IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките спечелиха 77 млн. лв. през февруари

Повишението е със 7% на месечна и с 60% на годишна база

11:29 | 01.04.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките спечелиха 77 млн. лв. през февруари

През февруари банките отново са на печалба. В първите два месеца на новата година банковата система запазва високата си ликвидност, тенденцията депозитната база да расте продължава, докато търсенето на кредити през февруари се дължи основно на предприятията, а не на домакинствата.

Това се случва на фона на по-високия нетен лихвен доход (разликата между приходи от лихви и разходи за лихви), на по-ниската натрупана обезценка на активите в сравнение с година по-рано, но и на по-високите нетни разходи за такси и комисионни на финансовите институции.

През отчетния период не настъпват съществени промени в структурата на балансите на кредитните институции, отбелязват от Българска народна банка (БНБ).

Към края на февруари няма промяна в топ пет на банките с най-голяма сума на активите. Лидери продължават да бъдат УниКредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка, следвани от Корпоративна търговска банка и Обединена българска банка. Какви резултати е постигнала всяка една от тях ще разберем в края на април, когато БНБ ще публикува подробните финансови отчети и допълнителна информация за представянето на всяка банка за първото тримесечие на 2014 г.

През февруари банките добавят нови 77 млн. лв. към печалбите си. Повишението спрямо януари е с 6,94%, а в сравнение с година по-рано - с 60,42%. Така в първите два месеца на 2014 г. общата печалба на банките в България е 149 млн. лв.

В резултат от динамиката на привлечените средства общата сума на активите на банковата система се увеличава с 271 млн. лв., показват още данните на БНБ. Прибавената сума към активите обаче е с 51% по-малка от януарската, когато тя набъбна с 556 млн. лв. Въпреки това в сравнение с година по-рано активите на финансовите институции нарастват с 4,48%, или с близо 3,711 млрд. лв. до 86,574 млрд. лв.

През февруари нетният лихвен доход – разликата между приходите и разходите за лихви на банките  – се покачва с 5,57% на годишна база до 422,509 млн. лв. Според статистиката обаче банките правят все по-големи разходи за такси и комисионни. Спрямо миналата година те са се увеличили с 12,45%, докато приходите от такси и комисионни намаляват с 2,64%.

Банките генерират приходи от лихви и от такси и комисионни основно от кредитна дейност. Става дума главно за лихвите по кредитите, които домакинствата и фирмите плащат. С влизането в сила на административни промени обаче банките могат да пострадат по две направления. Първо – спадащи приходи от такси и комисионни, и второ – намаляващ нетен лихвен доход заради по-големите разходи за лихви, които банките плащат върху депозитите, например.

Административните промени предвиждат въвеждането на таван на разходите по кредитите и отпадането на някои такси и комисионни като например такса предсрочно погасяване след първата година. Като цяло решението е банковите услуги да бъдат поставени на пазарен принцип. Предстои да разберем какво влияние ще имат върху финансовите резултати на банките, но до момента те се представят добре.

През миналия месец повече заеми са търсили предприятията. За месеца кредитите за фирми са нараснали с 0,5% спрямо януари, или с 291 млн. лв. Увеличението на корпоративните кредити с 369 млн. лв. (1%) е съпроводено със спад при другите сегменти на кредитния портфейл, разкрива още статистиката на БНБ.

На противоположния полюс са експозициите на гражданите. И през февруари търсенето на кредити намалява с темп, сходен с този за първия месец на годината, а именно – с 0,2% на сто. Потребителските заеми се свиват с 23 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити – със 17 млн. лв.

В рамките на предходния месец извършенте обезценки са за 111 млн. лв. при 151 млн. лв. за февруари 2013 г. Пасивите на кредитните институции се увеличават със 184 млн. лв. През втория месец на годината по този показател БНБ отчита тенденция, различна от наблюдаваната през януари – макар и слабо, привлечените средства от банки нарастват (с 33 млн. лв.), докато при тези от институции, различни от кредитните, има спад (с 50 млн. лв.).

Данните на централната банка показват, че свободният банков ресурс е инвестиран в дългови инструменти - както в такива на разположение за продажба, така и в такива, държани до падеж. Динамиката при източниците на финансиране и активите не оказва значително влияние върху ликвидната позиция на банковата система – тя остава висока и към 28 февруари 2014 г. коефициентът на ликвидност е 29,69%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
я отиди в магазина на тойота и кажи, че искаш да си купиш чисто нова тойота ама ше им доведеш Бай Ставри Железето, местния пенкелер, който в близкото минало е ремонтирал жигулитата и ладите в квартала, да видим дали няма да ти покажат вратата. А колите втора употреба няма какво да ги коментирам, защото те са били нови и са купени без бай СТаври (по горнияпример). Виж ако някой иска да му рефинансираме кредита, за да стане втора употреба това е друго. Никой не говори за дундуркане, а за нормални лихви. За няколко години ми вдигнаха лихвата без да ме питат поне 3 пъти и то забележи - защото съм изряден и съм "можел да понеса още малковдигане". Кви са тея лихви бе човек. Банките от какво са застрашен и какъв им е риска? Няма мърдане от тях дори да умреш плащат децата ти. Дори да ти вземат къщата и дрехите - пак продължаваш да плащат. На запад са ограничени откъм вземания, и забележи лихвите им са на 1/3 от нас. Малайзия знаеш ли къде е? Лихвата по ипотечен кредит е около 4%. Тука колко е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абе ти си много кух човек бе. Не са ме метнали,ЯКО, щото не съм толкова ***. Не съм написал аз да си купят свещи и т.н. просто наистина практиките с таксите и криенето на договора са некоректниКъде видях проблем ли, ами ОЧЕИЗВАДЕН Е ЗА ВСЕКИ С МАЛКО УМКато вземеш кредит, ВЕДНАГА имаш такса за усвояване около 1.5% ( на 100 000 са 1500 лева)Та, за 30 год, тази такса се разпределя в ГПР като 1500 лева за 30 год =1500/30 =0.5% ГПРДа, ама ако е за 15 г. тази такса си е пак 1500 лева и ти я вземат на 1вия ден така че... 1500/15 ОПААААА 1% . Май е двойно а?Всички еднократни такси са си толкова, независимо от периода. При по-дълъг период ГПР НАМАЛЯВА, защото периодичните такси са си ГОДИШНИ и се дължат всяка година, не зависи от периода, а еднократните се делят на по-голям период.Като гледам, кредит никога не си теглил и по-добре и да не го правиш,че тогава ще бъдеш метнат яко, умник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Съгласен съм за маркетинга и за факта, че двете страни трябва да са доволни.Но това, не означава, че едната страна трябва да дондурка другата!А примера с колата е показателен, щом можеш да вземеш решение за кола на старо или ново или някоя друга дълготрайна стока - то можеш и да вземеш решение за кредит.Има безбройни реклами на коли подканващи те да купиш кола, но не отиваш туко така да я взимаш нали?Ами ок нека се сложи - ако се събере критичната маса, какво пречи и там да има надпис. Колкото е помогнал да се отървеш от цигари или алкохол, толкова ще подобриш и фин. култура с един надпис .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Капитализма и демокрацията НЕ ЗНАЧИ: Използвай на някой неграмотността за да се облагодетелстваш за негова сметка! - това е престъплениеКапитализъм и демокрация значи: Сключи такава сделка, че и двете страни да са доволни.Е те това животно го няма в нашата татковина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Щото ще спрат овцете и маймуните да им потребяват кредити и ще баталясат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Разбира се, че проблема е в ниската финансова култура, затова рекламите са толкова апетитни. Ама пич, как може да сравниш купуването на кола втора ръка с вземането на кредит. Уби рибата. Или нарочно се правиш, че не разбираш, или наистина не разбираш - което говори много зле за тебе. Я виж онази реклама: Идва моето АЗ от бъдещето и ми вика: Абе *** що пестиш бе, обрече ме на глад и мизерия! Я вземи тоз кредит, и без това АЗ ще го плащам (не ти?!)! Хващаш ли къде е дребната мисъл а? Всичко е в маркетинга, нямало да го плащам аз, а някой от бъдещето ще го плаща, ко да му мислим! Ами кредити с одобрение по интернет? Може да ти се струва тривиално но точно тези "малки" неща като рекламите определят масовото мнение за даден продукт. Точно за това вече колко десетки години Кока Кола си продава *** наречен "напитка". Аз предлагам, рекламите за кредити да минат в графа реклама на опасни стоки - като цигари и алкохол. Ама на банките няма да им изнесе нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Всички обвързващи такси почват след като си взел кредита, до тогава имаш такса обработка до създаване на договор - от там насетне, четеш и мислиш. Отговорността е споделена при кредита, всяка страна си прави преценката и може да каже НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Казах на 30 годишен кредит всичко е по-вече в такси, къде видя проблем?Не знам от къде си теглил пари, но явно яко са те минавали с времето.А иначе смятам знаеш всеки кредит е индивидуален - има нужда от време да се подготвят тези документи и да се направят нужните проверки и изчисления и накрая да ти кажа колко ще ти е кредити, от там на сетне ще имаш цялостен договор. Нали не мислиш, че тази предварителна подготовка не е свързана с разходи. Ако продаваха банките унифицирани продукти и риска беше за всички един и същ, то тогава няма да има никва предварителна процедура. Пак казвам ти сам си прибягнал до кредита, това са условията.А иначе щом си стигнал до кредит, значи имаш нужда от него по една или друга причина, работа е да е там да си заслужавата този кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Гледаш ама не виждаш. Аз не рева първо, Кредити съм вземал и съм си ги връщал, а ти не си и коментираш без да знаеш ГРАМ!" И много повече такси ще плащаш от 30 год. спрямо 15"Ха ха ха хаааа така ли било? Всеки ипотечен кредит има "такса усвояване - 1.5% ти вземат В МОМЕНТА НА УСВОЯВАНЕ!!! А познай ако се сметне на 30 и на 15 год. къде излиза по-голям ГОДИШЕН процент на разходите? И да, проблем е, че си дал пари за одобрение и ПОСЛЕ виждаш договора ОГРОМЕН проблем. Проблем е също че си загубил време да минеш през процедурата и имаш срокове в които парите ти трябват и на практика когато ти представят договора, не можеш да не го подпишешНадявам се, че сам се убеди, че ръсиш глупости така че стига си лаял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Като гледам как ги шариш не знам, дай от зад на пред.Изчислено е на база факт - всичко е променливо - колкото е по-голям периода, респективно повече ще плашаш. И много повече такси ще плащаш от 30 год. спрямо 15.А за другото - преди да подпишеш финално - вече имаш пълно инфо и ако не си чел отново - познай в кого е проблема. А за предварителните такси и документи, къде е пак проблема? Че плащаш кинти ли? Знаеш ли колко време ти отнема такава процедура и колко пари?Стига си ревал, никой не е те е карал да взимаш потребителски кредити и да задоволиш нуждата си сега и веднага. А ако ще да е за ипотеки, то там нещата са различни и процедурите различни, но инфото е широко достъпно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още