IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът замрази възрастта за пенсиониране

Депутатите върнаха възможността за ранно пенсиониране на военни с приетите на първо четене промени в КСО

11:35 | 08.11.13 г. 7
Парламентът замрази възрастта за пенсиониране

Парламентът замрази възрастта за пенсиониране за една година и върна ранното пенсиониране на военни. Днес депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Единият беше внесен от Сергей Станишев и група народни представители, а другият – от Атанас Мерджанов и група народни представители. Законопроектът на Станишев касае замразяването на пенсионната възраст, а този на Мерджанов – военните.

В залата беше военният министър Ангел Найденов, който твърдо подкрепя връщането на ранното пенсиониране при военните.

Със замразяването възрастта и стажът за пенсиониране на практика остават същите - 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж от 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

„Провежданите през последните три години „пенсионни реформи” отдаваха приоритет на увеличаването на пенсионната възраст и продължителността на осигурителния стаж, без да се отчита продължителността на живота, състоянието на пазара на труда, здравословното състояние на работната сила, както и условията на труд“, подчерта председателят на социалната комисия Корнелия Нинова.

Парламентът прие и предложението за гъвкаво пенсиониране. То предвижда хората да могат да се пенсионират до две години преди достигане на необходимата възраст. Предлагаше се размерът на предсрочната пенсия да се определя по формулата за нормална пенсия, като за всеки месец, недостигащ до навършване на стандартната възраст, намалението да бъде с 0,4 на сто, като по този начин максималното намаление на пенсията може да достигне до 9,6 на сто.

Реалната възраст за пенсиониране в България в момента е 64 години и 5 месеца за мъжете и 61 години и 3 месеца за жените. Тя е значително по-висока от средната в Европейския съюз, където за мъжете тя е 61 години и 7 месеца, а за жените е 61 години и 3 месеца.

Възрастта, на която мъжете се оттеглят от пазара на труда в България, е сред най-високите, само в Румъния и Швеция тя е по-висока. Реалната възраст за оттегляне на жените от пазара на труда съответства на средното равнище, като отново в 10 държави-членки на Европейския съюз тя е по-ниска, пише в становището на социалната комисия.

Със законопроекта на Атанас Мерджанов се възстановява действащият до 01.01.2013 г. режим на ранно пенсиониране на военнослужещите, като единствено условие остава наличието на 27 години общ осигурителен стаж, от който две трети действително прослужени по Закона за отбраната и въоръжените сили на България, без изискване за навършена възраст. Мярката за 2014 година ще обхване около 800 души, като фискалният ефект ще е в размер на 2,7 млн. лв, обясниха от социалната комисия.

Пленарната зала се раздели на две по време на дебатите. От ГЕРБ обвиниха управляващите в популизъм.

„Изискването за осигурителен стаж за пенсиониране на военните у нас е най-висок в сравнение със страните от НАТО, каза военният министър. За да бъде привлекателна военната професия, трябва да се създадат някакви условия, посочи министърът на отбраната. В армията има повече от 3000 незаети длъжности“, поясни министърът. 

„С промените в КСО ще се задълбочат проблемите в Държавното обществено осигуряване (ДОО)“, заяви бившият социален министър Тотю Младенов, сега депутат от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Кои деца? - те са вече в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 10
bgMan
преди 10 години
Това правителство вече е история и може би приемат подобни простотии само защото знаят че са пътници и следващият ще ги отмени тези безумия.Чухте ли как бил засечен и хванат Бисеров?Следели са авоари на мюсюлмански фундаменталисти, които според ЦРУ са свързани с атентата в Бургас. Парите които са превели на Бисеров са техни. Има офоциални подозрения, че мафията ДПС е съучастник в (или поне е подпомогнала) извършването на атентата в Бургас. И заради това в момента има огромен дипломатически натиск върху правителството.Очаквам с нетърпение кога всичката тази информация ще гръмне по нашите медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
space-man
преди 10 години
Спокойно могат и да я намалят, защото им е ясно, че нито пари ще има за пенсии, нито кой да плаща след десетина години. Никой не вярва в пенсионната система, най малко законотворците и затова някой от тях спестяват в Швейцария например. Осигуровките които масата плаща осигуряват единствено материал за гласуване по време на избори и нямат дългосрочен характер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 10 години
ха-ха-ха-ха Как кой ? Децата - тез заеми кой ша ги връща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 13
Miglena Ivanova
преди 10 години
Светът върви напред. Ние сме винаги в обратната посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 7
melon
преди 10 години
То хубаво, ама кой ще плаща?Военни, полицаи, администрация, ТЕЛК - фалшиви и истински, незнам какви си още... И кой ще плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
p_trade
преди 10 години
Популизма винаги надделява ...да го духат данъкоплатците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още