към населението. Допълнително, на конкурентен принцип, на общините могат да се предоставят средства за подкрепа и реализиране на регионални инициативи за развитие и икономически растеж. Местните власти ще имат възможността да кандидатстват с проекти за финансиране от Публичната инвестиционна програма, което ще позволи намаляване на регионалните диспропорции.

 

Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Много точен коментар!С уважение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Амнбиция на мозък ,с тежко много тежко ментално и дори *** увреждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Вероятно, щеше да се поддаде вече и щеше да раздуе малко и дълг и дефицит, но не можем да гадаем, но другото разпределение ми е почти същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Едва ли щеше да увеличи дълга Дянков. Плюеха го за да му седнат на стола! Сега БВП -то ще го създават други кръгове! ;) Цялата дандания е за кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Пичаги, бюджета не е лош, нека да кажа що. То тва си е бюджет стил Монката, той щеше го напрви 1 към 1 или те даже са му копирали някоя чернова от МФ, но само ми е чудно защо деееба маааму деееба го псуваха 4 години тоз човечец. Са грешки правеше, то кой ли не е правил, ама не заслужи такова плюене. Само тряяше инфлацията да дигнат още малко за да може си продадем на по-голям кяр залежалото за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Правителството залага реализирането на Публична инвестиционна програма Растеж и устойчиво развитие на регионите в размер на 500 млн. лева."---------------Туй, горе-долу, половината на парите, които кихнаха на зърно-производителите, през зимата, Ако това им е големия коз в инвестиционната политика ... беден ми е речника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 6г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 9%, а депозити са на 3% тогава 6% марж*50 млрд=3млрд и за 6 години са 18 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
усещам, че ще излетим право в космоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още