IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките спечелиха 77 млн. лв. през февруари

Повишението е със 7% на месечна и с 60% на годишна база

11:29 | 01.04.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките спечелиха 77 млн. лв. през февруари

През февруари банките отново са на печалба. В първите два месеца на новата година банковата система запазва високата си ликвидност, тенденцията депозитната база да расте продължава, докато търсенето на кредити през февруари се дължи основно на предприятията, а не на домакинствата.

Това се случва на фона на по-високия нетен лихвен доход (разликата между приходи от лихви и разходи за лихви), на по-ниската натрупана обезценка на активите в сравнение с година по-рано, но и на по-високите нетни разходи за такси и комисионни на финансовите институции.

През отчетния период не настъпват съществени промени в структурата на балансите на кредитните институции, отбелязват от Българска народна банка (БНБ).

Към края на февруари няма промяна в топ пет на банките с най-голяма сума на активите. Лидери продължават да бъдат УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка, следвани от Корпоративна търговска банка и Обединена българска банка. Какви резултати е постигнала всяка една от тях ще разберем в края на април, когато БНБ ще публикува подробните финансови отчети и допълнителна информация за представянето на всяка банка за първото тримесечие на 2014 г.

През февруари банките добавят нови 77 млн. лв. към печалбите си. Повишението спрямо януари е с 6,94%, а в сравнение с година по-рано - с 60,42%. Така в първите два месеца на 2014 г. общата печалба на банките в България е 149 млн. лв.

В резултат от динамиката на привлечените средства общата сума на активите на банковата система се увеличава с 271 млн. лв., показват още данните на БНБ. Прибавената сума към активите обаче е с 51% по-малка от януарската, когато тя набъбна с 556 млн. лв. Въпреки това в сравнение с година по-рано активите на финансовите институции нарастват с 4,48%, или с близо 3,711 млрд. лв. до 86,574 млрд. лв.

През февруари нетният лихвен доход – разликата между приходите и разходите за лихви на банките  – се покачва с 5,57% на годишна база до 422,509 млн. лв. Според статистиката обаче банките правят все по-големи разходи за такси и комисионни. Спрямо миналата година те са се увеличили с 12,45%, докато приходите от такси и комисионни намаляват с 2,64%.

Банките генерират приходи от лихви и от такси и комисионни основно от кредитна дейност. Става дума главно за лихвите по кредитите, които домакинствата и фирмите плащат. С влизането в сила на административни промени обаче банките могат да пострадат по две направления. Първо – спадащи приходи от такси и комисионни, и второ – намаляващ нетен лихвен доход заради по-големите разходи за лихви, които банките плащат върху депозитите, например.

Административните промени предвиждат въвеждането на таван на разходите по кредитите и отпадането на някои такси и комисионни като например такса предсрочно погасяване след първата година. Като цяло решението е банковите услуги да бъдат поставени на пазарен принцип. Предстои да разберем какво влияние ще имат върху финансовите резултати на банките, но до момента те се представят добре.

През миналия месец повече заеми са търсили предприятията. За месеца кредитите за фирми са нараснали с 0,5% спрямо януари, или с 291 млн. лв. Увеличението на корпоративните кредити с 369 млн. лв. (1%) е съпроводено със спад при другите сегменти на кредитния портфейл, разкрива още статистиката на БНБ.

На противоположния полюс са експозициите на гражданите. И през февруари търсенето на кредити намалява с темп, сходен с този за първия месец на годината, а именно – с 0,2% на сто. Потребителските заеми се свиват с 23 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити – със 17 млн. лв.

В рамките на предходния месец извършенте обезценки са за 111 млн. лв. при 151 млн. лв. за февруари 2013 г. Пасивите на кредитните институции се увеличават със 184 млн. лв. През втория месец на годината по този показател БНБ отчита тенденция, различна от наблюдаваната през януари – макар и слабо, привлечените средства от банки нарастват (с 33 млн. лв.), докато при тези от институции, различни от кредитните, има спад (с 50 млн. лв.).

Данните на централната банка показват, че свободният банков ресурс е инвестиран в дългови инструменти - както в такива на разположение за продажба, така и в такива, държани до падеж. Динамиката при източниците на финансиране и активите не оказва значително влияние върху ликвидната позиция на банковата система – тя остава висока и към 28 февруари 2014 г. коефициентът на ликвидност е 29,69%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
само, не че нещо, ама това е и на запад така, та не е от народа простотията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
Кат е прос народа да взима кредити, ше направят и 100 коприльона, хората иам чувството, че нямат 4 клас по математика в България. "Жилищен кредит 20/25 г. само за 8% лихва", "Потребителски само за 16/20%" Ако иска човек 100 000лв. жилищен, получава 96 000лв някви 4000 бона се губят по пътя още в такси и обработки и на края връщаш 250 000 бонбона и си купил апартаменти на цялата банка. Ей са как не, измислена куха държава е тва с прос народ, за съжаление и аз съм от него, добре че поне няям взимане даване с тея *** банките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
За манипулацията съм съгласен, но все си мисля, че нещата с фин. продукти са до личната ти финансова хигиена. Някак си не върви да делегираш отговорностите си на друг. Има силен маркетинг, но има и лична воля - ако сложим един надписа, не мисля че ще променим нещо.Явно говорим за едни и същи неща, просто за мен проблема се крие в неглижирането на рац. ти мислене, от колкото манипулацията или по-точно казано стимулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Сега разгледах как е пазара на ипотеките в БГ и таксичките, след като направиха промени в закона за отпускането на кредити. За ипотечните кредити, някой банки директно са махнали са махнали такса управление на кредита.Други имат такса няколко десети от процента.Ноо същото така:Някой банки имат 0-ва такса за кандидастване, а други имат от 30 до 120.Разбира се еднократна такса има и варира за всяка банка и кредити.Така, че като цяло освен до подписване на кредита, спокойно човек ще има пълното инфо, без да даде лев - така, че спокойно може да се консултира с определение специалисти - юристи и финанси. Ако пак не го прави, ясно къде е проблема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Въртим го сучим го и те докарвам до едно и също и нещеш да разбереш и това е. Става въпрос за манипълация на неинформиран човек. Защо като купува кола търси информаци, а като вземе кредит не. Ето това е въпрос с повишена труднос. Но каквото и да говорим решението не е: ми да си гледал. Най-малко тоз като се е прецал да видим, че има тенденция и да вземем мерки за да защитим следващия. А ние оставихме банките да вилнеят с години. Дори в момента продължават да дават кредити с обезпечение - сива заплата. ТОВА е не по-малко престъпление от работенето в сивия сектор и неплащане на осигуровки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
Браво можеш да смяташ с проценти. Вземи сега калкулирай и годишните такси за управление от около 1% и си ги калкулирай за 15 години и 30 години и накрая виж къде ще ти е по-високо и по ниско ГПР-то. Таксите в дългосрочно те дерат.За първоначалната такса върху главница съм съгалсен, но не е само тя има си чудесни годишни таксички за всяка година от оставащият баланс.На теб май проблема ти е само, таксата върху главниацата и че плащаш некви семкаджйски суми преди да ти обработят договора - за другото викаш ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
А за другите икономиките - ами виж БВП на Малайзия и виж БГ. На Малайзия БВП е 2.5 по високо от нашето. Сметни и кредитният компонент и ще видиш що лихвите са по-високи. При увеличаващо спестяване лихвите няма къде да ходят освен на долу - виж си справка на БНБ. Ако искаш ниски лихви махай борда и си печатай левове на поразия и наводни банките с хартийки и лихвата ще ти е под 4% - знаеш после какво ще стане нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 10 години
А като отиваш в магазина на Тойота, щото съм ходил не един път, та като ходиш там не си добягал веднага след като си видял новата Корола или Авенсис. Сигурно със седмици на ред си проучвал - сегмент, класове, екстри всичко по твоят вкус, след това си почнал да гледаш safety и ред други параметри. След това си почнал да сравянваш различни марки и модели и накрая си мерил цена/представяне. Ей затова говоря! За второ ръка същата работа. Не знам какво заби на 2-ра ръка. Говоря за всички дълготрайни стоки. Един ТВ за 1-2к сигурно си се допитвал до приятели наясно с електроника и си правил проучване да си го вземеш. Това всичко е проучване и взимане на рац. решение - при финансовите операции, в частност кредитиране нещата са малко по различни и в БГ хората тръгват на своя глава.Да при неплатежоспобност, трябва банката да си вземе обепечението и да си покрие загубата. А за другото с вдигане на вноските - това трябва отпадне директно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Сметката е леко неточна само за протокола, 1500/30=50. 50/100000 * 100=0.05% за 30 ги респ1500/15=100 100/100 000 *100=0.1% за 15 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
За лихвите не си прав Лихвата може да е колко си иска, стига да я пише и да я знаеш когато подписваш. Като ти я вдигат, ами рефинансирай кой те спира? Спира те такса предсрочно погасяване - ето ТОВА е некоректно. Не бива да я има, защото заробва и нарушава пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още