IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП ще стимулира електронното подаване на данъчни декларации

Необходими са законодателни промени и промени в софтуера на системата на приходната администрация, за да се подават декларации с персонален идентификационен код

12:21 | 16.01.14 г.
НАП ще стимулира електронното подаване на данъчни декларации

Мотото на Националната агенция за приходите (НАП) за тази данъчна кампания ще бъде "Спести си срещата с НАП". Това, разбира се, не означава да не се плащат данъци, а че фокусът ще бъде подаването на данъчни декларации по електронен път.

В момента това може да стане само с електронен подпис, но целта на НАП е от 1 януари 2015 година декларации да могат да бъдат подавани с Персонален идентификационен код (ПИК). За целта са необходими законодателни промени, а след това и промени в софтуера на системата, обясни говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Той допълни, че се надява на политическа подкрепа за тази идея.

До момента са издадени около 150 хил. ПИК-а, но ползваните услуги са свързани основно с проверка на състоянието на данъчно-осигурителна сметка.

Подаването на всякакви данъчни декларации по електронен път ще спести около 300 млн. лева за физическите лица и бизнеса, елиминира се и допускане на грешки и повторно викане на длъжниците, за да бъдат уточнявани подробности, коментира още Боряна Георгиева от НАП.

Към 17 часа на 15 януари са подадени 9 хил. данъчни декларации за доходите на физически и юридически лица. Спрямо миналата година няма сериозна разлика по отношение на броя подадени декларации.

Няма сериозни промени и по отношение на начина за деклариране на доходите през тази година. Една от тях е например попълването на данъчната декларация и кодиране на данните чрез баркод. Той може да бъде подаден в офис или пощенски клон до данъчните.

Няма промени и по отношение на данъчните облекчения - физическите лица ползват намаление от 5%, ако подадат декларациите си до 10 февруари, а ако декларацията бъде подадена по електронен път - до края на данъчната кампания, т.е 30 април. За корпоративните доходи декларации се подават до 31 март, а ако бъдат подадени по електронен път, отстъпката е от 1% от дължимото, но не повече от 1 000 лева.

Около 75% от фирмите подават декларациите си онлайн, допълни Бъчваров.

Тази година се разширява кръга и на младите семейства, ползващи облекчения при ипотечен кредит за единствено жилище. Вече и лица от Европейския съюз (ЕС) могат да ползват отстъпката.

Освен подаване на декларации, задълженията също могат да бъдат плащани онлайн, включително и чрез сайта на НАП. Необходима е регистрация на дебитна или кредитна карта, а ползваната система е на Еpay. Таксите в повечето случаи са около 1% от сумата.

Промени има по отношение на събирането на Данък добавена стойност (ДДС). Те се изразяват във въвеждането на касовата отчетност и обратното начисляване. Всички регистрирани по ДДС лица вече са получили имейл за промените, обясниха данъчните. Изпратени са 238 хил. писма, съобщи Бъчваров.

Касовата отчетност обаче не среща интерес - подадени са само 96 заявления за регистрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още