IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 2,1 млрд. лв. Фондът за гарантиране на влоговете ще пази спестяванията ни

Банките внесоха дължимите вноски за 2014 г. в размер на 263 млн. лв.

14:51 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
С 2,1 млрд. лв. Фондът за гарантиране на влоговете ще пази спестяванията ни

Търговските банки спазиха сроковете и преведоха своите дължими годишни премийни вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от фонда. До 31 март кредитните институции трябваше да преведат 263,4 млн. лв. След превеждането им средствата на фонда възлизат на 2,104 млрд. лв.

Вноски правят само тези банки, чието седалище е в България. Клоновете на чужди банки, опериращи в страната, са освободени от плащане на вноски. Това е така, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката майка.

Става дума за Алфа банка, БНП Париба - клон София, ИНГ Банк Н.В. - клон София, Ишбанк АГ - клон София и Ситибанк Европа АД - клон България, които не участват в българската система за гарантиране на влоговете.

Ако дадена банка не плати вноската си в определения срок, то тя дължи на Фонда определена лихва за забавянето. Това обаче не се е случвало от 2007 г. насам, което свидетелства, че банките са отговорни в това отношение и не желаят вложителите да губят доверие в тях.

Факт е, че, откакто е създаден ФГВБ през 1999 г., забавяне на вноски е имало само шест пъти.

„Годишните премийни вноски за 2014 г. на банките членове са в размер на 263,4 млн. лв. След превеждането им средствата на фонда възлизат на 2,104 млрд. лв. Това нарежда ФГВБ сред най-добре капитализираните фондове съгласно утвърдените международни стандарти,“ споделя председателят на УС на ФГВБ Росен Николов.

Внесената сума се равнява на 0,5% от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките, поясняват от ФГВБ в съобщението си.

Това означава, че сумата на вноските за следващата година ще бъде по-голяма от 263,4 млн. лв. и средствата на институцията ще нараснат още, ако не се стигне до сценарии, при които фондът да се активира. Със средствата пък самият фонд извършва инвестиционна дейност, като инвестициите са под формата на държавни ценни книжа и депозит при Българска народна банка.

Графика: Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Както е известно, натрупаните във фонда средства са предназначени за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Размерът на гаранцията по влоговете е 196 000 лв. на едно лице в една банка. Под защита попадат влоговете на физически и юридически лица в левове и в чуждестранна валута. Става дума за срочни и безсрочни влогове, разплащателни сметки, сметки по дебитни и кредитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Pastir2
преди 10 години
Тц, тц...Добър ресурс се е натрупал. Нищо чудно правителството да намери начин да посегне поне на половината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още