IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители: Управляващите прехвърлят средства от нивите към тютюна

Фонд „Земеделие” е разплатил 1,02 млрд. лева директни плащания, намалена е обещаната сума от бюджета за земеделците

14:05 | 31.01.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зърнопроизводители: Управляващите прехвърлят средства от нивите към тютюна

Обещаните на земеделците 60 млн. лв. от бюджета за обработваемите земи са намалени наполовина, най-вероятно, за да бъдат прехвърлени средства за субсидиране на тютюнопроизводители. Това заяви пред Investror.bg Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Припомняме, че през октомври 2013 г. зърнопроизводителите се споразумяха с премиера Пламен Орешарски да получат до края на януари европейски субсидии - 1,118 млрд. лева директни плащания и 60 млн. лв. национални доплащания или по 2 лв. на декар.

Обещаните  60 млн. лв. от бюджета трябваше да компенсират производителите за въвеждането на схемата за обратно начисляване на ДДС, заради която оборотите на производителите ще намалеят, заяви  Вукодинов.

Преди дни стана ясно, че са осигурени са 32 млн. лв. за национални доплащания на площ, с решение на Министерския съвет.

Днес Фонд „Земеделие”  съобщи, че от тези средства е изплатил 28,6 млн. лева национални доплащания, като така за декар обработваема земя се падат по 94 ст. Субсидиите вече са по сметките на земеделците, посочиха от фонда. Там изчисляват, че за седмица в рамките на януари ДФЗ е разплатил близо 1,02 млрд. лева директни плащания.

Предстои да получат средствата си и фермерите, при които изплащането на субсидиите се бави заради застъпвания при очертаването на нивите.

Зърнопроизводителите очакват и догодина да получат национални доплащания от около 1 лев на декар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
С една корекция си прав-не си правят труда да представят фуража за български:) Поне аз не съм чувал, а именно преди два дни изкарах няколко работни часа по подобен повод с един от ангажираните в тоя бранш-собственик на мелница(и земеделец, макар точно тоя да се занимава повече с производство на хляб).Това със субсидирането на чуждите икономики(чрез изнасянето на субсидирана продукция) и аз много съм се чудил и има една теория-богатият ЕС се опитва да задуши бедните фермери от южната половина на света, чрез субсидиране-защото плодовете от Испания излизат на по-ниска себестойност от плодовете от Африка. И един ден, когато там няма достатъчно плодородни земи(защото тая работа е като всяка друга-ако не е поддържат нивите стават ливади, после пасища, после е възможно гори и въобще им пада качеството) сигурно ще спрат субсидиите. И всички ще трябва да ядат манджа произведена в богати държави, на цени каквито решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Ами то на момчето са му залепнали некои релета и малко трудно включва.Аз знам, че всичката пшеница от нашите ниви се изнася, но не разбирам защо трябва да се субсидира с нашите пари - национален или европейски бюджет!Принципно се субсидират производства с национален и социален ангажимент. Или нещо бъркам?Проблемът е, че не изнасят излишъците, а тотално всичко на борсите, а за вътрешна употреба внасят фуражни *** от майната си, като ни продават брашното от тях като за българско и по тарифата за качествена пшеница. Да, ама от тези сурогати хлябът не ще да втасва и затова добавките и подобрителите са повече от подобието на брашно в субстанцията!А това е практика от поне 15 години, та не е ясно кой точно министър да питам, щото въпросът не е земеделски, а нормална практика за т. н. свободен пазар, на който всички тук сте върли апологети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Има големи зърнопроизводители, които са и производители на хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
за Китай и ЕС заминават, само не и тук да остават...ама не е само до субсидиите...тая година зърното е на половин цена в сравнение с предишната...пък хляба йок да пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Кой зърнопроизводител се занимава с производството на хляб?Ти познаваш ли поне 1 такъв?Ако не ти харесва качеството на хляба трябва да се обърнеш към ресорния министър от правителството на Орешарски-Доган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
И аз все се каня да ги питам зърнопроизводителите, след като лапат толкова събсидии, защо цената на хляба само расте, а в него вече все по-трудно се открива наличие на пшеница? Защо от брашното, което се мели в България вече не може да се направи хляб без три реда добавки и къде отива качественото зърно, за високите добиви на което всяка година гордо се рапортува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Като чета все едно си писал точно за Станишев, Ковачки, Доган, Гриша Ганчев и Компания Другари ОООООД не за зърнопроизводители заради които хлябът ти е все още на най-ниска цена в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
lubenmark
преди 10 години
Нашите зърнопроизводители - това са бивши и настоящи министри, водачи на мутренски групировки с благословията на баба Европа ограбва народа и държавата като изнася земеделските суровини на България предимно в Германия, Холандия, Белгия, Франция, Австрия и други. Те не подкрепят родното животновъдство, поради алчната и продажна същност. При зърнопроизводителите няма случайни хора. Те са загрижени единствено за своето непросветно благосъстояние. Но Вие зърнопроизводители трябва да знаете, че когато съседа Ви не е добре и Вие няма да сте добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още