fallback

Зърнопроизводители: Управляващите прехвърлят средства от нивите към тютюна

Фонд „Земеделие” е разплатил 1,02 млрд. лева директни плащания, намалена е обещаната сума от бюджета за земеделците

14:05 | 31.01.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обещаните на земеделците 60 млн. лв. от бюджета за обработваемите земи са намалени наполовина, най-вероятно, за да бъдат прехвърлени средства за субсидиране на тютюнопроизводители. Това заяви пред Investror.bg Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Припомняме, че през октомври 2013 г. зърнопроизводителите се споразумяха с премиера Пламен Орешарски да получат до края на януари европейски субсидии - 1,118 млрд. лева директни плащания и 60 млн. лв. национални доплащания или по 2 лв. на декар.

Обещаните  60 млн. лв. от бюджета трябваше да компенсират производителите за въвеждането на схемата за обратно начисляване на ДДС, заради която оборотите на производителите ще намалеят, заяви  Вукодинов.

Преди дни стана ясно, че са осигурени са 32 млн. лв. за национални доплащания на площ, с решение на Министерския съвет.

Днес Фонд „Земеделие”  съобщи, че от тези средства е изплатил 28,6 млн. лева национални доплащания, като така за декар обработваема земя се падат по 94 ст. Субсидиите вече са по сметките на земеделците, посочиха от фонда. Там изчисляват, че за седмица в рамките на януари ДФЗ е разплатил близо 1,02 млрд. лева директни плащания.

Предстои да получат средствата си и фермерите, при които изплащането на субсидиите се бави заради застъпвания при очертаването на нивите.

Зърнопроизводителите очакват и догодина да получат национални доплащания от около 1 лев на декар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
fallback