IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Не идва финансов Апокалипсис

През декември се върнаха над 500 млн. лв. ДДС – най-голямото число за последните седем години, твърди финансовият министър

22:04 | 02.02.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Не идва финансов Апокалипсис

„Ние сме много далеч от една апокалиптична ситуация". По този начин пред bTV министърът на финансите Петър Чобанов опроверга изнесените от ГЕРБ по-рано днес данни за бюджета, според които страната е пред финансова катастрофа.

По думите на Чобанов фискалният резерв е с 200 млн. лева над минимума, задълженията на държавата към фирмите били на историческо ниско равнище, а бюджетният дефицит е с 170 млн. лева по-малък от очакваното. „Ако погледнем тези показатели, ние нямаме никакво основание да смятаме, че е налице апокалиптична картина или катастрофа”, категоричен бе Чобанов.

Припомняме, че по-рано в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че с вътрешните си борби БСП се опитва да отклони общественото внимание от истинските проблеми с бюджета. Борисов прогнозира пълна финансова катастрофа на България през 2015 г. От ГЕРБ обвиниха кабинета, че няма да събере планираните за тази година акцизи, ще тегли заеми и така ще доведе до пълен крах бюджета.

Според депутата от ГЕРБ Менда Стоянова и бивш председател на бюджетната комисия в НС данните за изпълнението на консолидираната фискална програма за 2013 г. показва, че има 1,4 млрд. лв. неизпълнение на приходите и 480 млн. лв. по-малко данъчни приходи.

В атаката срещу управляващите се включи и бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов. По думите му всяка година между 2010 г. и 2012 г. приходите от акциз са нараствали с по около 300 млн. лв. годишно, а през 2013 г. няма никакъв ръст на тези приходи.

Чобанов контрира и тези изказвания. „По отношение на събираемостта на приходите ние демонстрирахме една повишена събираемост – през втората половина на годината са събрани с 520 млн. лв. повече данъчни приходи, отколкото през първата половина. Ако и първата половина бяха събрани също с толкова повече, планът щеше да е изпълнен”, посочи Чобанов, без да конкретизира обаче как се развива ситуацията с приходите от акцизи.

„Салдото на ДДС-то – това, което не е върнато на бизнеса, е на исторически минимум. Само ще припомня, че през декември се върнаха над 500 млн. лв. ДДС – най-голямото число за последните седем години. Т. е. имаме едни коректни отношения с бизнеса, които дават своите резултати, и бизнесът се отплаща с плащане на данъци”, коментира още Чобанов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 10 години
Абе тъпчо стига се пени че опръска монитора ми с плюнки че почна да ръждясва, ами застани с 50 лева за твърдението си как всичко се срива до два месеца ..... Дълбоко се съмнявам, че ще застаниш поведението ти не е мъжко .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
Някой *** да разкара поредната откачалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
Scrooge McDuck
преди 10 години
Значи, викаш това че разплатиха ударно ДДС е нищо, така ли? А тука си супер зле нито мислиш, нито факти.Нали ти казах долу колко си болен. А това че било Станишко или еди кои си не те интересувало, а иначе те интересувало за държавта, ама защо бре, пак искаш да крадеш. И как ще успее това правителство, ако няма такива *** като тебе да гласуват и да ги поддържат такива ***. МНОГО СЕ ИЗКРИВИ САМО СЪС ОПИТИТЕ СИ ДА МИСЛИШ, ЯВНО ТИ Е ТРУДНО. НО ВИЖ ОБЛОЗИ МОЖЕЛО.ХАХАХ ЕЙ ЕЛЕМЕНТАРЕН ДИЗ. ДА СЕ СКРИВАШ И ДА НЕ БЪЛВАШ ПОМИИ И ГЛУПОСТИ НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ИКОНОМИКА. А ЗА СТРАНАТА ПУКА ЛИ ТИ, ЧЕРВЕН ГЬОН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
Scrooge McDuck
преди 10 години
Ето, колко си зле, и деградирал вече. Какви облози бре червен гьон, нали говореше за ФАКТИ И ЗА СТАНИШКО И ОРЕШАРСКИ. СЕГА КЪДЕ ИЗБЯГА НА ОБЛОГ. ПЪЛЕН *** КЪДЕ СА ТИ ФАКТИТЕ, ИНАЧЕ ПРАЗНИТЕ ТИ ПРИКАЗКИ СА ТИ МНОГО, ОСОБЕННО ЧЕ СЛЕД КАТО ТИ ПОСОЧВАМ ФАКТИ И ТИ ГИ НАВИРАМ В МАЛОУМНАТА ЧУТУРА, ПАК ОТИВАШ НА ОБЛОГ. МНОГО СТЕ БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ***, И СТЕ ПРОБЛЕМ. ДА НЯМАЛО ДА СЕ СЛУЧИ НИЩО СЛЕД ДВА МЕСЕЦА. ХАХАХАХ А БЕ ТИ СИ ОГЛУШИТЕЛНО ***. АЙДЕ ЗАВРИ СИ ДЖОНИТО ОТЗАД, ЗАЩОТО ТИ НЯМАШ НИКАКВА РЕАЛНА ВРЪЗКА С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА, ТА КАМО ЛИ СЪС ИКОНОМИЧЕСКАТА ЛОГИКА. *** САМО БВП-ТО НА ЧОБАНОВ ЗА КОГОТО СИ ГЛАСУВАЛ Е КОЛКОТО В КРИЗАТА НА ДЯНКОВ. ПЪЛЕН ГЬОН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 10 години
Виж кво олигофренчо, не ми се губи време да споря с болната ти фантазия. От писанията ти съдя че нямаш никаква реална връзка с икономиката и процесите с нея. Простотиите които си изписал на тема как 90% от връщаното ДДС се точело и как до месец - два всичко ще се сринело са пълна простотия. За Станишев и Местан пък съвсем ми е на оная работа.....но не ми е на оная работа за България и затова искам всяко едно правителсво да управлява и да успява ! Хубаво е че си казал конкретен срок за сриването и апокалипсиса, затова предлагам ако си мъж да застанеш зад думите си и да се обзаложим на нещо тук пред целия сайт. За разлика от теб аз пиша с името си а не анонимно. Твърдиш че държавата се срива до два месеца , аз твърдя че 2014 ще е по-добра от 2013 . Предлагам облог на черно джони че в срока които си посочил - два месеца нищо няма да се срине. Пиши ми на лични дали приемаш облога и постни реално име феис профил и кординати.......Отсега ти казвам голем смех ще падне след 2 месеца .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 5
Scrooge McDuck
преди 10 години
А КОЙ,КОЙ ,АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА И ГОВОРЕШЕ ЗА 240 000 ХИЛ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА. ГОДИНА СЛЕД ТОВА САМО ЗАЕМИ ЗА 4.4 МЛРД.ЛВ И НИЩО. *** ЧЕРВЕНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 2
Scrooge McDuck
преди 10 години
Марков, този ФАКТ знаеш ли какво означава Въобще.....???????? http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/02/02/2233062_bjudjetniiat_deficit_s_chetirikratno_uvelichenie_za/Такъв Дефицит, такава безработица и липса на каквито и да било външни инвестиции.Ами има време към един два месеца и всичко ще потъне.Защо МАРКОВ ТИ НЕ РАЗЧИТАШ НА ФАКТИ, А НА СТАНИШКО НА ГЛУПОСТИТЕ, А ДАЛИ НЕ СИ И ГЛАСУВАЛ ЗА НЕГО???? ХАХАХ СИГУРНО. ТЕЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ ФАКТИ КАКВО ЛЪЖА ЛИ СА? ГЬОН. При Дянков БВП по време на криза беше 1.8%. А сега се надявали на толкова.Но като гледаме дефицита.Дали???????????? И СЕ ЗАМИСЛИ КОЕ БЕЗМИСЛЕНО, ТИ И ТВОЯТ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ ИЛИ ТИЯ ЗА КОИТО СИ ГЛАСУВАЛ? ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ СТЕ ТАКИВА, А И НЕ СТЕ МАЛКО. ПЪЛЕН УЖАС НАПРАВИХТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ СТРАНА ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ САМО СЪС НЯКОЛКО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРАВИТЕСЛТВА. *** ПРОБЛЕМ СТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 3
Scrooge McDuck
преди 10 години
Да Марков, много ти разбира гьонясалта червена кратуна от икономика и икономическа логика.Колкото Първанов, Станишко на куп. *** сте червени ***, не се ли виждате. Няма как да теглиш 2 млрд.лв за да разпатиш ДДС на публично -частни компании които са силно съмнителни и по скоро 90% точещи ДДС-то. Пълен ЦИРК .А ИНАЧЕ ОРЕШАРСКИ СЕ РАЗПЛАЩАЛ СЪС БИЗНЕСА. ХАХАХАХА ЧЕРВЕНИЯ БИЗНЕС И ФАМИЛИИ. КАК Е ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 22 rate down comment 0
kroum
преди 10 години
Какъв апокалипсис ! Ние сме в невиждан възход достигаме западна европа,преизпълняват се петилетки гледа се към светлото бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
:) Аз съм политик , а това означава че ако не прегръщам деца им крада близалките п.п. по спомен от "Ловът на Червения Октомври"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още