IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бинго залите също да плащат такси от 15% върху залозите, предлага депутат

Организатори на томболи и моментни лотарии също попадат в обхвата на Закона за хазарта, гласи предложението на Георги Кадиев от БСП

12:20 | 13.03.14 г.
Бинго залите също да плащат такси от 15% върху залозите, предлага депутат

Депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев внесе предложения за промени в Закона за хазарта, които целят разширяване на обхвата на закона. С тях задължение да плащат вноска в размер на 15% върху стойността на направените залози вече имат не само казината и организатори на залози върху спортни събития, но и организаторите на лотарийни игри – томболи, моментна лотария, тото, бинго и техните разновидности.

Основание да бъде искан лиценз от тези организатори е фактът, че билетите за различните лотарийни игри са ценни книжа. Те се отпечатват съгласно Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, обяснява Кадиев. В същото време в Закона за хазарта досега не е посочвано, че билетите за игрите са ценни книги.

Таксата ще бъде плащана още и от организаторите на залози върху резултати от спортни събития и надбягвания с коне и кучета, както и залози върху случайни събития и залагания, свързани с познаване на факти.

„За турнири, организирани в игрални казина или в игрални зали, при които се събират такси и/или комисионни за участие, таксата е в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и/или комисионни“, е записано още в предложението.

Организаторите на игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, както и игри със залагания върху случайни събития, моментна лотария, тото и лото също ще трябва да поемат и своята социална отговорност. Червеният депутат предлага тези организатори да плащат по 10 хил. лева годишно, каквато е сумата, плащана от собствениците на игрални казина, под формата на такса за „отговорен хазарт“.

Тези средства се изразходват за дейности, свързани с предпазването на младежите от хазарта, превенция и лечение на зависимост от хазарт и за провеждане на отговорна реклама и маркетинг на тези дейности.

По сега действащото законодателство срокът за събиране на тези суми е 31 март на текущата година. Предложението на Георги Кадиев обаче е този срок да бъде удължен до 31 май на текущата година с мотив – облекчение на бизнеса.

„Началото на година (януари-март) е обвързано с плащания на данъци, осигуровки и др.“, е посочено в мотивите за внасянето на промените.

Нов момент в законопроекта е и подробната регулация на процедурата и сроковете за изключване от списъците на интернет страници, чрез които се организират хазартни игри от лица, които вече са получили  лиценз по Закона за хазарта. С промяната се преодолява съществена празнота в законодателството, тъй като в Закона за хазарта липсва подобна уредба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още