IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн залозите ще имат различен данъчен режим от игралните зали

Идеята е на "червения" депутат Георги Кадиев и беше одобрена с гласовете на ГЕРБ

15:12 | 19.12.13 г.
Онлайн залозите ще имат различен данъчен режим от игралните зали

Операторите, които предлагат онлайн залози, ще имат различен данъчен режим от казината и игралните зали, решиха депутатите, приемайки на второ четене Закона за хазарта, пише БТА. Пленарната зала подкрепи предложение на депутата Георги Кадиев от „Коалиция за България“, макар и идеята му да не беше приета от парламентарната комисията по финанси.

Така новата двукомпонентна такса ще остане само за онлайн залозите. Припомняме, че вносителят на промените Йордан Цонев от ДПС предложи еднократна такса от 100 хил. лева и данък от 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби, които правят операторите.

За останалите хазартни компании, които приемат залозите си „офлайн“ остава старият режим на облагане – 15% от стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси за участие – 20% върху стойността от получените такси.

Предложението за два различни данъчни режима за хазартните компании беше одобрено с гласовете на ГЕРБ – 74 депутати се обявиха „за“. Седмина от „Коалиция за България“ и двама от „Атака“ също гласуваха в подкрепа на Кадиев. Той самият мотивира предложението си с необходимостта да се запазят сигурните приходи от хазарт за фиска.

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев предложението няма фискален ефект и се обяви за еднакъв режим на залозите.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова посочи, че с приетия текст се утежнява още повече начинът на облагане на хазартни игри. При два режима се създава възможност за отклоняване на данъчно облагане, защото бизнесът ще има възможност да избере по-благоприятния режим, предупреди тя.

Преди това депутатите подкрепиха и предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ, което предвижда да се превеждат на Държавната комисия по хазарта годишни вноски от 50 000 лева за организаторите на онлайн залаганията, по 10 хиляди – за организатори на игри в игрално казино, а за всички останали организатори на хазартни игри - 5 000 лв.

Средствата ще се използват за дейности, свързани с предпазване на младите хора от хазарт, както и за превенция и лечение на хазартна зависимост и провеждане на отговорна реклама и маркетинг.

Срокът за внасяне на сумите е 31 март на текущата година, а за тези, които са получили лиценз след тази дата, е един месец от получаването на лиценза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още