fallback

Каролев: Новите банкови правила ще повишат кредитния риск

Промените в Закона за потребителския кредит, които ще важат и за стари кредити, не са ретроактивна мярка, смята адвокат Десислава Филипова

08:32 | 10.04.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предсрочното погасяване на кредити без наказателни такси, записано в окончателния вариант на променения Закон за потребителския кредит, ще затрудни управлението на активите (кредитите) и пасивите (депозитите) на банките, което увеличава кредитния риск.

Така новите правила всъщност ще доведат от една страна до намаляване на лихвите по депозитите, a от друга – до увеличаване на лихвата по кредитите. Банките ще бъдат и по-внимателни при отпускането на кредити.

Този коментар направи икономистът Владимир Каролев в студиото на „Нова телевизия”. Той поясни, че в икономиката таванът върху цената на каквато и да е стока винаги ограничава част от потребителите. По отношение на кредитирането това означава, че хора, които са готови да платят над определения таван за разходите, могат да не получат кредит. Обикновено става въпрос за потребители, на които им трябват спешно средства, но нямат гаранти или имоти, които да оставят като залог.

Въвеждането на правилото за липса на такса за предсрочно погасяване и за стари кредити не е закон със обратно действие. „Няма ретроактивно регулиране, а се уреждат висящи задължения в бъдеще време”, коментира адвокат Десислава Филипова, която също участваше в разговора. 

Припомняме, че вчера при приемането на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП, депутатите решиха, че и вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. 

Според Филипова досега в законодателството не е имало описана такса за предсрочно погасяване, а е въпрос на договорни отношения между банките и кредитополучателите. Затова и новото правило не е нарушение на едно от основните правила в правото – законите не могат да имат ретроактивно действие.

Каролев обясни и логиката, която седи зад по-ниските лихви по кредитите в Германия от тези у нас, макар статистиката да показва, че доходите на германците са значително по-високи. Фактът, че германците получават по-високи заплати и имат повече активи, които да бъдат иззети, ако кредитите не бъдат погасени, е в основата на по-ниския риск за банките. Средната производителност на труда на германците е осем пъти по-висока от тази на българите, допълни още икономистът.

Той коментира в този смисъл, че изходът от омагьосания кръг, в който бедните плащат повече от богатите при отпускане на кредитите, е само чрез  увеличение на производителността на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
fallback