IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър Петър Чобанов внесе в парламента Бюджет 2014

Той изтъкна, че приоритетите в Закона за държавния бюджет за следващата година са образованието, публичните инвестиции и социалното подпомагане

18:40 | 30.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовият министър Петър Чобанов внесе в парламента Бюджет 2014

Точно в 17,15 часа министърът на финансите Петър Чобанов внесе в парламента Закона за държавния бюджет за 2014 г.

При връчването му председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви: "Министерският съвет и министерство на финансите след изключително напрегната работа внасят в законовия срок проекта за бюджет. Аз искам да благодаря на министъра на финансите за тези денонощни усилия – особено в последните 2-3 седмици, с които много хора работиха, за да бъде внесен проектът навреме".

"Още тази вечер ще разпиша разпорежданията за съответните комисии. Водеща е Комисията по бюджет и финанси. Бюджетът ще мине през всички комисии на Народното събрание. Смятам, че в къси срокове ще влезе в пленарна зала за първо четене", добави парламентарният председател, цитиран от БТА.

На свой ред финансист №1 Петър Чобанов на държавата обрисува проекта като "бюджет на размразяването, един бюджет на икономическия растеж и на балансираното развитие на регионите".

По думите му основните приоритети в него са образованието, публичните инвестиции, грижата за общините и социалното измерение на хората.

"За мен наистина е много вълнуващ момент и чест да внеса първия си бюджет. За разлика от един свой предшественик, който твърдеше, че това са единствените възможни бюджети, които внася, аз не съм толкова помпозен и може би толкова горделив. Мога да кажа, че това е възможният бюджет с оглед наследството, което получихме от въпросния човек – г-н Дянков", добави Чобанов.

Министърът коментира, че кабинетът прави всичко възможно да има коледна добавка за пенсионерите.

"Мисля, че ще има", промълви той пред журналистите, чакащи го в парламента.

Чобанов каза още, че за болниците е постигнато добро решение, за да се приключи успешно тази година и лекарите да са сигурни, че могат да получават заплатите си.

Той отправи покана към Българския лекарски съюз, за да поговорят по тези въпроси.

Той не се съгласи с твърденията на част от лекарското съсловие, че прилича на своя  предшественик Симеон Дянков и допълни, че се полагат изключителни усилия да се разреши тази трудна ситуация, която по думите му се дължи на недобро бюджетиране и на бюджет, разчетен само за 10 месеца.

Още новини от България четете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Този бюджет е доста по-професионално подготвен - балансиран и с акцент върху социалната сфера. Новият финансов министър явно ще поправи грешките на герберското унищожително управлеиние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още