IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат забрана офшорките да работят с държавни предприятия

Два примера показват пропуски в закона за офшорките и това налага промени, обяснява червеният депутат Георги Кадиев

17:49 | 28.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутати предлагат забрана офшорките да работят с държавни предприятия

Офшорните компании няма да могат да влизат с договорни отношения с държавата и общините, както и държавните и общински предприятия. Това гласи предложение на депутати от „Коалиция за България“, сред които Георги Кадиев, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев, за промяна в закона за офшорките, внесено в деловодството на Народното събрание.

Ограничението се отнася и за фирмите, които получават сертификати класове А, Б и В по Закона за насърчаване на инвестициите, е вписано още в предложението на Кадиев.

Според предлаганите промени вече сключените договори с офшорни компании трябва да бъдат обявени за недействителни, а сертификатите по Закона за насърчаване на инвестициите – отменени.

В мотивите си депутатът от БСП посочва, че причината за тези промени са съмненията за корупция, които се появяват в обществото. Цитиран е пример с Булгартабак-Холдинг, който наема множество търговски обекти и влияе на свободната търговия, ставайки ключов наемател за много от общините.

Друг пример, че в сегашния си вид законът не работи, е Карадере, допълват още вносителите на законопроекта.

Припомняме, че в края на декември 2013 година Народното събрание одобри закон, предложен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, ограничаващ работата на компании, регистрирани в региони с преференциален данъчен режим.

В Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици са записани 28 икономически области, в които офшорни компании не могат да участват.

Предвидени са обаче и изключения – когато дружеството е регистрирано на регулиран пазар или когато е част от икономическа група, чието дружество-майка е местно лице. Има и специален текст за издателите на периодични издания – при тях офшорките задължително трябва да оповестят своите собственици.

С новите промени, предлагани от Кадиев, същото изискване ще има и за акционерите в публичните дружества по Закона за публичното предлагане на ценни книжа.  

Третата предложена промяна касае публичните дружества в страната. Законовата възможност публични дружества да бъдат придобивани от фирми с неясен собственик е притеснителна, тъй като създава предпоставки за спекулации и скрита собственост, посочват депутатите от левицата.

Акционерите в публичните дружества по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, са длъжни да оповестяват информация за техните действителни собственици, предвижда още законопроектът. Според вносителите предложенията ще доведат до повече публичност и прозрачност в българската икономика и ще допринесат за ръст на обществено доверие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Тургай Фикри
преди 10 години
Държавата отпуска въжето на предприятията! По такъв начин вноса и износа ще се увеличи. А не бива! България трябва да произвежда за себе си! Силна ръка в мила България няма! - всеки с лаф, а не с действие. Трябва ни силна тъка на политиката, иначе ще продължаваме да потъваме повече и повече. Държавата е единна за народа и народа зависи от държавата като ТОЙ я избира каква да бъде! Да бъдем оптимисти, също така и реалисти. По такъв начин България (произвежда-това яде) ще бъде една авторитарна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още