fallback

Чобанов: С Бюджет 2014 търсим рестарт на икономиката

Само парламентарната комисия по култура и медии не препоръчва на депутатите да подкрепят бюджета за догодина

12:53 | 13.11.13 г. 10

Търсим конкретни резултати – рестарт на икономиката и икономически растеж, коментира преди началото на дебатите по Бюджет 2014 в Народното събрание министърът на финансите Петър Чобанов.

Бюджетът ще върне доверието  на пазара и подобряване на конкурентоспособността на предприятията. Целта ни е да повишим бюджетните приходи, намаляване на административната тежест за бизнеса и стимулиране на инвестициите и заетостта.

Пред народните представители Чобанов посочи три ключови приоритета в бюджета за догодина. Първият от тях е образованието и ученето през целия живот. Сред мерките за реализиране на тази цел е подпомагане на специализацията на учителите, обвързаност между бизнеса и училищата и др.

Чобанов посочи и новата схема за подпомагане на инвестиционни проекти, която ще разпределя суми на стойност от 500 млн. лева догодина. По нея ще бъдат „конкурентно финансирани инвестиционни проекти”.

Третият важен приоритет е борбата с бедността и социалната политика на правителството.

Финансовият министър припомни фискални грешки на правителството, забавянето на връщането на държавните задължения към бизнеса и изчерпването на резервите и буферите. Прекалено рестриктивната фискална политика ограничи потреблението и повлия негативно върху трудовия пазар и инвестициите

В бюджета за догодина се очаква икономически ръст от 1,8% в реални изражения при прогноза за ускоряване на растежа на износа, подобряването на европейската икономика и вътрешното търсене в България. Прогнозите в бюджета са реалистични – не прекалено оптимистични, което е причината за неизпълнението на заложените бюджетни цели през последните години, категоричен беше Чобанов.

Финансовият министър посочи, че ще има ръст на дълга до над 18 млрд. лева в края на 2014 година. От началото на 2015 година обаче ще има рязко понижение, защото тогава ще бъдат платени задълженията ни по емитираните през 2002 година глобални облигации. Размерът на тези плащания е 1,7 млрд. лева.

Преди изказването на финансовия министър парламентарните комисии представиха становищата си по проекта на Бюджет 2014. Само една комисия – по култура и медиите, се обяви против Бюджет 2014. Мотивите са намаленият бюджет на Министерството на културата и на Българската национална телевизия (БНТ), като не са взети предвид разходите за цифровизацията, които телевизията трябва да направи. Без промяна остават парите за националното радио, както и на БТА.

От докладите на комисиите критикуван беше и бюджетът за Висшия съдебен съвет, както и ограничаването на средствата, отпуснати за работата на Омбудсмана, на ДАНС и други институции от системата за сигурността. 

Председателят на парламента Михаил Миков представи бюджета на Народното събрание за догодина като обеща, че между първо и второ четене на текстовете ще бъде направено съкращаване на разходите, като съпричастност към икономиите, които се налагат в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 11.09.22 г.
fallback