fallback

Властта засега е без яснота за диференцираните данъчни ставки

Засега БСП и ДПС са на противоположни позиции, заяви социалният министър Хасан Адемов

09:45 | 03.01.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всяко едно решение, с което да се промени начинът на облагане и евентуално да се въведат диференцирани ставки, изисква сериозна дискусия и коалиционно споразумение между управляващите от БСП и ДПС. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред bTV по повод дебата дали да се въведе данък за хората с най-високи доходи. 

В интервю преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев обеща диференцирана ставка от 15% данък върху доходите над 2 700 лева от 2015 г.  Сегашната единна ставка на данъка обаче бе въведена именно от правителството, начело на което беше Станишев, а Пламен Орешарски тогава беше финансов министър. Вчера председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Йордан Цонев заяви, че няма да има увеличение на данъците.

На въпрос ще има ли дискусия за въвеждането на диференцирани ставки социалният министър отговори, че „позицията на двете политически партии е ясна и строго поляризирана, но достигането до решение, което да е удовлетворително, е процес, който трябва да бъде извървян”.

На съвместния семинар на БСП и ДПС в Боровец от края на ноември 2013 г. не е обсъждан данък „Богатство”, допълни министърът.

Хората с най-ниски доходи вече са подпомогнати с връщането на данъците за минималната работна заплата, каза още Адемов. Пламен Орешарски обясни вчера в интервю същото - след като се въвежда система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците през 2015 г., това обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции.

По темата за гъвкавото пенсиониране при недостигащ стаж и възраст, за което настояваше "Коалиция за България" , Адемов каза че това е възможен вариант. „Но знаете какви за последните данни - 2013 г. е рекордна по ниска раждаемост. Българското население намалява и застарява, а всякакви резки движения от рода на ранно пенсиониране означават несъобразяване с препоръките на Еврокомисията”, обясни той.

През последните 6 месеца са разплатени 2,2 млрд. лв. по оперативните програми. Това са свежи пари за българския бизнес, който трябва да реши проблемите с пазара на труда. Ако хората за заети, те няма да имат нужда от гъвкаво ранно пенсиониране. Ние стигнахме до ситуация, при която заради пенсионната система изправя пред риск фискалната стабилност, аргументира се Адемов.

За 2014 г. средствата за пенсии са 8,1 млрд. лв., от тях близо 5 млн. лв. са от данъци. Ако продължим с ранното пенсиониране и по-малко хора работят, включително и заради гъвкавия вариант, ще стигнем до ситуацията, в която не можем да стигнем и сегашния нисък размер на пенсиите, обясни той.

На въпрос защо в предизборните програми на управляващите е записано едно, а сега се случва друго, министърът отговори, че не е възможно записаното в 4-годишна програма да се изпълни за няколко месеца, тъй като управляващите не са „магове и вълшебници”.

Адемов допълни, че вратата за гъвкавото пенсиониране при всички случаи е отворена, но трябва да бъде съобразена и с другите мерки в системата - замразяването на възрастта и стажа, които са в посока увеличаване на дефицита. Всички елементи трябва да се балансират гъвкаво, за да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система. Реформата в пенсионната система трябва да се случва постепенно по време на управленския мандат, стана ясно от думите му.

Огромното ми желание е всеки да може да се пенсионира, но ако върнем стария закон за пенсиите, 60 г. за мъжете и 55 г. за жените, тази система фалира в началото на прехода, припомни министърът.

Той коментира, че Еврокомисията ни дава пари за продължителна заетост и преквалификация. Ние ползваме тези пари, а, от друга страна, искаме да се пенсионираме рано. Трябва да изберем един от двата подхода. Препоръката на ЕК към една част от държавите членки била по някакъв начин да ограничат ранното пенсиониране.

Адемов припомни още, че отдавна социалното министерство настоява минималната работна заплата да се определя по начин, който да не зависи от политически фактори, но засега това не се случва, а работодателите имали своите резерви към въвеждането на подобни механизми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
fallback