fallback

Има грешка в образците за служебни бележки за извънтрудовите доходи

Допуснатата неточност е забелязана броени дни преди изтичането на срока за подоване на декларациите с ползване на отстъпка

19:56 | 22.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Образците на служебната бележка за изплатени суми  по чл.45, ал.4 от Закона за облагане на доходите на физическите лица, е сгрешена, призна Националната агенция по приходите. Бележката трябва да подават физическите лица, които имат доходи извън трудовите договори. 

От НАП уточняват, че новият образец вече може да бъде изтеглен от сайта им. Агенцията допълва, че са получили и множество въпроси от клиенти за това дали на редове 1 и 4 от документа трябва да се вписва брутния размер на дохода или сумата след приспадане на нормативно признатите разходи.

"От формуляра преди промяната не ставаше достатъчно ясно, че на тези редове трябва да се посочи брутната сума, а не тази, която вече е намалена с нормативните разходи",

коментират от агенцията.

Препоръката е служебните бележки, в които в редове 1 и 4 е посочена сума, намалена с нормативно признатите разходи да бъдат преиздадени с правилните стойности. НАП ще уведоми в близките 5 дни физическите лица, които вече са подали данъчни декларации и данните в тях са неточни по посочените причини.

По данни на НАП става дума за около 1 500 души, които вече са подали декларацията си за доходите. От приходното ведомство са изпратили новия образец на служебната бележка и на всички фирми, които изплащат доходи, различни от трудови.

На гражданите, които искат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне за ранно деклариране и плащане до 10 февруари и имат неточности във формуляра могат да подадат коригираща декларация, респ. да бъде представена нова служебна бележка, без да губят правото на отстъпка.

Служебните бележки, които са издадени по старите образци (действали през 2013 г.)  няма необходимост да бъдат преиздавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
fallback