IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама министри в задочен спор за ранното пенсиониране

Ангел Найденов поиска правилата за ранното пенсиониране да се съобразят с практиката в другите страни-членки на НАТО

15:50 | 16.10.13 г.
Двама министри в задочен спор за ранното пенсиониране

Министърът на отбраната Ангел Найденов отново влезе в задочен спор със социалния министър Хасан Адемов по темата за ранното пенсиониране на военнослужещите, като посочи, че трябва да се сравняваме с практиката в другите страни-членки на НАТО.

Найденов посочи, че от военното ведомство са направили сравнение със 17 държави, от които са получили информация - 12 от тях са страни от НАТО, включително съседите ни, и 5 държави - извън Алианса, съобщи БТА. От 17-те само в Босна и Херцеговина и в Македония има условия, обвързани с изискване за определен стаж и навършване на възраст.

Според военния министър правилата за пенсиониране в МВР и ДАНС трябва да се уеднаквят по схемата, приложена в Министерството на отбраната.

Вчера министърът на труда Хасан Адемов каза, че ранното пенсиониране е проблем на осигурителната система и според него са нужни мерки за ограничаването му. Той посочи, че в системите - МВР, ДАНС, следователи, дознатели и др., има само изискване за 27 години стаж, а няма изискване за възраст.

„Осигурителният риск, който се покрива с парите от пенсии, се нарича старост, а не младост, старостта се измерва с години, от тази гледна точка трябва да има възраст", мотивира се социалният министър.

Найденов подкрепи тезата си, като каза, че експертите по пенсионната реформа не бива да забравят, че имаме професионална армия и само комбинацията от заплащане, от условия за пенсиониране и от гарантирани права като социална политика, могат да правят по-привлекателна службата във въоръжените сили.

"Няма друга категория от хора, полагащи труд, която да има толкова орязани права", отново изтъкна Найденов, посочвайки, че става въпрос за 12 граждански и политически права, като хората от системата доброволно са приели тези ограничения, но паралелно с всички онези условия, които трябва да вървят по отношение на социалния им статус и условията за реализиране на професионалната кариера и военната служба. Всичко това остава на
заден план в разсъжденията на експертите и се коментират само условия за равнопоставеност, но военнослужещите по дефиниция не са равнопоставени с останалите категории труд в страната, коментира Найденов.

Министърът добави, че се надява разговорите по темата да се състоят без върху мнението на социалния министър да влияе експертната му среда в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още