IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще получат допълнително 46,5 млн. лв. за делегираните дейности

Средствата нарастват до близо 2 млрд. лева

14:41 | 30.10.13 г.
Общините ще получат допълнително 46,5 млн. лв. за делегираните дейности

Правителството актуализира одобрените по-рано през годината стандарти за 2014 г. за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели. Общият размер на средствата, който ще получат общините за делегираните дейности, се увеличава на 1, 988 млрд. лв., като нараства с 46,5 млн. лв., съобщи пресслужбата на кабинета.

В актуализираните стандарти са предвидени средства за целодневно обучение на учениците от ІV клас, като осреднено средствата за образование се увеличават с 1,3 на сто. Стандартите за детските ясли са увеличени с 9,4 на сто, за детските кухни – с 3 на сто, а за здравните медиатори – с 8,7 на сто. За медицинско обслужване на учениците и на децата от подготвителните групи са увеличени от 14 лв. на 18 лв. и стандартите за здравни кабинети. Броят на здравните медиатори от 130 сега става 150. През 2014 г. за месечна помощ на ученик са предвидени допълнително средства за пет нови дейности.

С 1,5 на сто се увеличават всички стандарти за социални дейности. Допълнително с 2,5 на сто нарастват стандартите в домовете за деца и възрастни и в социалните институции. Разчетени са средства за разкриване на нови над 60 места в тези институции.

Стандартите за музеите са увеличени с 1,7%, за библиотеките – с 3,7%, а за читалищата – с 2,1 на сто. Субсидираните бройки за библиотеките и музеите с регионален характер, читалищата и тези, които са в изпълнение на програмата „Глобални библиотеки”, се увеличават с 309 бройки.

Стандартите за делегираните от държавата дейности са съобразени с проекта на размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините според основните допускания в бюджетната прогноза за периода 2014-2016 г. Те са съгласувани с Националното сдружение на общините в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още