fallback

ГЕРБ: Пенсионерите няма да живеят по-добре догодина

В Народното събрание депутатите обсъдиха бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина

13:06 | 12.11.13 г. 25

В присъствието на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов и на министъра на финансите Петър Чобанов депутатите обсъдиха проекта за бюджет за държавното обществено осигуряване за 2014 година. Заради информация на Томислав Дончев от ГЕРБ за възникнали безредици около Народното събрание заседанието за кратко беше прекъснато. 

Информацията на МВР е за извършени арести и липса на насилие срещу студенти и протестиращи, обяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова. От ГЕРБ се позоваха на данни от социалните мрежи и предложението на Красимир Велчев беше заседанието да бъде прекратено. То не беше подкрепено от останалите депутати, в резултат - от групата на ГЕРБ напуснаха пленарната зала. 

Пред депутатите от БСП, ДПС и Атака социалният министър Хасан Адемов обясни, че бюджетът за ДОО размразява социалните плащания. Той коментира, че приходната част е амбициозна и залага увеличение на приходите. Ефектът ще дойде от увеличаването на максималния размер на осигуровките, както и на осигурителните прагове.

Увеличава се още и минималната работна заплата, а само от увеличаването на средния осигурителен доход ще донесе допълнително 100 млн. лева, допълни още Адемов. Той беше категоричен, че няма да има проблеми с бюджета за догодина. 

Малко по-рано от ГЕРБ категорично заяви, че няма да подкрепи бюджета за държавното обществено осигуряване за  2014 година. Основната причина е липсата на реформи в социално-осигурителната система. Спират се и част от реформите, започнати от правителството на Бойко Борисов, коментира по време на дебатите в пленарната зала бившият социален министър Тотю Младенов.

Като пример Младенов посочи връщането на правилото за ранното пенсиониране, което не касае единствено военнослужещи, а и работещите трета категория труд, на които е дадено право да се пенсионират две години предсрочно.

От Брюксел на няколко пъти посочват в различни доклади, че страната ни трябва да ограничи случаите на ранно пенсиониране. Гинче Караминова от ГЕРБ също посочи, че реформите в ЕС не толерират ранно пенсиониране и допълни, че целта на управляващите, връщайки ранното пенсиониране, е да намали броя на безработните. 

Разширява се и обхватът на получаващите инвалидни пенсии, коментира още Младенов.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че се увеличават дефицитите – с 84 млн. лева по фонд „Пенсии“, с 8 млн. лева за фонд „Общо заболяване и майчинство“, като така общият недостиг на средства в социалната система като цяло ще достигне 2 млрд. лева.

Тотю Младенов прогнозира още, че правителството ще постигне най-големия си провал именно в областта на заетостта. В бюджета за догодина за мерки за справяне със безработицата са отделени 73 млн. лева – колкото и за 2013 година.

В същото време разчетите предвиждат още 50 хил. осигурени лица по-малко. Средствата от европейските програми за 2014 – 2015 година, които трябва да бъдат отделени за борба с младежката безработица, основно ще бъдат усвоявани през 2015 година, предупреди още Младенов.

ГЕРБ изразиха и опасенията си за приходната част на бюджета, която не може да бъде изпълнена от осигуровки. Разходите за пенсии надвишават с 4,7 млрд. лева приходите, изчисли Светла Ангелова. "Социалният министър Хасан Адемов посочи данни, че има неплатени 500 млн. лева вноски", коментира още депутатът. Според нея още ще се увеличава "сивия" сектор на пазара на труда, а икономическата криза няма да отмине през миналата година. 

Тя посочи още, че планираното увеличение на пенсиите е "трохи" и пенсионерите няма да живеят по-добре през следващата година. 

Корнелия Нинова от БСП пък защити тезите, заложени в бюджета и посочи, че социалните мерки не са заложени само в бюджета на общественото осигуряване. Според нея пенсионната реформа е спряна, но за да бъде намерен обществен консенсус и 2014 година ще бъде посветен на този разговор. 

"Този бюджет на ДОО и Бюджет 2014 показа друго лице - човешкото лице на управляващите", допълни още Нинова. 

Гласуването на първо четене на бюджета ще бъде на 13 ноември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
fallback